Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Oct 16, 2015

Tentang KERJA ~ Stress tak sudah!

Assalammualaikum..

hari ni saya menangis lagii... wiuwuwuwuuw..depan superior n anak boss pulak tu...

lepas dah stop nangis terus rasa maluu gilaaaaaaa...adoi..dah 30 pn still cengeng lagi..huhuhu..entahlah rasa hati ni terlalu rapuh!

Sebenarnya isu kerja ni dah lama melarat dan dah jadi virus dah..dan saya pernah tender untuk resign waktu bulan 5 hari tu.. (Tak sempat nak story kat blog time tu)

Time tu saya dapat kerja lain which is more better than present..tempat pun kat dalam TPM Bukit Jalil which is I was there before..lagi tambah bonus sama tempat kerja dengan kawan baik time kerja kat sana jugak dulu..hati dah berbunga sangat nak pergi!huhuhu..rasa macam bahagia!

Tetiba bila saya hantar surat tender..diorang reject n offer saya utk tak kerja sabtu..dan kebetulan kawan baik saya yang kat sana tu bagitau yang kat sana saya akan kerja dengan boss yang sangat messy n fussy yang akan buat saya lagi stress..

So saya tak jadi pergi TPM n stay sini dengan harapan baru..

Lama kelamaan..bila dah pindah new building, saya rasa saya makin tak happy kerja sini..dengan workload yang makin melampau..dengan sikap boss yang ada sentimen favoutitism n sum more pasal privilege yang saya dapat sebab tak kerja sabtu,DIUNGKIT!sebab office mate lain kerja on Saturday, of course lah akan ada rasa kurang senang kan..

So saya sakit hati!

Boss pulak makin anti dengan saya sebab saya asyik mintak payment n bagi dia wang takde!bukan takde..tapi what can I expect..takkan saya nak gegar bangunan Sg Wang Plaza, The Mines,RHB Centre mintak payment?memang diorang takkan layan lah..lagi pulak company kitorang ni kecik je, so haruslah invest untuk start new job..

Ni boss macam taknak faham..saya nak je cakap, kalau taknak invest, baik tak payah bukak business!that's it!

Yang tambah stress bila boss taknak issue payment, saya nak berjawab denagn 50 supplier yang mintak payment diorang tak ke haru..penat  dah ber alasan..lagi plk saya tak suka politik n kena cakap tipu at last terpaksa gak menipu!

Aduhaii..

After all..saya nak tender jugak lah..sebab dah tak tahan bila boss sendiri nampak saya macam nampak musuh..lagipun dia banyak ungkit saya selalu buat mistake lah..tak fokus lah..okla selamat tinggal la boss.saya pun dah tak hingin kerja kat sini dah..nak cakap ape cakap lah..saya nak tender dulu n baru cari kerja lain..

Dalam bulan ni je saya dah tolak 4 interview invitation sebab dok pikirkan karang diorang reject tender aku..bila masa nak pergi kalau asyik menghambakan diri kat Tricor ni?

haih..dah lah..I dah patah hati..

Terima kasih atas segalanya..I dah pissed off!



Photobucket

Oct 15, 2015

15/10/15- 10 Months old my anakanda Ammar Jauhari

Assalammualaikum..

Hari ni Ammar Jauhari dah genap 10 bulan..

Lagi 2 bulan je nak setahun ?haih cepatnyaa?hihihi..rasa macam semalam je beranakkan Ammar yang sangat sekejap keluarnya itu dan  tiba-tiba dah nak setahun..haih..

Semalam pun Mommy boleh pulak ter mimpi "test pregnancy"..and tetiba double line?adoii cuak gila..camana ni Ammar baru 10 bulan takkan dah nak ber adik..anyonyonyo..

terus terbangun..oh mimpi rupanya..hihihi..

cecepat pergi buat susu Ammar n pergi toilet-untuk cek pregnancy! (for real)

Berdebar ko!!

Tup tup satu line je keluar..Alhamdulillah..hikhikhik..saya masih belum bersedia untuk beranak lagi..semoga protection terus berjaya..hahahah..

Sebenarnya saya memang standby pregnancy test ni pasal dah dekat 3bulan P tak datang..wuwuwuw..so saya sangat saspens ok!tetiap bulan kena cek..huhuhu..so bersabarlah lagipun hormon saya tengah berubah after consumed injection 3 months tu n bertukar ke method lain pulak..so tunggu jelah dia datang..huhuhu..

Ok stop melalut..

Ammar..after 10 months saya rasa dia agak manja atau sama manja like abg Aqil..pantang Mommy hilang dari pandangan mulalah menjerit memanggil..tak boleh kena tinggal langsung!-Manja gila okay!- ke memang anak teruna saya semua manja manja ikut Mommy?aduhaiii

Perkembangan lainnya Alhamdulillah positif but yang tak positif nya Ammar senang di serang penyakit selsema..boleh kata every month dah sekarang..huhuh tapi tak serius sbb tak consume ubat pape pun dia heal sendiri..Alhamdulillah..

Dah boleh duduk since 9months..dah berdiri  dah bising mulutnya..

Still makan homemade food done by mommy..cuma semalam je, senyap senyap je sedap dia menghiap mentos hasil sepahan abang n kakak kat lantai!adoiyaiii..Ammar ape ni?sugar not good for you!!

huhuhu..

so sekarang tugas mommy untuk variationkan food Ammar supaya menjadi lebih sedap..ni asyik lah bubur nasi lauk ayam broccoli/carrot /potato/asparagus/kismis.. tu je..nasib baik Ammar tak pandai complaint ..kalau tak, jenuh!

Hahahhaha..

9 months fully breastfeeding baby..

9 months je?9 months je yang sudah tertulis dan termaktub..mommy harus redha dan pasrah..Mommy punya stress sampai effect kerja kerja mommy tau..sampaikan boss tegur cakap mommy tak fokus!padahal dia tak tau betapa beratnya stress yang mommy tanggung saat nak bercerai susu dan berperang dengan nipple crack issues..oh he don't know and better don't..

So now..Ammar dah tak breastfeed langsung!sebab memang sampai susu dah takde langsung baru nipple crack sembuh sepenuhnya..sepenuhnya denagn kuasa Allah..dan nampak tak nipple crack tu sebagai asbab sahaja dan mungkin hikmahnya akan menyusul kemudian..yang penting redha dan pasrah!

So nanti saya akan cerita details pasal breastfeeding journey saya yang has ended! *nangisss

Yang lelain..Alhamdulillah..positif and sekarang duduk dengan Opah Yah pun alhamdulillah bagus..Opah pun sayang Ammar sangat..harap berkekalan selamanya..Amin!

Semalam Ammar cipta record - Mommy kerja semalam - terpaksa amik half day sebab takde babysitter-Daddy jaga time pagi - mommy balik ammar nak tido at 1pm - masuk buai- nak tau Ammar bangun pukul berapa?pukul 6 petang okayyy..lama gilaaaa

Penat je mommy amik half day..baik mommy kerja ...huihuhuhu..




Semoga terus membesar dengan sihat ye sayang!

Amin..


Photobucket

Oct 14, 2015

Selamat Menyambut Tahun Baru Islam~ Salam 1437H ~Semoga terus Istiqamah

Assalammualaikum..

Bukan untuk menunjuk dan bukan juga untuk berasa riak..

Tapi saya perasan..setiap kali saya selesai melahirkan seorang permata hati kami, setiap kali itulah akan wujud perasaan untuk berhijrah..

Alhamdulillah sebuah perasaan yang membantu saya untuk berhijrah ke arah yang lebih baik..

Alhamdulillah..

Bermula dengan lahirnya Medina, saya berusaha untuk menjadi seorang muslimah yang lebih islamic dengan mengenakan tudung di bawah paras dada,cuba untuk mengelakkan pakaian yang ketat dan sewaktu dengannya..

Dan ketika lahirnya Ammar, Allah telah mengurniakan saya sebuah perasaan lagi untuk berhijrah ke arah yang lebih baik lagi dengan terbukanya hati saya untuk mengenakan Handsocks dan stokin..

Alhamdulillah perasaan itu sebuah perasaan yang sangat indah sebenarnya..

cuma akan ada jugak perasaan syaitan yang menghasut sebab iman saya pun belum cukup kuat..

So far Alhamdulillah setiap kali pergi kerja saya pasti mengenakan handsocks sebab bila tak pakai rasa macam bogel and terasa sejuk dia lain macam tau..huhuhu.. -ini perasaan saya semata

tapi bila nak pergi dekat dekat atau pergi makan dekat kawasan sekitar, saya tak pakai sebab dekat je and sekejap.. - perasaan syaitan

Cuma masalah saya sekarang stokin..saya ada masalah kaki berpeluh tau, so bila nak pakai stokin tu rasa macam satu kekangan buat saya..rasa tak selesa..tak confident..so memula tu saya tak pakai..

Tapi Alhamdulillah sekarang saya dah start pakai..even keluar jenjalan pun saya dah start pakai..InsyaALLAH semoga kekal selamanya..Amin

Dan semoga kita semua berhijrah ke arah yang lebih baik dan menjadi seorang muslim yang sempurna..InsyaALLAH amin..

Salam Maal Hijrah~

Ampunkan kesalahan saya sekiranya ada terkasar bahasa dan salah tingkah laku sepanjang ber blog di sini..dan semoga tahun yang baru ini akan menjadi tahun yang lebih baik buat kita semua..Amin!



Photobucket

Oct 10, 2015

Babysitter cuti sebulan setengah!Aqil medina nak fly ke Langkawi without Mommy Daddy Ammar

***Scheduled Entry yang delay ***

Assalammualaikum..

Salam Jumaat..

Dah potong kuku? (DAH)

Dah pakai wangi wangian (DAH tapi jangan over tau)

Dah baca surah Al-Kahfi (BELUM - bila nak baca ni??)

Hihihi..

Oklah tajuk panjang kemain lagi kan..

So hari ni episod berduka lara lah saya dan anak-anak untuk sebulan setengah yang akan datang ni..

Sebab Bibik Tina tersayang akan fly balik Surabaya pukul 7pm nanti..wuwuwuwu..sedih..sedih lah jugakkan..

esp bibik sendiri sebab tetiba dah tak jaga Ammar rasa macam pelik..hari pertama tu bergenang jugaklah air mata dia sebab rindu kat Ammar..tapi InsyaALLAH lelama nanti dia akan lupa jugak Ammar..InsyaALLAH.. (Saya yang tengok dia pun jadi sebak tau sbb faham sangat perasaan dia yang jaga saban hari..)uhuhuhu...

Ammar dah selamat berada di rumah Opah Yah..Alhamdulillah Opah tu penyayang dan tau nak take care Ammar ni yang nak berkepit je kerjanya!haih..sigh!walaupun kawan kat situ raamaaaii..adalah dalam 7 budak yang opah tu jaga..

Cuma Medina n Aqil MIL terpaksa jaga..Alhamdulillah MIL pun tak kisah since bebudak ni pun dah besar kan..huhuhu...so nak taknak suka ke tak kemana MIL pergi harus bebudak ni ikut sama..huhuhu..

Dan MIL plan nak pergi holiday ke Langkawi Ahad sampai selasa ni..So dengan berat hati nya saya lepaskan jugak Aqil Medina pergi dengan ditemani MIL,SIL,BIL n gf BIL..huhuhu..sedih lagilah saya ni yang susah nak berenggang dengan anak-anak walau sehari..diiorang sure ok punya..berjalan kan, sapa yang tak seronok..

Hopefully diorang dapat menjaga Aqil Medina dengan sebaiknya esp Aqil..sebab ?hanya saya yang tau dan rasa..wuwuwuuw.. *Nangis! (tak boleh reveal kat sini sbb ada stalker)

Dan semoga ALLAH lindung..

3 hari tanpa mereka sudah semesti sunyinya rumah..harus keluar berjalan sakan ni..tak nak duduk rumah..ajak hubby tiap tiap hari pergi makan jejauh sikitlah..tak yah pikir diorang ada ke takde..

Diorang belum pergi pun lagi Mommy dah touching lebih..Acaner ni?wuwuwuuw..

Photobucket

Oct 8, 2015

Birthday MIL at Shell Out Kota Damansara (Sunway Giza)

Assalammualaikum..

Sebenarnya entry ni dah dua minggu berlalu..tapi biasalah ayat cliche' (SIBUK GILA)..aahhahah..

Tapi tetap nak share jugak!hihihi...

Okla sempena Birthday MIL 26 Sep 2015 hari tu..right after kitorang balik dari Kedah je..tapi..disebabkan baru je balik 3pagi 26 sep tu, so nak plan sesangat tu tak lah..just leave it to adik adik ipar je..diorang yang collect kek n saya just uruskan tempat nak celebrate je..

Plan memula nak ke Bora Ombak sebab FIL nak yang ada live band je..kekonon nak mintak orang tu nyanyikan lagu n wish birthday..so saya pon dah booking semua n settle..tetiba dalam pukul 6 lebih cam tu FIL nak tukar lokasi..tak nak pergi Bora Ombak..nak pergi Shell Out..

One thing yang korang semua kena notice Shell Out sekarang dah femes gilaaa since semua artis pun pergi sana makan..so que dia masyaALLAH panjang kemainnn..kalau pergi lepas Maghrib jangan harap dapat masuk dah..confirm fully booked!

So MIL n FIL pergi dulu..diorang sampai n book kan meja..kitorang sampai dekat pukul 8..

dan lepas tu ape lagi..melantak lah..

buat yang tak tau lagi pasal Shell Out ni..diorang menjual dan menyajikan Makanan makanan laut yang tersangat sedap dan FRESH!ketam dia mak aiii..ketam mana pon tak tau..sotong yang lembut..mentarang pon ada tau!masakan diorang pon..adoi..sedap gila ko!

tak percaya meh tengok sini!!














Perghh meleleh..makan atas kertas mahjong je...tapi yang penting rasa dia!hahaha..

so here is part of a celebration for that night..
























Suami ku yang Booolaattt





Medina!!awat buat muka comeii sangatt?
























My Nyawa..


Ok sekian..Total kitorang makan kat sini untuk 8 adults n 2 kids 1 infants RM700++..tapi dia tak lah kira per pax..dia just kita per set..ikut set n ikut berat n ikut market price..so sesapa nak try makan seafood yang super sedap ni jangan lupa pergi Shell out ni k!

Boleh ckeck out diorang punya IG jugak!

Till then..
Photobucket

Oct 7, 2015

WW: Raya Haji di KEDAH

Kita WW je lah hari ni..

gambar pun limited since kat Kedah pun tengah berkabung time ni..so gambar makanan nan hado..

So gambar sy n anak anak je selfie yang lebih..ahahahha











Ammar je tak pakai baju raya..takpelah mar..pakai macam ni pun hensem pe..hehee













Photobucket

Oct 5, 2015

Al Kisah Potty Train Medina Amani~

Buat yang nak mengetahui Alkisah Potty Train Aqil Jauhari boleh refer SINI

Alhamdulillah..saya tak tau lah medina ni anak jelmaan dari mana..

Sehingga kan saya selalu tertanya tanya Medina ni anak dugaan atau anak anugerah?

Bukan saya tak bersyukur..bersyukur yang tak terhingga tapi she's soooooooooo adorableeeeeee!

Saya tak lah nak masuk bakul angkat sendiri dan saya tak naklah orang kata saya puji anak melampau lampau..tapi itulah hakikatnya..sampaikan saya jadi takut..sentiasa berjaga-jaga ..adakah dugaan selepas ini..

Ok stop melalut!

Medinaaaaaaaaa..

Medina ni semenjak lahir sehingga SEKARANG semuanya berkaitan dia semua jadi mudah!

Mudah mengandungkan dia..

Mudah melahirkan (Ammar lagi mudah kalau ikut degree of kesakitan)

Mudah nak jaga semasa pantang dan baby

Sangat mudah mesra dengan sesapa..

Paling cepat dan pandai cakap menjelang usia dia 2tahun 3 bulan..dia cakap pun tak pelat ..cakap terus..alhamdulillah..

Bila nak wean off hari tu pun cepat je..senang nak accept Formula Milk..(Ammar lagi senang)

Dan bila tiba harinya untuk Potty Train lagi cepat dan senang dari Aqil..

Medina ni rasa nya saya train dia 3 hari je kot..Alhamdulillah sekejapan boleh wee wee dalam toilet..cepat je..Mommy kakak nak k*nc*ng..

Cuma memula dulu saya ajarlah jugak dia kalau nak Poo poo pakai pampers sementara sebelum pandai poo poo kat toilet..

Rupanya nak poo poo pn dia pandai cari toilet..oh alangkah senangnya rasa ..

Cuma ada jugak dalam tempoh seminggu tu dia terbabas ke sana sini..terkucil atas sofa..atas carpet..takpe..itu biasa..saya tak menjerit sebab learning process bak kata orang..

Cuma hari tu je Daddy dia yang menjerit..kata nak poo poo bawak pergi toilet takde pulak..pakai seluar balik...lepas tu bawak lagi sbb nak poo poo katanya..tak jadi..last last sedap je dia meneran atas carpet yang buatkan daddy dia menjerit macam tarzan..berubah character terus daddy..hihihi..

So after all saya rasa potty train Medina lebih mudah berbanding Aqil walaupun sama je dua orang ni simpan taik sampai pergi toilet baru buang ..Mungkin sebab Medina pandai cakap kot, tu sebab prosesnya jadi mudah..

Cuma malam je saya still pakaikan pampers sbb takut dia terbabas..tapi ada jugak semalam dua saya pakaikan pampers dia pukul 5 pagi, dan Alhamdulillah dia tak terbabas pun..Good girl la kakak ni!eheee..

Hopefully lepas ni Medina akan fully off diapers as soonest!



Next update kita citer pasal makanan sedap kat atas ni k!!
Photobucket

Oct 2, 2015

Baru nak merasa dilema Babysitter~Haihla anak

Assalammualaikum..

Salam Jumaat semua..

Mesti semua tgh lunch kan..

haihla..buat pengetahuan semua saya kan hantar anak anak saya kat rumah MIL..Ammar memang maid MIL yang jaga sepenuhnya dan medina MIL yang uruskan..sampai sampai je pepagi saya hantar, Medina shupp naik atas n sambung tidur dengan Nanny dia ke amin hp nanny dia ke saya tak tau lah kan..so Ammar memang bibik yang uruskan..

Nak dijadikan cerita..bibik ni setiap dua tahun dia balik Surabaya sebab nak balik tgk banglo dia dua bijik nuh..so tahun ni memang giliran dia balik sana..kalau balik pulak memang tak menahan sebulan..sebulan lebih..

So dipendekkan cerita..

Bibik Tina balik 9/10 ni!!saya dah gelabah..walaupun dah diberitahu awal,saya cam rilek je lagi..sebab belum masanya..so bila dah tiba masa, mulalah tidur tak lena mandi tak basah..

MIL memang surrender..tak mampu nak jaga tiga tiga..MIL just mampu jaga Medina n Aqil je..Ammar tak dapat nak tolong jaga..wuwuwuwuuw..yelah..saya pun faham..sebab kekadang pun MIL kena keluar untuk uruskan family bayar bil sana sini pg bank itu ini..Selalu selalu dia bawak je Medina memana sbb minah tu memang kaki jalan..

So last week n this week saya menggagau la tau cari rumah rumah orang yg bleh jaga Ammar n mungkin kalau hantar nursery tu lassssttttt choice since hubby pun tak rela..huhuhu..tau je lah kan taska tu camana dengan Ammar yg tgh melasak manja ni (manja tau itu budak)..

Saya suruh MIL cari..mil suruh adik dia pun cari..dan Alhamdulillah..semalam saya diberitahu ada sorang opah yang sudi menjaga Ammar untuk dua bulan.. (dua bulan je tau!)..lebih lebih dia kena fikir dulu..hihihi..

Semalam saya pergi rumah opah tu..ok sangat..friendly n saya ni disuruh panggil opah..nampak tak saya muda lagi sebab rasa saya opah tu baya baya atau lebih tua sikit dari mak saya..hihi..

Orang yang paling risau adalah FIL sebenarnya..dia kalau boleh kalau boleh taknak orang lain jaga cucu cucu dia..sebab dia tak percaya..dia laaagii risau dari saya.. nampak tak sayang cucu lebih dari anak?hahahah..

so bila saya bagitau opah ni yang nak jaga..

dia pun tanya macam macam..rumah kat mana..bayar berapa?..ok ke dia?which is saya sendiri lupa nak tanya nak kena bayar berapa..hihihi..

from my observation..alhamdulillah rumah dia ok..tak banyak perabot..rumah pun bersih takde carpet..mar mar je..hopefully Amamr tak jatuh kedepek selalu selalu lah walaupun kat rumah selalu je dia jatuh kedepek atas carpet sbb memang mamat tu tgh melasak!hhuhu..

Dan hubs pesan..b..kalau anak lebam kat sini situ ke benjol kat kepala ke jangan nak marah marah orang sebab ni kita mintak tolong jaga..bukan orang tu yang nak jaga anak kita...

oklaaa..


So perasann tu akan berlain lepas ni..plan nak hantar Isnin ni..mintak mintak Ammar tu serasi denagn Opah Yah ..dan semoga Allah melindungi Ammar yang Mommy sayang..Amin!!




Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget