Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 28, 2011

Kaedah Magic English n Youtube mampu menjadi Medium terbaik buat ank anda...

Kaedah Magic English..

Sekarang ni Aqil sangat addicted to Magic English sampaikan bangun dari tido Magic English dan sebelum mata terlelap pon Magic English juge…

Alhamdulillah after 2 weeks berguru dengan Magic English hasilnya sangat memeberangsangkan..Selain dapat mengenal huruf dengan lancar, Aqil juga mampu mempelajari easy word..I.e:Moon Girl, Sleep, Underwater, Water, Sun, and many more..

Orang kata set Magic English ni bagus..Bleh encourage ank utk master English words n sentences.

Ciri-Ciri Magic English:

Actually got four Modules IN ONE dvd:
-Showtime-Kartun berbahasa Inggeris n sebutan English nya sangat satu satu and ayat mudah yang disebut..Ank2 mudah mengikut..Simple kartun n simple story..Duration in about 10 mins..

-Playtime-Look a like quiz.Teka gambar yang mana satu betul and click n speak..Interesting tau wak..

-Songs-ABC Song, Sing A long and ade lagi satu..saya dah lupa..(kalau Tanya Aqil mesti dia tau..hihihi..)

-Magic word –Quiz base jugak and it encourage to fill in blank the correct letter. I.e: _O G  pastu ade pilihan and click je dekat huruf yang betul then dia akn kata kita cleverrr!!!hihihi..lain-lain pon ade and more on basic English learning process..

Magic English ni basically bukan saya yang beli in fact Aqil yang ter minat sendiri bila DVD dipasang by him at His Atuk’s house..Dia terus jatuh hati..(Magic English was owned by Aina-Aqil’s maksu..) Tapi aina dah tak minat Magic English ni..mungkin sebab dah tak interesting bg dia..huhuhu..

SO alang-alang terbengkalai di rumah atuk nya tanpa berusik maka kami pon amik satu per satu version yang ade..tak silap saya ade 20 DVD n books kot..Market Price skrg sy tak sure berapa ..maybe dlm RM6 rat jugak kot…huhuhu..

So inilah rupa Magic English tersebut..

Tapi results nya selepas saya menggunakan Youtube selama 3 bulan (learn ABC and 123) Magic English 3 weeks Aqil sekarang sudah mampu

Mengenal huruf dgn lancar tapi belum dapat menghafal turutan ABC n 123 dengan betul..

Tapi itu sudah memadai bagi saya bila mana hampir kesemua  berkata:

“wah Aqil dah pandai kenal huruf kan..semuanya betul…Terkejut ****”
Alhamdulillah..

“aqil dah pandai kenal huruf…**** belum kenal pon lagi tp lagu ABC dah hafal (anaknya berusia 4tahun)”
Alhamdulillah..

“bagus betul Magic English tu kan…Aqil skrg pantang jumpa huruf mesti nak sebut ape yang dia kenal”

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..Semoga Aqil terus menjadi seorang yang bijak..Amin..

Daddy says: Semuanya sebenarnya berbalik pada medium yang di gunakan..Luckily sekeliling kita ade Wifi dan Aqil boleh belajar tanpa batasan…

Alhamdulillah utk segalanya..aminnn…




Sep 23, 2011

Semoga impian ini akan menjadi kenyataan..Amin..


Impian ke Makkah..       

Entry ini adalah sebuah doa…Semoga kita mampu ke SANA..

Semalam OTW blk keja..En Jep suruh singgah Old Town for Tea Time..

Sesampai kat sana…rupanya tea time disertai FIL n MIL.

.(perut tgh lapar..mmg sesuai sgt la singgah kt situ kan..HIHIHIHI..)

Then..perbualan petang disertakan dengan cerita tentang RUmah terbuka yang sudah berlalu dan hampir sejam masih berkisar tentang itu juga..
(nanti saya share kan cerita tentang open house yang sudah dilalui ye..)…

Tiba-tiba..MIL saya cakap..

“tahun ni kita berjalan lepas Iwan habis SPM..yakni hujung bulan 12”..(tahun 2009 pg Medan tahun 2010 pg Langkawi..tahun ni belum pasti ke mana arah tuju lagi..Acara wajib setiap tahun)

OOO..Sekali tu FIL pula bersuara..
“Isy…niat nak bawak semua pg Mekah pula…Lepas ke Mekah kita boleh pg Istanbul, Mesir..Ziarah disana pula..”

Bila FIL cakap macam tu..hati saya terus berbunga riang!!
MIL sambung..

“Kita bawak Aqil sekali pg Umrah”..Aishh hati terus berlagu-lagu gembira..Alhamdulillah jika ALLAH perkanan kan setiap kata-kata itu..

“tapi kalau kita nak pg kita kena pg awl tahun dalam bulan dua or tiga..waktu tu tgh musim sejuk”
Amin amin ya Rabbal a’lamin..

Saya pasti setiap dari kita pasti mengimpikan utk menjadi tetamu ALLAH..hal ini termasuk juga saya..sangat teringin walau ilmu agama belum cukup tinggi tapi saya betul2 menginginkan utk bersama-sama keluarga menjadi tetamu di sana..

Serious..Bila FIL cakap macam tu terus saya mengucapkan doa di dlm hati semoga ALLAH memperkenankan setiap kata2 FIL dan semoga saya dan anda semua berpeluang sampai di Mekkah Al Mukaramah..Aminnn…

Sma2 kita berdoa ye kawan2…

***Dah mula berangan-Kalau bulan dua or tiga..Company saya freeze semua cuti for Finance Staff because of Auditing Period... Tapi pasti ada cara kan kalao Allah mengizinkan..InsyaALLAH...

Sep 21, 2011

Luahan Rasa Tentang Malaysia Vs Jepun pukul 7 mlm ni!!

Luahan rasa jap..
(harap2 sudilah mendengarrr..huhuhu..)
Seperti yang semua tau..Malam ni kan ade bola..pukul 7 kan..
Malaysia Vs Jepun..

Tapi…Dengan tiba-tiba Mak Mertua saya call..
Nak ajak celebrate Birthday Iwan…(adik Ipar saya)..
Nak ajak celebrate kt Johnnys Kot!!!Walaupun dekat (Kat Summit USJ je) tapi tetap akn ter lepas aksi Malaysia tersebut…

Aduiii..camana ni??dahla dah tiga bulan saya tunggu game ni, takkan saya nak lepaskan macam tu je…

Aiyoooo..Nak SMS En Jep pn tak dapek pasal dia tgh ade course…hukhukhuk..Oh Khairul Fahmi..Oh Wan Zack Haikal..Oh Ong Kim Swee..

Camana saya nak tengok kalian semua menentang Gergasi Asia??Macamana?macamana?macamana??

Takde alasan logic dah kut…TAKDE!!!UUwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….

***Tak bleh nk post status ni kt FB itulah ber luahan rasaa di sini..Ini yang special nya ade blog ni kan...bleh luah ape sajeee...

Sep 20, 2011

Alhamdullilah..2 years Already my big boy!!


Update 2 Years of Aqil Jauhari a.k.a AJ..hehehe..

Alhamdulillah..anak saya telah pon memasuki umur ke dua tahun and dah besar and dh bulih ada adik dh..huhuhu..

M&D ade plan untuk berusaha bagi Aqil adik tapi..sekarang dah terlambat sebab kalao pregnant sekrang edd akn jatuh pada bulan 7/8 yakni bulan puasa dan raya…dengar saja begitu sudah tentu M&D sanggup bersabar lagi kerana tidak mahu lagi berpantang dan melahirkan pada bulan puasa…Azab mak nokk…dah la tak bleh raya n daddy pon tak bleh balik Kedah..Tak ke sayu…hhihihi..SO akn berusaha utk mengandung start bulan January nanti…InsyaALLAH jika diizinkan Tuhan..AMin..

Dan Abg Aqil sudah pon mula menunjukkan kematangannya..

Saya sebagai Ibu sangat terharu dan bangga dengan kecerdikan ank sendiri..

(Maaf kalau ade yang menyampah kalau saya puji ank sndiri..kt luar saya cuba elakkan..Sebab saya pon menyampah kalao ade orang puji lebih2 ank dia..heheeeee…)

Update sekitar umur dua tahun Aqil..
Alhamdulillah..Seorang Aqil kini sudah mampu:

Counting..One, Two, Three, Four, Paif, CIx, Ceven, Nine!!..Eight hilang..(dia selalu lupa 8..tak tau kenapa…)

Mengira Satu ,Wa, Ga, Pat, Lima, Nam, Juh, pan dan seterusnya..

Sangat pandai berbisik bahasa yang hny Mommy buat2 paham…

Sudah menghafal hampir kesemua Abjad A,B,C…

Sudah mengenal huruf ABC juga..Kalau kita suruh sebut huruf ni ape?InsyaALLAH dia mampu mendapat markah 8/10..huruf paling Favourite M O S…

SUdah pandai pakai selipar sendiri..n kalo tak bleh sangat suruh Mommy jugak pakai kan..hihihi..

Sudah pandai takut…kalau dia buat salah..Kalo Mommy cakap “Aqil nak kena Babab?Nak?” Aqil akn jawab “Nanak..” terus tak buat dah..

Panggil Mommy -Meymi..Daydi (daddy)..TokDy (tok daddy)..Nanny..Atok..acu..angoh..(pakngah/Makngah)..Mama..Abang…Na (maksu aina..) Kakak (maklang)..Bibik…Paklang Owm…Pak Miji…

Alhamdulillah..semoga Aqil terus membesar dengan sihat dan bijak..Hanya Mommy sebagai Tutor Mommy rasa itu sudah memadai buat Aqil buat masa ini…InsyaALLAH semoga Aqil terus menjadi pandai sepandai Ilmuan teragung..Amin…

Seterusnya nanti saya akn kongsikan cara pembelajaran Aqil menerusi You Tube and Magic English ye Mommies!!

OffTopic sat:Seperti ada yang tak kene dengan Lirik Berdua Bersatu by Fourteen

Saya suka sangat dengan lagu ni..arrangement music dia sgt best n fresh…

TAPI…

Saya rasa mcm ada yang tak kena la dengan lirik lagu niCuba hayati n amati betul2…
Agak2 kita sependapat tak??

Huhuhuh..

Berdua Bersatu by Fourteen..(Group inspired by K-Pop)

Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkali ku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapi ku tidak mahu
Cinta selain darimu

Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah ku tercalar

Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas

Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Seringkali ku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapi ku tidak mahu
Cinta selain darimu

Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah ku tercalar
Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu


Fourteen

Rasa-rasa bleh di sama kan tak dengan kisah Natasha&Hafizuddin dan dengan beberapa kes yang bersepah sekarang ni??What say you??

Sep 16, 2011

Perihal Rumah Terbuka..Jemputla datang yer....

Terlalu banyak nak diceritakan..terutama tentang yang lepas2...

huhuhuhu...tpi semuanya akn berlalu begitu sahaja jika tidak di coretkan disini...

So how?

For the time being kita just cerita tentang current n future..ok tak??

hehhehe..

SO hari ni hari bercuti utk semua rakyat Malaysia..

ALhamdulillah..rasa heaven sangat bila dapat bersenang lenang di rumah..

PLUS...hari ni tak payah masak sebab ade dua open house yang akn menanti!!! (wahh suke2...hihihi...)

Dan esok..adalah hari penting utk syawal 2011 ni..

Sebab??

Esok...saya n family En Jep akn buat Open House pula..

Jemputla ye blogger sekalian...

Segala detail bleh view add saya kat Facebook...Semua dijemput!!serious..

Tapi kan..ramai yang taknak datang sebenarnya..

Sebab....

Kami tak buat kat rumah sendrii so ramai yang segan..esp kawan2 saya..

Tapi sebenarnya takpe...datang je...sebab Open House yang selalu dibuat tk seperti Open House lain2...

Selalunya ini ibarat kenduri kahwen utk ank yg keberapa pon saya tak tahu..

hihihi..meriah tak hingatttt....Selalunya yg datang boleh cecah 2000 org...Ramai kan!!!

huhuhu...tpi kengkadang saya pon tak perasan sape2 yang ade dtg...sbb kalau kwn2 saya nk dtg diorang akn bgtau n of course sy akn tunggu depan pintu...

Selalunya takde pon kawan2 except for dua tahun lepas..ade jugak kwn saya yg dtg sbb saya buat cukur jambul Aqil sekali...

Tp tahun lepass takde kawan2 saya...semua kawan2 FIL MIL n En Jep...So saya free utk melayan sesape saja..hihihihi..

N of cos family saya yng saya akn entertained much sbb takde org lan dah saya nk layan..hihihi..

Pada yang tak kenal tu,senyum2 dah la..hihihi..

Tahun ni...maknan yang akn disediakan..
Nasi Beriyani
Kurma KAmbing
Kuah dal
Kambing Golek. (4ekor)
Ayam Panggang (100 ekor)
Cendol kot
Mee Soto
Mee Jawa
Laksa
Kuih Muih beraneka jenis n yang pasti nyummy..
Air
buah-buahan..
mee hoon Singapore..

Banyak kan..SO datang la ye kawan2...

Rumah terbuka Family ni selalunya akn bukak 3-4 khemah dan akn di buka bermula 5.30ptg - 11 mlm..

Dan akn packed bila peak hour..8-9pm...hurmm mmg tak menang tangan melayan tetamu...huhuhuh...

Dengan seikhlas hati saya menjemput blogger sekalian ke rumah terbuka family kami dan PM saya kt FB ye kawan2...

Okla...nak sidai kain jap...pastu nk bersiap ke rumah terbuka..(bersiap means gosok baju je..hihihi...)
Photobucket

Sep 13, 2011

Skill ber blog semakin berkurangan...

Bila saya review balik post saya yang lepas-lepas,saya rasa post yang dulu-dulu lagi best!!

Sekarang ni saya rasa cm dah tak bagus dlm writing pulak..haisshh tak tau kenapa...heee..ni yang geram ni..

Sebab saya sayang kan duniablogging ni..tapi kalo saya rasa saya dah mcm tak best je dlm writing mesti org bosan kan...

N mesti orang dah taknak datang 'sini' kan..

Haishhh..kena cari balik ni skill yang dah tumpul tu...

Tunggu ye kawan-kawan..

***tentang gambar kecik tu (entry sebelum ni)..hihihi..sebenarnya...transfer dr FB je sbb soft copy takdela yang..kecik sangat eh??nanti kita cuba besarkan ye...huhuh

***nanti saya datang blog kalian ye..tak sempat sgt2...Closing masih tak berkesudahan ni...huhuhu..

UUupppsss..Alhamdulillah..Mommy dah CONFIRMED keja sini..yeayyyy...hihihi...

Sep 10, 2011

Kemeriahan Syawal~Part 2

Entry ni PenuH GAMBAR...

Ia dicapture sepenuhnya di rumah atuk saya di Batu 9 Cheras..

Juga tiga keping gambar di rumah Pak Ngah saya di Selayang...

Kami mmg suka bergambar terutama Mommy Aqil!!

Hehehe...

Kejadian ini sekitar Raya Pertama dan Raya kedua.

Gamabr Utk raya ketiga dan seterusnya akn diupload kemudian...

Tungggguuuuu...

hehehhehe..


















Photobucket

Sep 8, 2011

Cerita Syawal yang super duper Meriahh...heheheh....

Alhamdulillah hari ni sudah masuk 10 hari kita menyambut Syawal yang mulia..

Alhamdulillah jugak hari ni sudah 4 hari saya mula bekerja.

.(ayt psiko ok!-walaupun mngantuk setiap hari tanpa henti)

Cerita Syawal saya…
Alhamdulillah..tahun ni dapat lagi saya beraya bersama keluarga tersayang tanpa ada yang mencacatkan..

Moment bersama keluarga tersayang amat saya hargai sebab bukan senang untuk berkumpul beramai-ramai melainkan hari raya..

Raya per tama saya di Kjg …juadah raya harus banyak..n yg paling saya mengidam sepanjang tahun adalah kuah kacang ayam mak saya rendang ayam mak saya n semua yg mak saya masak..in fact semua2 tu kitorang bawak ke rumah nenek kt cheras (tempat perkumpulan n sesi bergambar) Juadah yang di bawa oleh mak saya l yang paling laku..Sedap bangat sehhh..hihihi..saya belum berkesempatan lagi utk belajar sebab setiap kali mak sy masak saya dah start mengantuk!!mak saya masak mlm raya area pukul 1 pagi..baru feel raya…hihihihi..

Raya kedua berjalan-jalan sekitar Selayang dan Kg Baru..
Raya Ketiga berjalan-jalan lagi…di sekitar Sg Buloh,Ampang dan di sebelah malamnya rumah kami diserbu dengan Saudara mara sebanyak 6 buah kereta..Mmg penat tak hengat buat kakak,mak n adik saya melayan tetamu kerana saya pulang sebentar ke Puchong utk bg CHicha mkn..heheheh..

Then bila sampai kat rumah mak..orang dah ramai n mak saya org yg paling kelam kabut nk sediakan juadah utk mereka menjamu selera…(nasi putih~Ayam sambal~Sayur Kobis~Telur dadar..Semuanya LIcin!!)

Raya keempat hanya duduk di rumah mak saya dan menunggu org dating sebab En Jep keja..so saya hanya melepak di rumah mak n rumah cousin saya yang akn bertunang keesokkan harinya..

(tolong2 ape yg ptut tp takde keja sangat pon sebab hantaran semaunya ditempah n pakai catering saje haruslah tak banyak keja yg nk dibuat)


Lepak punya lepak..start pukul 6.30 org dah start dating rumah mak.. 
(kawan adik saya n family nya dating secra berjemaah)..kemudian disambung pula dengan Keluarga Pak long n Pak ngah sebelah mak saya..Mak saya hidangkan Nasi Carrot+Sotong sambal(abah saya cipta kelainan biasanya Ayam Sambal)+jelatah…RUpanya sedap jugak mkn nasi carrot dgn sotong..rasa cam lemak berkrim lagi..ouhh..tetiba lapar (puasa la hari ni katakan)..Dan tetamu seterusnya..
Maklang ani saya dari Terengganu membawa rombongan pula..(ramaiiii..)kali ni nasi Carrot dah tak cukup n abah saya telah beli 80 cucuk sate utk dihidang kepada tetamu yang hadir..mmg meriah tak hingat ok!!

So ini antara gallery gambar Raya kami di hari pertama Syawal..Hari kedua dan seterusnya adik saya belum upload lagi…tungguuuu…(tp ni teaser br..nantikan gambar2 seterusnya ya)..











Salam Aidilfitri semua..!!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget