Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 17, 2012

Alkisah Potty Training si Aqil

Assalammualaikum..

Hy semua..sihat tak??saya kat sini ok2 je.. (pregnancy kali ni tak menjejaskan saya langsung!!Alhamdulillah walaupun kadang2 hati berasa was was "betul ke aku ni mengandung?" hihihihi)

Okies...straight to the point..

Last week, bermula la kisah potty training Si Abg Aqil tu...
Yes!!saya tau..sbnrnya sudah agak lambat utk memulakan..yela Aqil pon sudah tiga tahun...tp better ade daripadda tiada kan??

So saya start dengan hari isnin lepas dengan tidak memakaikan dia pampers langsung!!..every hour saya akn tanya dia.."Aqil nak kencing tak?" dia jawab "belom"...

Sampaila ketika saya sedang masak,,tiba-tiba dia cakap.. "mommy!!sambil tunjuk ke arah living room..
Hurmm Kantoi!!huhuhu..

Petang Isnin pon kantoi jugak atas Sofa...huhuhu..

Selasa:
As usual Mommy tanya every hour n kali ni bwk terus pg toilet walaupun dia kata belom..Akhirnya wee wee jugak walaupun take time jugak menda tu nak keluar..

Sebelah petang..sedang mommy asyik kat dapur..dia datang bawak "sesuatu".. "Mommy..Ni" seketul yg berwarna coklat plus kat dalam seluar pon ade jugak " Sesuatu"..kat ats carpet pon ade yg tercicir..huhuhu..Mencabar betul ni!!!lepas tu terus mandikan dia n terus pakai pampers balik sbb mommy dah tension!! (walaupun tak sepatutnya mommy rasa begitu kan??)

Rabu:
At Nanny kjg's hse...as usual..mommy tak lupa tanya..n kali ni bawak jugak dia pg toilet walau dia berkeras taknak...(sindrome tahan kencing mula kelihatan) kali ni Lulus!! n only at night Mommy pakaikan dia pampers sbb dia nak tido kan..takutt ter kantoi plak time tgh tido..

Khamis:
Wee wee lulus..cuma Poo Poo je belum pass..boleh dia duduk sorang2 kat ats (rumah nany kjg) n then turun dengan seluar basah and ade seketul besar dekat tangan..(dia genggam)..time tu semua org dlm rumah dh menjerit sbb takut dia campak menda alah tu kat muka sesape terus mommy cool down kan dia n ajar dia terus campak menda tu kat dalam J**b*n...hihihi..Alhamdulillah..lega...huhuhu...lepas tu terus mandi n tido..time tido tak wee wee pon..okla tu kan..

Jumaat/Sabtu/Ahad:
Wee wee dah pass. (dah pass tu maksudnya Mommy yg rajin paksa dia pg toilet n biar dia main air smpai dia nk wee wee dgn sndirinya..).tak poo poo pn n only mlm je pakai pampers..

Isnin:
Kantoi at Nany Pchg's hse...seharian dia tak wee wee..tak minum...sbb dia ade flu...skali tu aroung 3 lebih...tgh dia main2 n tgh dia minum air oren, bleh plak dia terkencing ats carpet mahal Nany dia tu..ape lagi,menjerit la kami2 ni...tp Nany dia cool je (nk cover kot..)hihihi...Padahal before tu semua ajak pg toilet tp dia yg takank..haish la Mat aqil..

Hari Ini :
Tak wee wee pon sbb mandi pon dah lambat..around pukul 1.30 sbb badan dia tak sihat..
So after pukul 3 cm tu..duduk dlm bilik smbil aqil main sorang2..sekali tu sedang mommy khusyuk mengadap laptop..tetiba dia kat atas lantai sebelah sana tegah meneran.. OMG!!

Terus Mommy angkat dia pg masuk toilet n try dudukkan dia ats toilet bowl dia nangis2 taknak last choice pkaikn dia pampers n duduklan dlm tu smpai selesai...

Rupanya...dia dah wee wee dengan banyaknya ats lantai td..Fuhhh nasib baik dia tak wee wee ats kapet...Kalo tak,jenuh la...akhirnya semuanya selesai...dia pon hapy sbb dpt poopoo dlm pampers...haihla Aqil...

Last but no least, Nk mndi petang..Tanya berpuluh kali dah..nak kencing tak?TAKNAK..Akhirnya dengan sendirinya dia duduk dlm toilet n cakap "mommy!!" sambil buat muka seposen...Fuhh lega..dia wee wee dlm toilet walaupun seluar tak sempat bukak...Gud try Aqil!!Well Done...hihihi hopefully,after this dia tau n mula pandai wee wee n poo poo kat toilet dgn sndirinya...InsyaALLAH..


Aqil with his Abg-abg...main2 dlm keta Nany kjg

Aqil tido kepenatan...lepas Wee Wee n Poo Poo merata..hihihihi

***Pelik kenapa Mommy ade dkat rumah??Mommy dah resign la sayang2 semua...memula resign nk cari kerja lain sbb co skrg ade masalh dalaman...lebih setengah blah dr company tu..sekali tu dah tender br tau pregnant..huhuhuh...agak susah utk diterima oleh mana2 company nmpknya...tp masih berusaha jugak utk mencari kerja...selebihnya berserah hnya kepada ALLAH...amin!!

Tata ye semua....jumpa lgi di next entry!!

Shopping Tudung Bawal?? Like page HIjabIsIndah Creations

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget