Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 26, 2015

Ammar Jauhari Sakit! - Suspect Pneumonia/Bronchitis

Assalammualaikum..

Tima kasih sangat kat kawan-kawan yang sudi singgah blog saya ni even saya tak berkesempatan lagi nak ziarah kalian.. wuwuwuw..

Alkisah..sebenarnya dua entry sebelum ni adalah scheduled entry which is saya dah siap2kan seawal hari Jumaat hari tu..

Sebenarnya Ammar dah start batuk batuk hari khamis hari tu selepas dia jilat meja makan kat kedai Tom yam yang kitorang pergi makan malam tu..kebetulan meja tu ada taik lalat hitam2 tu kan..so bayangkan jelah camana kuman tersebut terjadi..huhuhu..

Pagi khamis tu dia dah start batuk kuat..

Saya rasa mungkin penyebabnya adalah meja tersebut..

Lepas dah batuk,confirm demam malam tu..lepas tu selesema pulak..wuwuwuw..sedihnya rasa..

Jumaat pun takde perubahan walaupun dah consumed ubat demam n finally hari Ahad tu baru terpaksa bagi ubat batuk bila batuk dia dah teruk sangat..nafas pun bunyi..saya sendiri pantau kat rumah bila en daddy pun demam panas akibat berjangkit dari si ammar..huhuhu..keletihan berganda lagi bagi Mommy selepas kes denggi hari tu..nasib baik abg n kakak sihat walafiat..Alhamdulillah..

So Ahad tu hari lumpuh bagi kami jugakla..since Ammar tak bleh nak tidur lena..asik nak berayun..asik nak berpeluk..Medina pulak asik nak menempel jugak..haih stress!rasa macam nak hantar medina duduk dengan Nanny dia je..huhuhu..saya tak masak, just order Pizza n nasi bungkus je..huhuhu..

Malam tu Daddy nak pergi klinik sebab demam tak kebah,panggil Mil n sil jaga anak2 kejap n ke klinik but bukan untuk Ammar sbb sy decide Monday tu nak bawak dia pg KPMC..

Pagi Isnin saya tak jadi ke KPMC sbb takde sapa nak teman, saya just bawak dia ke Klinik Kesihatan je..BerBoba lah jugak dengan dia, dan cek demam, 38.2 lepas tu masuk ubat bontot cek demam lagi 37.7..jumpa doktor terus..doktor cek paru paru..terus kena refer PPUM atau HKL sbb paru paru dia ada bunyi n suspect pneumonia..wuwuwu..saya dah susah hati dah sebab dahlah saya seorang nak bawak dia ke hosp sana sini..sudahnya saya mintak tolong MIL teman..ALhamdulillah MIL ada..huhuhu..

Sampai PPUM..terus nurse baca surat referral tu,terus doc kat situ cakap

"Adoi..saya takde katil, macamana nak admit"

Saya terkejut!belum pape, takkan dah nak kena admit kot?

Oh according to Nurse, cara doktor kat KK tu tulis memang dah kena admit dah..so takpe..doc cek dlu..

Dok cek Paru2 dia guna stetoskop, seems macam bronchitis n not pneumonia..bronchitis pulak..takpe, kita neb dlu ye..wuwuwuwu..

Lepas tu, amik bp,cek demam n bermulalah sesi bertarung dengan Ammar sebab kena NEB..huhuhu..

Memula rileks je dia..tapi lelama tu tak selesa agaknya, terus menangis melolong satu hosp boleh dengar..huhuh..kesiann..

Lepas dah neb terus jumpa doktor..nasib baik semuanya tak lama sebab emergency kan..huhu..

Doktor cek balik paru2,Alhamdulillah dah takde bunyi..Alhamdulillah sangat..

So tak payah sedut kahak dah..just pergi cek darah je sbb demam dah 4 hari..

Amik darah pun nangis jerit-jerit..lepas tu dah, tunggu sejam untuk result..


Sementara tunggu blood test result..

After result came out..Alhamdulillah..semuanya ok..bukan denggi pun..Alhamdulillah..

So mungkin viral fever je..so doctor bagi ubat demam sahaja untuk dimakan 4 kali sehari..itu je tau..so keadaan Ammar sehingga sekarang still no progress.asik muntah bila masuk makanan..badan pun dah susut sangat..huhuhu ..demam pun still tak kebah..

***Nangis makk...

Semoga Ammar lekas sembuh..dah lah Ammar belum ada insurans tau!wuwuwuw..actually dah submit dah form since dia 48hari lagi..tapi tetiba Daddy masuk hosp sebab denggi, terus return balik sebab kena dapatkan doctor result dari semua doctor daddy..Leceh sangatt..withdraw..

guna nama mommy plk..dah sign semua siap nak submit dah..tetiba Medina pergi conteng semua form yang mommy dah isi..dah kena tunggu agent bwk form baru..  form ketiga mommy dah sign, letak atas meja lagi..lupa plk ada budak suka menconteng lagi..terus dia conteng lagi form tu senyap2..stress mak!

Skrg ni tgh tunggu agent bawak form baru lagi..sign depan dia senang..wuwuwu..

Ammar..cepat sihat ye nak..kita nak celebrate bithday Abang Aqil Sabtu ni..mihmihmih..

Photobucket

7 comments:

Mila Hilas said...

hehehe ad budak suka menconteng memang xleh ltk form sesuka la tmbh2 siap ada pen bagai...adeh..nak kena ec byk kali....

norey said...


semoga ammar cepat sembuh.

mcm sinetron pula nak sign form..huhuhuh..ada je halangan..kdg mmg akan terjadi yg buatkan kita stress...

dorsett pink said...

kesiannya demam masih tak kebah..

tapi Alhamdulillah, tak ade pnenomia ( sorry silap eja).. kalau tak dah kene berkampung kat hospital...

anak saya pun pernah kene viral fever, 5 hari la jugak demam tapi Alhamdulillah tak kene admit

dalila said...

semoga ammar cpt sihat..
rajin medina isikan form utk mommy..hihi..

Sherwieyna Muzzawer said...

Semoga cepat sembuh ye ammar sayang..

kayyana said...

siannye ammar... tulah knp la ammar p jilat meja tu nak oiii.. meja umah pun belum tntu bersih apatah lagi kedai tomyam... gws ammar.. sian mommy

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Get well soon ammar!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget