Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 23, 2016

Anniversary Denggi Setahun 4 Beranak~ Kenangan Paling tragis 2015 (Entry ini SANGATT panjang)

Assalammualaikum..

Saya mulakan entry ini sempena Facebook sibuk sangat suruh saya mengenang insiden kami sekeluarga kira kira dalam tika dan saat ini, Denggi datang menyerang..

Jom kita mulakan..


Kes Denggi 4 beranak~
Entry Denggi ni sebenarnya saya tak sempat nak karang secara keseluruhan dek kerana kerja yang melambak, so saya hanya lekatkan dalam memori je..saya rasa memori paling sadis buat saya dan keluarga sepanjang kami bersama..Sebenarnya memang tak terfikir pun saya akan melalui saat paling getir ini..tapi dah takdir Allah, dan saya terima dengan redha dan pasrah..

Denggi ni di syaki menghinggapi rumah saya ketika mana pun saya tak pasti, tapi dengan tiba-tiba suami saya demam panas tahap tak boleh bangun..menggigil..dan suhu memang 40 tak turun turun..sakit kepala macam nak pecah dan lenguh satu badan..so malam kedua terus saya masukkan dia ke hospital sebab kesihankan dia yang tak larat nak buat ape ape pun!dan sukarnya saya ketika menjaga beliau dirumah dengan 3 anak kecil yang juga tidak sihat ketika itu.. (dan saya masih ingat lagi, saya menangis seorang diri dalam bilik kenangkan nasib saya yang berseorangan uruskan semuanya -memang hati saya hati tissue betul!) Sementelah pulak at that time PIL takde,pergi overseas, dan kebetulan hari hubby saya jatuh sakit tu, hari pertama mak n abah saya berlepas ke Mekah untuk mengerjakan Umrah.

Selesai saya masukkan Husband ke Hospital, saya pula bergegas pukul 1 pagi ke Hosp Serdang untuk cek Ammar yang juga demam panas ketika itu..Pengalaman saya dengan Hosp Serdang memang selamanya BURUK!macam takde chemistry langsung!hahah..so saya pasrah sebab ketika itu Ammar pun takde Ins so terpaksa jugak melangok kat Govt Hosp..

Balik ketika mana orang masih diulit mimpi dan tepat pukul 4 pagi saya sampai di rumah PIL dengan keadaan yang teramat penat dan lelah !(Memang kenangan yang saya takkan lupa sampai bila bila..) tido sekejap..pukul 6 pagi saya amik keputusan untuk balik ke rumah..sambung tido juga sekejap sekejap sementara untuk tenangkan Ammar seketika..dia memang sangat tak selesa dan merengek sepanjang masa..tapi saya terpaksa tinggalkan dia sekejap kat Bibik sebab daddy dah memanggil manggil kat Hosp..

Hari tu saya hanya tumpukan masa kepada Suami sahaja sementara keadaan anak anak tidak membimbangkan..dan diorang pun datang visit daddy mcm biasa dan dengan riangnya..

ESOKNYA..ketika saya masih di hospital, MIL call cakap Medina demam panas!weak pucat..so saya segera balik, amik Medina n pergi Emergency Columbia..amik blood test, terus blood count show its Denggi..masuk Ward dan masuk lah Double bedded with Daddy..satu ward hanya mereka..malam tu jugak!MIL call lagi sekali..Aqil pulak demam panas same simptom with Medina..saya patah balik ,amik Aqil terus ke Emergency, and blood test result its positive Denggi!pukul 9 malam Aqil pun dimasukkan sama bilik dengan Daddy n medina walaupun bilik tu sebenarnya hanya double bedded tapi kami buat jadi tiga dengan kelulusan SISTER yang bertugas.

Luluh hati saya ketika itu!serius saya sedih amat..hanya Allah yang tau perasaan saya ketika itu..tapi saya kena kuat walaupun suami saya menunjukkan tanda tanda akan sembuh but still he weak!saya hanya berseorangan dan dibantu dengan MIL n FIL..

Selesai masukkan mereka semua dalam ward, Ammar pula demam panas dan ketika itu memang kami di hosp..Terus bawa ke emergency, amik blood test and blood count shows its positive Denggi..terus saya menangis..sebak sedih sangatt!sebab Ammar terlalu kecik untuk hadapi kesakitan ini..tapi di sebabkan insurans Ammar belum aktif, jadi saya,MIL n FIL bergegas ke PPUM sebab PPUM ada emergency for Pediatric..(Kanak kanak)..lalu saya tinggalkan bibik tina untuk jagakan Aqil Medina untuk malam itu..nasib baik Bibik Tina rela hati tidur hospital malam tu..

Di PPUM..kebetulan orang yang demam pun ramai juga dan kami harus menunggu sebab ada kes yang lebih emergency..hampir 2 jam menunggu barulah nama Ammar dipanggil..ALhamdulillah doktor tersebut sangat membantu..dia terangkan keadaan yang kita perlu risau lebih, keadaan yang jadi worst macamana..semua lah..hampir sejam juga kami mendengar penerangan doktor tersebut..since katil pun memang penuh malam tu dan Ammar masih aktif, kami dibenarkan balik dan datang keesokan harinya untuk amik darah..

Malam tu..Ammar memang merengek sepanjang masa..tidur pun kejap kejap je..saya lagilah kan memang tak pernah cukup tidur sejak 5 hari yang lepas..tapi saya kuat..tido tido ayam sekejap, lepas tu, pagi tu bangun bersiap, n bergegas ke PPUM pula untuk amik darah Ammar buat hari tersebut..

Bayangkan kami sampai di PPUM pukul 11 pagi, hanya selepas pukul 3ptg nama Ammar di panggil dan kami hanya menunggu dan melangok depan bilik doktor untuk menunggu nama dipanggil..Patient yang menuggu memang ramai kebetulan kes denggi pun memang banyak, so terpaksa bersabar..pukul 3 amik darah, pukul 4 doktor panggil..sekali tu sample darah yang diambil, void pulak..so terpaksa ambik darah lagi sekali..bayangkan ye..macamana perasaan saya ketika itu untuk berhadapan dengan keadaan Ammar yang baru je dua bulan time tu..wuwuuwuwuw..

Pukul 5 petang, dapat result..Alhamdulillah Platlet darah Amamr dah naik lebih seratus, n tak payah amik darah lagi sebab Amamr dah sembuh..Alhamdulillah..so cuma dia still lemah je lagi sebab tak cukup tenaga..huhuhu..Lepas je balik dari PPUM, terus bawak Daddy balik sebab daddy dah boleh discharge..cuma tinggalkan MIL sorang jaga Aqil Medina n seterusnya..Mommy pulak jaga Aqil Medina malam tu..

lebih kurang after 2 hari Daddy discharge, Aqil Medina pun discharge ..Alhamdulillah..lega sangat..sebab time tu dah lah baru je seminggu Bibik Aton lari, lepas tu diduga semuanya kena denggi..memang terasa diri sungguh diuji !keseorangan pulak tu..

Macamana saya control semuanya supaya badan tak rasa letih sangat, hati tak bimbang sangat..banyak pertolongan saya dapat..Alhamdulillah..saya hanya meletakkan Allah sebagai sebaik baik pergantungan dan doa memang tak putus putus saya panjatkan supaya Allah pinjamkan saya kekuatan untuk terus bertahan..Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya..Allah pinjamkan kepada saya semua orang yang ikhlas nak bantu ketika itu..Alhamdulillah..

Kejadian ni semuanya ada hikmah !sudah tentu!!

Dan semoga ianya jadi pengajaran di masa depan..Amin!



Time ni dah discharge dah..


Keboringan di Hospital


Ammar Demam Panas..


Medina Baru masuk ward


Two Bedded jadi 3 Bedded


Jus Betik Jus Kiwi, Yang mana satu pilihan hati?


Ammar blood result..


Photobucket

3 comments:

cik hani said...

Allahuakbar...
semua dugaan Allah dalam membesarkan anak dan urus family..

Alhamdulillah semua dah discharge..

LYAfrina said...

alahai...xdpt bygkan sakit skaligus mcm ni..lg2 kna denggi...

dalila said...

bsr btl dugaan aida ms ni..klu ila xtau dh cmne..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget