Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 28, 2010

Kenape saya K.u.R.u.S?

Lately ni saya sering diajukan persoalan "kenapa makin kurus?" " Aida nampak kurus la sekarang"..hurm kekadang saya pun letih nak jawab soalan kenapa saya kurus or makin kurus...


gambar ni diambil beberapa bulan sebelum saya mengandung.

saya bersyukur sangat sebab saya tak perlu melalui proses 'pengurusan' badan yang terlalu ekstrim seperti kebanyakan orang apabila selepas melahirkan anak.. 'Kekurusan' saya datang secara semula jadi dan mengikut fitrah..chewahh..takdela...sebelum saya mengandung normal weight saya adalah 53kg dan sewaktu due berat saya mencecah sehingga 65kg (saya mula risau, boleh ke aku kurus balik ni?)huhuhu..tapi alhamdulillah setelah selesai melalui proses berpantang, berat badan saya kembali ke 55kg (masih risau)...tapi saya tetap positif yang saya boleh kembali ke bentuk badan asal..insyaALLAH...

sewaktu 6 months pregnancy


gambar ni diambil beberapa jam sebelum saya selamat melahirkan Aqil Jauhari

Esok genap Aqil 10bulan..dan berat badan saya terkini adalah 51kg..terdapat beberapa tips yang saya boleh kongsikan bersama kamoo semua...

1) Makanan ketika berpantang hendaklah diambil secara betul dan dititikberatkan (akan saya kongsikan pengambilan pemakanan ketika berpantang di entri akan datang)
2) Saya menggunakan set bersalin Tropical Herbs dimana saya sangat yakin produk ini sangat bagus dan berkesan terutamanya untuk penjagaan kesihatan dan kelangsingan badan buat ibu-ibu.
3) 6 Bulan pertama saya telah menyusukan Aqil secara ekslusif tanpa susu formula dan benarlah susu ibu banyak kebaikannya terutama untuk bayi dan ibu.(sehingga sekarang saya masih menyusukan Aqil seberapa banyak yang mampu untuknya)
4) Saya tidak mengambil air sejuk atau ais sewaktu kehamilan dan 8bulan pertama bayi serta saya tidak mengamalkan air bergas untuk diminum (sehingga sekarang). Pengambilan ais akan mudah menyebabkan perut kita buncit atau menggeleber..
5) Menjaga dan memelihara anak untuk 7bulan pertama..Tips ini secara ekslusif saya kongsikan (tapi ia mengikut kesesuaian anda semua sebenarnya). Saya menjaga Aqil secara sendirian untuk 7bulan pertama. Anak Lelaki memang lasak!itu saya terpaksa akui..maka disebabkan kelasakannya lah saya semakin kurus sebab dia rajin 'mengemas'..so anda faham2 jela yer...heheheh


Gambar saya yang terkini...

2 comments:

::m!SS edURA hanUM:: said...

ermmmm kalau akak xdukung aqil fure orang duk mengurat akak..ahaxxxx nampak slim and cam anak dara =)

PinkyLady said...

hikhikhik...malulaa...kikikik...hurmmm tp skrg ni ade sedikit kerisauan sebenarnya..dh rs kurus sgt je..makin tak cantik kot...huhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget