Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 19, 2012

1st Check up 2nd pregnancy..

After a week baru nak cerita kan...itupun tak sempat nak attach gambar summore...haiyaa..apela Mommy Aqil ni...huhuhu..

Okla..last Tuesday (12.6.2012) Mommy n Daddy went to Columbia Asia Hosp Puchong..(after An Nur Hosp kena buat appointment seminggu awl kalo nk buat check up kat situ..huhuhu..sedih..) Cannot just walk in saje..

So sampai CAMC around 12.05pm..terus ke receptionist...then register then Recep tu tanya..
"Puan nak doktor perempuan Melayu ke Doktor Chinese lelaki?"
"Doktor Perempuan Melayu"
"ok, Puan terus ke Nurse station nanti dia akn proceed"
Okies!!

Sampai Nurse station, Nurse tu terus tanya nk buat ape and last Period bila?
After done duduk sekejap (tak sampai dua mins)..
Terus nurse tu panggil masuk bilik Doktor..

Kat Pintu "Dr Raja Juhaidah"

Smpai..terus doktor tny baby ke berapa?
"second baby"
"oohhh dah veteran dah" (veteran??)
" ok baring kat sana" (katil tpt Scan)

Scan perut..Then doktor tu cakap..
"ok..confirm mengandung tp jantung baby tak dengar lagi.. skrg kita nk scan ikut Faraj pulak" (hah????)
"betul..normal procedure..dun worry ok"

Okla..tanggal2 ape yang patut..n dia masukkan scanner kat dalam (tak payah terperinci sangat la sat g gerun sendiri pulak..hihihi)

Ok..then dekat screen bleh nampak segumpal darah n jantung..kecik je..nampak heart beat dia..wahhh..1sttime tgk menda2 camni...huhuhu..teruja sedikit...

"Ok..everything normal..due date 4.2.2013...kalo nk buat check up kat sini nanti kita bg date..doc bagi Folic acid n mkn once a day.."

Keluar bilik doktor..Wahh canggih gila alat dia kan bang..masuk tak sampai lima minit dah tahu segala mala...huuhu...

At 1st kalo based on last period EDD will be 22.01.2013 (nk dekat birthday Mommy tu...) sekali tu bile double confirm.. baru pregnant 6w1d..EDD sebetulnya 4.2.2013...Alhamdulillah...

After buat payment n amik ubat semua...we all pon balik..

Procedure yg sangat simple n cepat...Cuma membayar je la kan..
Consultation Fees RM180.00
Medicine RM 7.50
Admin Charges RM8.00
(Discount) RM40.00
TOTAL RM155.50

Semga info ini dapat membantu ye..

(before this puas Mommy pg google nk tau charges setiap hospital tp tak jumpa..suma bloggers tak provide charges yang diorang kena...uhuhuhu..)

Semoga kandungan ini terus dipelihara oleh Allah..amin..

Komen tentang Doktor tu :
Moderate saje service dia..
Tak banyak cakap...And takde advice ape2 selain check je..(tak tau sebab mommy dah veteran ke ape)
Tp bila kita MEMbayar tu agak tak berbaloi la dengan ape yang kita dapat..tak kisah la kita dah second baby ke ape kan..tp dia tetap kena bg service yang terbaik.. (bayangkan jela masuk bilik doktor tu tak smpai lima minit je pon)
At least treat je la kita mcm kita tak tau ape2..kan lebih bagus...hurmm ntahla...so conclusionnya..dia agak tak best...sorry to say ye...

Wassalam..

Jun 13, 2012

Touching Mode - Bile Aqil...

Assalammualaikum..1st off all thanks to all silent reader yang read sy punya blog ni..tak sangka okay..(esp to Roses,angah,ain,anyah n lain2- malu I..hihihi..)

**esok br sy cerita pasal check up pregnancy smlm ye..sorry...hihihi..backdated...**

So pagi ni dan saya rasa setiap pagi selepas ni touching mode akn berlaku..
Bila...
En Aqil saya terpaksa bangun se awal pagi semata-mata Daddy dia tak bagi Mommy dukung Aqil dah ..
Selalu selalu...
Aqil mesti tak bangun lagi n selalunya Mommy akn dukung Aqil sampai kt Kereta then dah sampai rumah Bibik, Mommy akn dukung dia lagi sampai masuk buaian..(dia takkan terbangun langsung in between)..

Tp sekarang bila Mommy dah pregnant (esp awl2 ni) Aqil terpaksa bangun pagi..Which is good sbnrnya.. tp sy rs at 1st mental dia akn tortured jugak..

Mcam tadi..Mommy suruh Daddy...
"Abg..dukung Aqil"
Daddy pon kejut kan Aqil suruh bangun..Tiga empat kali kejut, Aqil bangun terus turun katil..
Lepas tu dia salam Daddy terus hulur tangan kat Mommy suruh dukung sbb mamai..

Tapi daddy tak bagi Mommy dukung, terus daddy yg dukung Aqil..Then Aqil terus pukul n tumbuk bahu daddy sambil nangis sbb dia nk suruh Mommy jugak dukung..(ank manja Mommy)..

Sampai bawah..turun dari dukungan daddy n Mommy pon cakap la..
"Aqil gud boy kan..Aqil pandai..tak payah dukung dah kan..." terus muka masam n jalan je terus sampai kat pintu rumah then pakai shoes jalan terus sampai kat kereta..

Dalam kereta pon muka masam sbb tension kena bangun pagi plus mommy dah taknak dukung dia..Sepatah pon tak cakap ape...huhuhu..

Touching...So sorry ye Aqil...

Sampai rumah bibik..buka kasut (dah tak mintak dukung langsung) Salam pon lambat2..maybe merajuk..dah peluk cium baru dia Ok...huhuh..

Susah jugak nk bg dia adapt dgn bnda bru cam ni..nanti mesti dia rasa tak best kan..

Aishla Aqil..Hopefully he will understand...

Jun 11, 2012

Daddy + Mommy = Aqil + Baby

Assalammualaikum..

Bulan June sudahh..
Alhamdulillah kerana sy masih berkesempatan mencoret sesuatu di sini..

Apa khabar semua semua?lama betul tak menjengah blog2 kalian..Masa sngat tidak mengizinkan..
InsyaALLAH ade waktu terluang, akn berkunjung juga di sana nanti..

Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..
Aqil pon semakin bijak n aktif... Sangat takut dengan Mommy yang garang..Sangat tidak takut dengan daddy yang tak garang.. Tapi sekurang-kurangnya dia tahu erti takut...Takdela main langgar je arahan orang kan..

Alhamdulillah juga sy sudah ehem ehem...Impian yang di tunggu akhirnya tercapai jua..
tapi belum double confirm walaupun saya rasa kandungan sudah mencecah hampir dua bulan..

Pregnancy kali ni...
Takde sign ape2 sekali pun kecuali haid lambat..itu sahaja...takde morning sickness atau alahan2 lain langsung!Alhamdulillah..sampaikan saya tidak tahu yang diri ini pregnant..

Semuanya bermula last week buat puasa ganti..
Tiba-tiba perut jadi cramp sngt!!esp bila dah masuk tengahari..
Cramp smpai ke pinggang plak tu..aisy lain mcm ni..
Pg klinik doc rasa mcm angin tp dia pon tak sure tp better buat pregnancy test sbb last period April kan..
SO beli pregnancy test n test on Friday morning..sekali tu..Alhamdulillah..POSITIVE!
Terkejut sangat sbb tak expect kan..before dis mengharap tp takde kali ni tak expect tapi lekat..Alhamdulillah sangat..

Bgtau Daddy Aqil, dia pon riak tak percaya cmpur mamai plus Excited juge.. Patutla tetiba je nk beli stroller baru (br beli stroller silver cross for Aqil actually,tetiba Aqil nk ade adik pulak..mmg rite timing betul la kan)..hihihi..

InsyaALLAH esok nkbuat 1st check up.. Maybe kat An Nur, Bangi (plan mcm nk deliver kat sana) atau pun KPMC Puchong , tgk yang mana convenient...Semoga semuanya berjalan lancar n selamat..

***rasa best pregnant sbb Daddy Aqil sangat caring..Jaga gile..Tak bg langsung Mommy dukung Aqil since Aqil yg sangat berat...So keja Mommy skrg ni rilek je..hihihi..BEst kan....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget