Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jan 8, 2015

TIPS:5mins dalam labour room - Mudahnya Bersalin versi saya

Assalammualikum..

Seperti yang saya janji sebelum ni, saya nak sharekan pengalaman saya ketika bersalinkan Ammar..Serious kali ni paling mudah dan paling sekejap saya melahirkan anak saya TAPI sakitnya tetap sama.. (heheee)

So saya nak bagitau kat sini, pengalaman saya mungkin berbeza dengan yang lelain jadinya perkongsian saya disini hanyalah sebagai panduan buat semua..mana yang elok, bolehlah digunakan nanti kan..hehee..

Seperti yang semua tau, saya bersalin secara normal tetapi INDUCE!so memang totally different dengan orang yang tak induce..so geng induce jom kita amalkan sesama k..hehee

Sepanjang Mengandung:

1) Baca Al-Quran .. pasti semua ibu-ibu yang megandung rajin mengaji kan..saya pon tak terkecuali..so dihujung kehamilan tu (6-9bln) saya kerap baca surah Yassin n Maryam.. tetiap hari dok ulang surah-surah tu..Surah Yassin pon sangat mujarab untuk membentuk sifat dan akhlak anak di dalam kandungan.. (TIPS-untuk anak well behaved) saya dah try untuk ketiga-tiga anak saya..Medina tersangatlah good girl..dlaam pantang pon tak menyusahkan..begitu juga Ammar..Alhamdulillah..Aqil..sedikit menyusahkan dan cranky all the time..huhu.. (saya kurang amalkan baca Yassin dengan kerap)

2) Banyakkan zikir Rabbi Yassir Wala Tuassir.... (Untuk memudahkan bersalin normal)

3) Masuk je ubat induce tu kerap zikir kat atas..selawat nabi n doa nabi Yunus..

4) Dah induce pon, boleh minum air zam zam n sapukan kat perut sambil selawat Nabi..

5) Tips yang rare sikit hihihi - Dah rasa sakit 5mins once, boleh suruh husband beli air teh tarik PANAS lepas tu campurkan telur ayam kampung kat dalam cawan bersam-sama teh tu, n minum!Seriously jangan mengelat..bunyi macam loya kan, tapi percayalah tak terasa telur pon..cuma terasa pekat amat je..hehee..MAKE SURE minum air teh tarik telur ni bila dah dekat hospital tau!takut kalau dah minum dalam kereta on the way to hospital, takut terberanakk dalam kereta je..heheee..tu jugak salah satu sebab saya berada dalam labour room 5 mins je..sebab licinnya telur tu telah membantu Ammar meluncur laju dari rahim saya..hehee

Dah ..tu je tips dari saya..takdelah rare sangat kan tips saya bagi, tapi itulah amalan saya sepanjang mengandung dan melahirkan Ammar..Selamat beramal ye buat all preggy mommies!

***Saya still gagal BW .. * Sedih! sebab sekarang ni saya pantang kat rumah sendiri so jadual memang packed! uruskan 3 anak, masak lagi..ouh mencabar..dengan Medina cranky malam dan hanya nak tidur dengan Mimi (Mommy)..sedih mak! So nantikan kunjungan saya ye.. 19 days to go!!ouh tak sabar!hahahah
Photobucket

13 comments:

Mila Hilas said...

akk dh buat keje2 umh ke? mn pic ammar?

nur anis said...

Erk..telur ayam..huhu..tapi benda x best la yang banyak khasiat kan..:) boleh la cuba kalau bersalin lagi nanti..:-)

dorsett pink said...

Wahh. Menarikk 5 minit je dlm kabour room. Alhamdulillah,. Saya pun induce gak n mkn gak telur ayam mentah tapi saya mkn awal sangat sblm gi hospital, tak mujarab sangat la kot.

Nanti jangan lupa bw ke blog saya k www.dorsettpink.blogspot.com

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

bab telur ayam kampung campur teh tarik tu mmg rarelah..hahaha..akak pernah dgr satu lagi nk bg pelicin minum minyak kelapa dara tak silap..nntila..klu ada rezeki 4th bby leh try..hihi

tenku butang said...

wah.. betul ke ni? lega kalau 5 minit je dah kuo baby.. heee..

Haiii.. Cakkk..
done follow sini no. 288
salam kenalan yea..
meh le singgah n follow blog teman,
leh kita saling kunjung-kunjungan..

http://tengkubutang.blogspot.com/ - blog official teman

http://kucenkucenbleog.blogspot.com/ - blog kucen teman

Suliana said...

tak pe aida. take a rest.. nnti BW rmh kita plak ye. hehe..

dalila said...

Alamak aida..tip 1-4 tu blh lg nk ikut..yg ke 5 tu mak aiii...hihi..xpe2..in sha Allah ila try buat..

Mar Mansor said...

tips yang last tu alamak..macam time tu dah tak ingat nak makan je kan..
tapi boleh jadi juga jarak anak aida rapat jadi mudah bersalin..
macam kakak ipar saya..cuma anak last dia susah sikit bersalin sebab jarak 5 tahun, doktor cakap jalan seolah seperti nak lahirkan anak pertama
apa pun semua kuasaNya kan..Allah Maha Berkuasa, Maha Mengetahui..
kita sebagai hambaNya hanya mampu berusaha dan bertawakal..
nice tip aida..

Miz Eija said...

Alhamdulillah petua berguna juga utk eija coming soon... thanks kak... mak aiii tapi telur tu sy boleh kah??? Haha

Najib Ariyan said...

informasi yg sangat berguna... terima kasih bebanyak... saya suka dengan tips2 tu semua terutama teh telur tu...

wa said...

Selamat berpantang dan tahniah dapat baby..info yg amat berguna utk bakal2 ibu..

LYAfrina said...

terbaiklah tips2 ni semua...

♥TheOnlyFarah♥ said...

Nice sharing aida.. tips yg la sat tue bagus lah.. tapi kena tahan sikit la kan.. =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget