Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jan 19, 2015

18.01.85-18.01.15 - Welcome 3 series

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..semalam genap lah usia saya yang ke 30..(30 tau bukan 3 tahun) huhuhu..

So semalam nak buat entry ni sangatlah tak mengizinkan sebab kebetulan, semalam orang tak berhenti datang rumah saya nak tengok Baby Ammar..so sangat busy! wuwuwuww..

Dan semalam berlalu tanpa apa-apa celebration pon sebab saya pon tak semangat!haha..yelah kan..still in pantang mode!memang tak membawa apa-apa makna pon!hahaha..

Ape-ape pun saya bersyukur kerana masih dipinjamkan nyawa oleh Allah s.w.t. sehingga ke usia ini..dan semoga kehidupan saya akan bertambah baik dan dimurahkan rezeki sentiasa dan berjaya dunia akhirat..Amin!doakan saya terus istiqamah ya..sebab saya sangat mengimpikan untuk menjadi seorang muslimah sejati tapi keberanian dan kesungguhan tu belum ada..

Jadi dengan pertambahan umur yang ke tiga puluh ni saya hanya mendoakan yang baik-baik sahaja..InsyaAllah..semoga keluarga kecil kami akan terus bahagia dengan ditunjangi oleh Mommy yang terbaik buat mereka..Amin! Ya rabbala'lamin.. (tetiba rasa cukup lah 3 anak)..hihih..

Cuma malam hari kelahiran saya, saya dapat lah moment yang jarang saya dan suami kecapi (sejak ber anak) ..kami dapat bercerita dan bersembang hati ke hati..Jarang okay dapat moment sebegitu sebab sibuk sangat dengan anak-anak..huhuhu..so di ketika jam 4pagi, kami sempat berbual dan bercerita tentang hala tuju keluarga kami..

Mungkin selepas ini behenti beranak (sekejap atau terus berhenti tak pasti lagi)..sebab kami nak fokuskan terhadap 3anak kami yang masih kecil comel molek itu..Mungkin jugak selepas ini kami akan luangkan masa kami BERDUA yang sebelum ni teramat payah nak dapat best moments itu..huhuhu..Seterusnya dan seterusnya..Semoga selepas ini perancangan yang kami rancangkan akan terlaksana..InsyaALLAH..

So Happy Belated Birthday to me.. Stay young stay healthy.. Amin!

Meh belanja gambar Mommy dalam pantang..hehehe..



***Tak sabar nak abis pantang..nak pergi spa..nak shopping kat Padini sebab dapat 30% disc..tak sabar nak celebrate birthday (triple celebrations) kat Morib.. tak sabar nak shopping kat Kenanga..tak sabar semuanya tak sabar..hahahahah..


Photobucket

Jan 8, 2015

TIPS:5mins dalam labour room - Mudahnya Bersalin versi saya

Assalammualikum..

Seperti yang saya janji sebelum ni, saya nak sharekan pengalaman saya ketika bersalinkan Ammar..Serious kali ni paling mudah dan paling sekejap saya melahirkan anak saya TAPI sakitnya tetap sama.. (heheee)

So saya nak bagitau kat sini, pengalaman saya mungkin berbeza dengan yang lelain jadinya perkongsian saya disini hanyalah sebagai panduan buat semua..mana yang elok, bolehlah digunakan nanti kan..hehee..

Seperti yang semua tau, saya bersalin secara normal tetapi INDUCE!so memang totally different dengan orang yang tak induce..so geng induce jom kita amalkan sesama k..hehee

Sepanjang Mengandung:

1) Baca Al-Quran .. pasti semua ibu-ibu yang megandung rajin mengaji kan..saya pon tak terkecuali..so dihujung kehamilan tu (6-9bln) saya kerap baca surah Yassin n Maryam.. tetiap hari dok ulang surah-surah tu..Surah Yassin pon sangat mujarab untuk membentuk sifat dan akhlak anak di dalam kandungan.. (TIPS-untuk anak well behaved) saya dah try untuk ketiga-tiga anak saya..Medina tersangatlah good girl..dlaam pantang pon tak menyusahkan..begitu juga Ammar..Alhamdulillah..Aqil..sedikit menyusahkan dan cranky all the time..huhu.. (saya kurang amalkan baca Yassin dengan kerap)

2) Banyakkan zikir Rabbi Yassir Wala Tuassir.... (Untuk memudahkan bersalin normal)

3) Masuk je ubat induce tu kerap zikir kat atas..selawat nabi n doa nabi Yunus..

4) Dah induce pon, boleh minum air zam zam n sapukan kat perut sambil selawat Nabi..

5) Tips yang rare sikit hihihi - Dah rasa sakit 5mins once, boleh suruh husband beli air teh tarik PANAS lepas tu campurkan telur ayam kampung kat dalam cawan bersam-sama teh tu, n minum!Seriously jangan mengelat..bunyi macam loya kan, tapi percayalah tak terasa telur pon..cuma terasa pekat amat je..hehee..MAKE SURE minum air teh tarik telur ni bila dah dekat hospital tau!takut kalau dah minum dalam kereta on the way to hospital, takut terberanakk dalam kereta je..heheee..tu jugak salah satu sebab saya berada dalam labour room 5 mins je..sebab licinnya telur tu telah membantu Ammar meluncur laju dari rahim saya..hehee

Dah ..tu je tips dari saya..takdelah rare sangat kan tips saya bagi, tapi itulah amalan saya sepanjang mengandung dan melahirkan Ammar..Selamat beramal ye buat all preggy mommies!

***Saya still gagal BW .. * Sedih! sebab sekarang ni saya pantang kat rumah sendiri so jadual memang packed! uruskan 3 anak, masak lagi..ouh mencabar..dengan Medina cranky malam dan hanya nak tidur dengan Mimi (Mommy)..sedih mak! So nantikan kunjungan saya ye.. 19 days to go!!ouh tak sabar!hahahah
Photobucket

Jan 2, 2015

Mengimbau kenangan 2014 dan Selamat Datang 2015

Alhamdulillah..

Hari Jumaat yang indah ini telah pun memasuki hari ke dua di dalam tahun 2015..Saya bersyukur sebab masih berkesempatan bersua dengan tahun 2015 dan semoga tahun 2015 memberi seribu kemanisan buat saya dan keluarga..Amin..

2014 - Tahun Melancong!

Ia..Tahun 2014 bolehla dikategorikan sebagai tahun melawat negeri-negeri di Malaysia dan sesekali ke Medan Indonesia..

Dari awal tahun sampai ke hujung tahun saya dan family diberi peluang untuk melihat keindahan negeri-negeri di Malaysia sesuai dengan tema tahun 2014 - Tahun Melawat Malaysia..

March ke Marang, Terengganu



April ke Medan, Indonesia


May ke Port Dickson, (Avillion Port Dickson)


June ke Kota Kinabalu dan Kudasang, Sabah (tak buat entry pasal ni pun!huhuh)


August ke Kedah (Hari Raya)


November ke Port Dickson (again)


Alhamdulillah..memang puas berjalan-jalan di tahun 2014 dan sampaikan tak larat dah nak pergi memana..hihihi

2014 juga memberi saya n family berita yang tak di jangka..yanag pastinya rezeki buat saya sekeluarga..On May, saya disahkan mengandung sekali lagi dan tentunya berita yang sangat mengejutkan tetapi kami tetap terima dengan rela hati..

Alhamdulillah genap 9 bulan di dalam kandungan Ammar Jauhari selamat dilahirkan dengan selamat dan mudah..Alhamdulillah..Even sekarang saya terasa mudahnya mengendalikan Ammar yang sifatnya tidak kurang lebih sebiji macam Medina..Alhamdulillah..Allah membantu saya memudahkan untuk saya membesarkan anak-anak saya..Alhamdulillah..

Hari ni hari yang ke 19 saya berpantang dan sangat tak sabar nak habis pantang..hahaha..

Selamat datang 2015..semoga terus memberikan seribu kegembiraan buat kami sekeluarga dan terus dimurahkan rezeki yang melimpah ruah..Amin!


Anak - anak syurga saya..

Alhamdulillah..


psss:bulan ni Mommy dah 30..Oh tuanyaaaa...hahahaa..

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget