Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 31, 2014

Sunday Activity - Sunway Pyramid Kedai Runcit K.a.M.i

Cerita pasal semalam..

Semalam..rumah kami start takde air sampai hari ni..so pepagi saya dah mandi since air akan stop at 9am..so lepas subuh,tidur balik sampailah pukul 9.30pagi sebab Medina dah bangun..so lepas tu saya dah tak mandi lah kan..Cuma gosok gigi n cuci muka je..kena jimat air..so kira halal je sebab pukul 6.45pagi tadi dah mandi..heheee..

Anak-anak dah bangun,terus saya keluar pergi beli nasi lemak sebab tak boleh masak kan sebab air takde..huhuhu..So makan breakfast,anak-anak pon dah mandi..Bibik pon dah kenyang, terus suruh dia angkat kain baju untuk saya hantar dia pulang rumah MIL..hehehe..sebab air takde..kena jimat air..kikiki..dia mandi je dekat satu tempayan..mana boleh kan..hehehee …tapi sebelum tu saya cakap nak bawak anak-anak pergi Giant jap..main-main time…hehehee..

Sejam kat Giant..hantar Bibik balik rumah MIL..daddy pon dah bangun…terus kami melepak bermalas-malasan kat rumah sambil melayan perut yang masih kenyang..hehee..Medina only tidur at 3pm sebab asyik nak main je kejanya..

Bila Medina tidur mommy dah tak tau buat ape..so menghabiskan masa dengan blogwalking sebab kat ofis dah tak boleh blogwalking..huhuhuhuhuhu.. (boss ada everytime..dulu tengahari dah balik..sekarang full day..sedih makkk)

Tetiba Aqil turun, dia cakap Daddy ajak keluar pergi IOI petang karang…Yeayyyy!heee

So here we are..

On the way..daddy kata nak pergi mana?Mommy kata IOI susah nak makan sebab terhad gile kedai makan yang ada..So teruslah kami ke Sunway!heheee..Seronot!


Budak baru bangun tidur..Mamai lagi..








Tapi memasing excited nak pergi jalan..


Dah sampai Sunway..Daddy dera Abang Aqil..kesian Abang Aqil kena bawak Diaper Bag..


Lepas tu kami pergi makan Ayam Penyet Kat SUnway...

Sedap jugak..harga pon lebih kurang..


1st time Daddy ber selfie!
heheheh


Mommy n Dotter's bonding


Ayam penyet+Terung Penyet+Bakso kuah..

Nyummyyy...


Tetiba jumpa Horse..meh kita tangkap gambar dulu..


Abang Aqil teringin nak naik bumper car..tapi tak boleh..sebab dia kecik lagi so daddy terpaksa jadi driver..huhuhu








Lepas dah jalan-jalan ..Daddy tetiba nak pegri beli Power Bank pulak..so Mommy nak control anak2 agak susah jugak..so melepak minum lah kami kat Auntie Anne's..

Sedap dan yummy budak2 ni makan..

Suka gile dengan Almond caramel..hehee











Tepat pukul 9 malam baru masuk kereta dan beransur pulang setelah mencari botol air Abang Aqil yang KETIGA!

Ganas sungguh anak-anak ku..

Botol air pertama, straw problem..

Botol air kedua Medina hempuk sampai patah cover dia

Hopefully botol air yang ketiga ni bertahan lama sebab agak pricey.. (pricey lah sangat..)hahahahha

Happynya weekend jalan-jalan..ouh indahnya hidup...heheee
Photobucket

Mar 27, 2014

Tema Baju Raya Tahun ni (2014)

Selalunya..time time macam ni kami dah pon selamat beli kain n hantar kat tailor dah sebab selalunya tailor akan close order bulan 4..

So tahun ni takde bunyi2 pun nak buat baju kaler ape dan bile nak pergi beli kain..bila nak hantar kat tailor..TAKDE! sedih...hahahah..mak ok je ..

So secara sendirian berhad, saya dan husb dah decide nak pakai baju kaler ape tahun ni..

Untuk save budget..sebab selalunya FIL yang sponsored all our baju..tak kisah beberapa pasang pon!hahaah..so memandangkan tahun ni takde sponsorship, we all telah pilih kaler ini..jeng jeng jeng..


Decided nak recycle kaler raya pertama kami sebagai suami isteri..

"HITAM + PINK"!!

Tapi bukan pink ni lah..saya nak pakai Hitam Pink Fuchsia.. Pink yang macam ni..


Pink yang macam Tudung adik saya  pakai ni..cantik tau..

Daddy nanti akan recycle je Baju Melayu Hitam dia tu.. (save budget kan..)
Aqil akan beli baju Melayu siap je kat Jln TAR..
Mommy n Medina, maybe akan tempah kat tailor dalam masa terdekat ni.. Nak cari kain cecepat..fefeeling nak buat Jubah Princess cut for us..awwww sweettttt gituuu..hehehehee

Tetiba Idea datang..why not beli kain or baju kat Medan nanti kan??mesti meletopp!heheee

***So semua dah ganti puasa ke? iolsss puasa penuh tapi mungkin nak puasa jugak nanti sesikit..hehehee



Photobucket

Mar 26, 2014

School Holiday..

Maybe school holiday tahun ni adalah holiday yang paling boring bagi Aqil..Kesian dia..

Pepagi biasa pergi school..tup tup tetiba pepagi kena mengadap cartoon yang Mickey mouse tu yang dia pon tak layan dah yang Medina sorang je yang layan..huhuuhu..

Tadi Mommy balik lunch pukul 1, tengok dia dah tidor dah..selalunya pukul 3,4 petang baru tido..maybe boring gile sebab takde kawan..Maksu n semua pergi balik kampung..Mommy nak hantar balik Kajang, Aqil taknak..takut rindu Mommy n adik..huhuhu

Nak pergi jenjalan macam inconvenient lah jugak sebab Daddy tak suke jenjalan time ramai orang..

Hotel yang kitorang beli time kat Matta Fair hari tu pun tak sure nak pergi masa bile..maybe tunggu balik dari Medan lah kot..huhuhu...

Lepas tu tiket Bird Park yang Mommy beli time Matta Fair hari tu pun tak tau nak pergi bila..sebab plan macam nak berehat kat rumah je weekend ni sesambil make over sesikit rumah tu..so mungkin lepas balik dari medan jugak kot baru nak pergi Bird Park..

So..Holiday yang ada ni..hadap je lah ye encik Aqil..sabar ye..lepas ni kita jalan sakan k!



Photobucket

Mar 25, 2014

25.03.14 - 14 months sudah..

***Al- Fatihah buat semua mangsa yang terlibat dengan MH370..DaripadaMu kami datang..kepadaMu jua kami kembali..

Alhamdulillah..
Hari ni genap 14 bulan si tecik Medina Amani saya tu dan Alhamdulillah genap 14 bulan jugak saya melalui kehidupan sebagai Fully Breastfeeding Mommy..Alhamdulillah kerna Allah pinjamkan rezeki buat saya agak lama berbanding Aqil…Time Aqil dulu, hanya sempat Breastfeeding sehingga 14 bulan sahaja dan seterusnya susu terus tiada sebab sikap Mommy nya juga..huhuhu

So plus minus ada 10 months to go and lepas tu baru lah nak strictly wean off dan baru lah lepas tu nak fikir bila agaknya adik Medina akan dilahirkan…ecehhh..hahahah..berangan.. (daddy kata nak bersara dah..tapi saya rasa macam tak cukup..huhuhu).. Lepas-lepas tu lah nanti baru fikir..so sekarang ni Fokus on the balance of 10 months ni dan hopefully impian Fully BF up to 2 years time akan tercapai..Amin!

Berkisar tentang Medina yang adorable tu?ahahaa..perasan Mommynya pon!Alhamdulillah..Dia membesar dengan jayanya dan saya terpaksa mengakui yang Medina ni memang seorang yang sangat senang dan mudah dijaga..Senang nak duduk dekat orang..friendly gilee..dan kalau nak dengar dia nangis hanyalah time dia mengantuk,time dia nak susu..time dia berebut mainan dengan abng dia n dia kalah..tu je lah..lelain takde..Even kalau dia tengah poo poo pon kita tak tau sebab dia tak meragam langsung!Sampaikan Makngah saya cakap kalau dia poo poo kat rumah BS n kalau BS tak cek selalu,kesian lah kat dia kan..sebab dia senyap jee..huhuhu..

Hari tu pergi kenduri pon..memang dia nak kat semua orang..sampaikan orang peluk-peluk dia pon.dia rileks je..tak kisah!haihlah cayang mommy ni..Dan selalu sangat saya dengar orang cakap..haaa budak ni senang..senyap je..nak jaga hari-hari pon tak kisah..hihihi..

So amalan yang saya buat ketika mengandung dulu?
-          Banyakkan baca Al-Quran..ada waktu terluang je lepas solat,teruskan baca surah-surah yang berkaitan..dan saya akan pastikan setiap hari (semampu yang boleh) say abaca Surah Yassin..Setiap Hari tau..dan kadang-kadang saya selang selikan dengan baca surah Maryam,Luqman,Yusuf..Yassin tu wajib..
Time Aqil dulu,saya baca jugak surah-surah tu tapi Surah Yassin dalam seminggu 2,3 kali je..dan lain anak,lain development nya jugak tau..so kita tak boleh expect the same..yang penting kita usaha dan berdoa.. Lagi satu..biasalah..Anak lelaki memang akan jadikan maknya idola sampaikan dah besar pon nak tido bawah ketiak mak…so Aqil ni memang manja amat..walaupun Mommy selalu pulas telinga dia sampai nak putus tapi kasihnya tetap bersama Mommy..huhuhu…touching Mode..













Last but not least.. Happy 14 months old Medina Amani..Love u mucho!

Photobucket

Cousin’s Wedding at Marang T’ganu (15 GAMBAR)



Perjalanan kami hari tu bermula seawal pukul 0530 pagi Sabtu (sepatutnya pukul 0500,tapi biasalah Hubby saya tu always tak menepati masa).

Kemudian kami berhenti di Bentong untuk menunaikan solat Subuh, (Alhamdulillah dapat berjemaah)..kemudian kami teruskan lagi perjalanan dengan berconvoy 4 buah kereta..

Selepas berhenti di sana sini,akhirnya kami sampai di Marang Terengganu tepat pukul 12.30 tghari.. Letih capek semuanya ada sebab perjalanan yang agak jauh dan terpaksa jugak melayan kerenah anak-anak dalam kereta tu,memang challenging lah jugak kan..

Seterusnya kami teruskan ke Homestay kami di belakang rumah Mak Lang saya yang pada mulanya saya berdebar-debar jugak dengan keadaan Homestay tersebut sebab takut kondisi yang tak menepati selera kami..

Alhamdulillah..Homestay kami sangatlah memuaskan dan rasanya tinggal sebulan kat situ pun kami tak kisah..hiihih..Rumah Lot yang baru dibina dan segala fasiliti di sana sangat TERBAIK..nanti saya bagi full review about the Homestay ye..

Lepas tu kami keluar dari HS untuk menikmati makan tengahari di rumah Mak Lang saya dan seterusnya kami terus ke Pasar Payang..cuci mata je sebenarnya..tapi sempat jugak saya rembat 1kaftan untuk saya dan Medina…hehee..

Lepas tu nak ke Pantai Batu Burok utnuk menikmati angin petang…tapi orang terlalu ramai dan jammed terus kami patah balik ke HS..Malam tu ada kenduri sikit di rumah mak lang saya dan sempatlah kami menikmati juadah Nasi Dagang yang marveles di sana..Alhamdulillah..

Malam tu saya tidur pukul 12.30 tgh malam sebab anak-anak sakan bergusti berlarian-lari an di HS sebab sesekali dapat berkumpul bersama kan..

Esoknya..pagi-pagi ke Masjid..Majlis pernikahan..selesai pukul 11 pagi..terus kami ke HS untuk mengemas barang-barang dan keluar semula ke Losong untuk beli kepok lekor..lepas tu balik ke HS dan kembali untuk menikmati makanan kenduri..Alhamdulillah tepat pukul 4.30petang, kami pun memulakan perjalanan ke KL..

Berhenti di sana sini dan menempuh perjalanan dengan keadaan kereta dan lorry yang banyak,akhirnya saya selamat sampai di Puchong tepat pukul 11.30 malam..

Alhamdulillah..walaupun penat dan singkat percutian kami ini..moments yang ada sangat bermakna..Alhamdulillah..

Last but not least..Selamat Pengantin Baru Nonie dan Afiq..semoga kekal hingga ke syurga..Amin!

Jom layan momentos kami melalui lensa camera Iphone adik saya yang cun melecun..(perlu ke mention?)hahahhaa..


Gopro sangaaatttt..





Momy n Dady nak bercinta pon Medina tak bagi can..huhuhu


Semua anak-anak dah enterframe..






With jelitawanss


With my lovely cousins n sisterss





Mommy dotter bercinta sat..















Pengantin kecik..

alolololo... 



Photobucket

Mar 24, 2014

Kul – Trg – Kul – Ouh penattttt


Alhamdulillah..saya dan Family selamat sampai KL dari Marang pukul 11.30 malam tadi..Penatnya hanya Allah je yang tau betapa letihnya saya travel with two kiddos yang bagi saya diorang sangat behave tapi bila terpaksa meriba keduanya,buat saya macam sakit-sakit badan..lenguh sangat..Alhamdulillah perjalanan yang panjang Aqil n Medina pon tidur je..Lepas bangun.. tidur balik.saya tau diorang pon letih sebab kena duduk dalam kereta untuk tempoh yang panjang but they managed it..

So full update..nanti ye..saya tak sabar nak tunggu lunch hour..Nak tidoooo..

Penattttttttttt…arghhh syoknya buat Family members saya yang masih bermalasan di rumah after took leave/MC..huhuhuhu..boleh recharge battery..               

Lepas ni tobat dah nak pergi jejauh dalam tempoh dua hari je…Badan tak sempat nak rehat..haih..kena cecepat cari kerja yang cutinya hari Sabtu dan Ahad..at least takdelah bankrap cuti ai..huhuh..




Anak-anak pon penat....

***Baru bulan March ,cuti dah tinggal 2 hari je..memang tak berbaloi langsung kan..huhuhuh



Photobucket

Mar 21, 2014

Esok akan ke Terengganu..

Assalammualaikum..

Salam di pagi Jumaat yang indah..

Jalan pon tak jem hari ni..Alhamdulillah..

Esok dah start school holiday, dan esok jugak SEBELUM SUBUH saya dan family sebelah emak saya akan ke Terengganu dengan ber convoy 4 kereta..

Semoga perjalanan kami diredhai dan diberkati oleh ALLAH..Amin

Kami akan ke Marang, Terengganu sebab cousin saya anak Mak lang saya kahwin pada hari Ahad nanti so inilah peluang kami untuk berkunjung ke sana selepas tahun 2012..

Excited sudah tentu sebab kali ni semua adik beradik saya akan turut serta so kami tak sabar nak unite again after last time saya jumpa Angah saya was December'13 kot..Miss her lah jugak kan apatah lagi sekarang ni dia tengah preggy anak kedua..excited nak tgk Baby Bump dia again..hehee

Dan semalam..saya ni gagah sungguh bawak anak-anak ke IOI Mall (tanpa ditemani oleh Daddy) untuk membeli kasut ala-ala Cinderella (lah sangat) untuk Medina..hahahah..

Pergi lepas Maghrib -sampai IOI lebih kurnag pukul 7.50mlm - terus Dinner kat McD- Pergi Jusco try kasut macam-macam- dah beli- terus naik Horse pulak (fees dah mahal naik riding horse ni dulu RM2 je sekarang dah RM3)..huhuhu- Lepas tu dah balik..Yeayy I'm a happy Mommy!






Medina pon pasrah je kena duduk dalam Car Seat - Kena ikat dalam Stroller..memang good Girl!hehee





Muka takut..1st time naik..hehee


Abang is a happy brother!





Bukan kasut Cinderella pon janji boleh match dengan her dress nanti..kikiki


I'm a Happy Girl!!

Daddy malas nak ikut sebab dia kata tak larat..huhuhu..

Sampai rumah dalam pukul 9.30mlm dan anak-anak sangatlah behave..Alhamdulillah..

Semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik..Amin!

Jom Ganu Kiteee..hehee



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget