Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 30, 2013

Salam Jumaat dari Medina..

Selamat Hari Jumaat semua!!












***Gambar malam tadi..mengaji dan mengaji..

Aug 29, 2013

29 Aug 2013 - Happy Birthday Aqil Jauhari


29 Aug 2013

Semoga Aqil menjadi anak yang soleh dan beriman kepada Allah s.w.t

Semoga Aqil menjadi abang yang terbaik buat adik-adik

Semoga segala kebahagiaan milikmu sayang..

Selamat ulang tahun kelahiran yang keempat


1ST Birthday


Second Birthday..


Third Birthday


4th Birthday..

AQIL JAUHARI BIN MOHD JEFFRY..

Lots of luv from us..

Daddy,Mommy,Medina



Photobucket

Aug 28, 2013

Perjalanan memiliki BOBA Baby Carrier (SSC)

Dah lama sebenarnya nak buat entry ni..tapi kekangan masa kan..biasalah ayat standard hihhi..

So here we go..

Kalau refer Entry pasal SSC sebelum ni ReferSINI ,

Saya cakap saya nak beli Pognae brand kan?

Sekali tu..hubby tak bagi beli online sebab katanya banyak spammer..takut kena tipu..sebab Pognae kena beli online..takde de kat area lembah Klang ni haa..

huhuhu..

So saya pon akur..

Seminggu sebelum pegi Nanning..sambil-sambil saya tunggu turn ambik darah Medina time dia kena warded kat SDMC hari tu..saya pon terbaca post ni..

(lebih kurang lah ye..sebab saya lupa nak Screenshot)

"Sesape nak beli SSC kat Fabulousmom boleh komen kat post ni..Sebab saya baru je lepas menang 30% voucher from Fabulousmom..Tapi saya tak dapat nak walk in kat kedai dia..sebab saya kat Penang..So sesape yang berniat nak beli SSC from Fabulousmom..boleh komen kat post ni sebab voucher ni akn expire on 30 June 2013"

haaa..saya ni apa lagi..umpama mengantuk disorongkan bantal lah kan..hahahha..

terus Komen..saya nak..sangat ..sebab i'll be going to China on 29 so really insists to get one SSC...please..give it to me.." ecehh.

Sekali tu..ramaaiiinyaa nak voucher tu...hahhahah

disebabkan ramai..jadinya orang yang offer tu akan guna random.org ..to be fair kan..huhuhu..

SEKALI TUUuuu..

Ada sorang ni jugak yang komen  "Saya pon menang voucher tu jugak..so sesapa nak ,pls PM me..i'll give it u for free"...ahahahah..REzeki ni..Memula ni tak dapat PM dia tau..sebab privacy setting kot..

tapi saya ni tak putus asa lah kononnya..cari jugak jalan macamana nak PM dia..akhirnya dapat..hahah...Saya orang pertama yang PM dia..jadi voucher tu dapat kat saya lah..hihi..Alhamdulillah sangat!!

After Voucher tu selamat berada dalam genggaman from Langkawi..

So dalam minggu tu jugak saya pergi beli SSC Kat Fabulousmom Puchong..Memula saya nak ambik yang paling murah..hahah..sebab bajet ciput kan..kikiki..

Ingat nak ambik lah Jumpsac Orbit..

yang macam ni..


Harga RM339.00
After discount 30% tu
RM237.30 only..

Murah sangatt..hihihi


tak pun Ergo..Brand paling famous and ramai yang pakai
RM464.00
After Disc
RM324.80 only..

Murah nyaaa...



Snuggbaby

RM339.00 
After Disc
RM237.30

Murah kan..


Boba
RM388.00
After Disc
RM271.60

haaa..Murah tak?

Sebenarnya bajet saya hanyalah RM300 sahaja..not more than that..

Sekali tu bile sampai kat FM ..kita dibenarkan untuk try setiap SSC kat situ..

So saya hanya serahkan kat Hubby je yang melakukan aktiviti try..sebab dia yang paling cerewet..padahal bukan nak carry sangat pon!

Sekali tuu..

Dia lebih berkenan kat Boba tu..Sebab ape?

nantikan Entry Review saya tentang Boba montenegro ni ye..


Si kecik Medina Happy for the first time duduk dalam baby carrier ni..

Ouh yaaa..

Saya adalah tidak dibenarkan sama sekali memilih Baby Carrier yang bercorak yang sememang nya cantik..

Sebab si Daddy tak suka...dia kata kalau beli yang bercorak, bie sorang je lah carry Medina k..

huhuhu..

Sedeeehhhh...
Photobucket

Entri Membebel: Bibik oohh Bibik...

Assalammualaikum..

Entahlah..pagi-pagi lagi dah angiinnn satu badan..Geramm..grrr..

Kisah Bibik Medina n Aqil..

Okla..setiap pagi saya akan sediakan makanan untuk Medina..Sekarang ni Medina dah makan dua kali sehari..

So setiap pagi saya akan blend makanan dia..

Semalam saya sediakan Apple for breakfast and Bubur nasi untuk tengahari..

Saya dah terangkan kat dia...Apple utk makan pagi..bubur nasi untuk tengahari..

Sekali tuu..saya tengok pagi ni Bubur nasi dok ada elok je dalam peti ais..rupanya dia boleh bagi makan apple untuk pagi n tengahari semalam..Frust lah saya..bubur nasi langsung tak terusik..

Saya taulah Medina memang suka sangat makan Apple..Tapi Yang saya buat nasi untuk sape makan?untuk Aqil?

Sakit hati saya tau!

Sudahnya saya mengamuklah kat dia..saya kata:

ni nak bagi sapa makan?kan saya dah cakap semalam?
tula..saya cakap,kamu taknak dengar..dengar sambil lewa je..
dah buang semua ni..

Huh..grrr..

lepas tu dia masuk bilik..

lepas tu membebel kat belakang saya..

lepas tu dia cakap kat Aqil..

Aqil pon cakap kat saya..

"Mommy..Bibik cakap dia taknak jaga Aqil..taknak jaga Medina dah"

Langsung tak boleh tegur,memang melampau lah..sakit hati tau macam ni..saya fikir nasib baik lah kat sini susah nak cari Babysitter,kalau tak,saya hantar kat orang lain ..
 (huh..boleh ke cm tu..entahlah..frust betul dengan sikap dia..)

Bukan sekali ni jelah tau..banyak kali..dia memang nak mudahkan kerja dia..akan bagi ape yang Medina suka je..padahal Medina dah boleh terima dah bubur nasi yang saya buat..saya dah tukar resepi dah..saya buat Bubur Nasi+Carrot+CHeese+Kurma..memang Medina accept nasi tu dengan jayanya..dia suka sebab manis-manis lemak kan..Itu yang saya tak faham kenapa dia still nak bagi Apple je instead of Bubur Nasi bombastic saya tu..Entahlaa..pening fikir..

Lagi satu pun pasal susu..kadang-kadang tu kan..Susu Medina dok ada elok je dalam air panas yang dah tak panas sebab dah sejam dia dok rendam dlm tu sblm kasi Medina Minum..sampaikan kadang-kadang susu tu terbuang macam tu je sebab dah expired. Dia ingat senang agaknya nak kumpul stok!tension mak tau!!Time puasa hari tu, banyak kali kantoi dengan saya..bila orang tegur, mulalah cakap saya ni cerewet..susah lah apelah..Hadoiii..Payah!!

Nasib baiklah rumah FIL tu segenap ruang ada CCTV..so kalau-kalau dia pon nak mengamuk and belasah anak-anak saya,saya akan dapat tau..lagipun mata-mata saya kat rumah tu cukup kuat untuk buat saya tak risau..Aqil..selamanya protector adik dia..

Semoga anak-anak saya dijauhkan dari perkara-perkara yang membahayakan..Amin..

***Takpe..MIL 24/7 ada kat rumah..InsyaALLAH..Lunch ni nak balik rumah FIL..nak jengok anak-anak saya ...entahlah kepercayaan kepada Bibik tu dah makin menipis..huhuhu


Photobucket

Aug 27, 2013

250813 - Jamuan Makan-makan Aidilfitri cum 4th Birthday Aqil!!

Assalammualaikum..

Haa mesti ada yang ternanti-nanti cerita atau laporan hari Ahad hari tu kan?

Oklaa saya cerita satu per satu ye..

Alhamdulillah..hari Sabtu after work  tu saya berjaya ke Pasar Borong secara seorang diri walaupun ketika balik n kat parking ade sorang Awang hitam tu cuba-cuba untuk 'mengacau' saya..takpasti intention sebenar..yang penting saya berjaya melarikan diri!!huhuhu..selepas humban semua barang dalam kereta n lock semua Pintu!!MENAKUTKAN!!Huh!!Serik dah!!

Bila balik ..saya dah siap list utk Bibik Aton lakukan tugas dia..Potong bawang..rebus cili kering..blend cili bawang semua..siap-siap utk bawang -bawang and cili utk masak Rendang daging,Sambal ayam,Spaghetti and Nasi carot..

Sementara tu...saya siapkan kerisik dulu..malam karang baru masak Rendang..

Lepas tu..saya rilek and rest dulu..penat balik keja tak hilang..penat basuh ayam tak habis lagi..padahal Ayam 3 ekor je..hihihi

Malam..lepas suruh Daddy pg angkut barang-barang kat umah MIL, saya pon memulakan aktiviti untuk memasak rendang..Senang je masak nya..campak-campak..and then TUNGGU..sampai tertido lah jugak saya tunggu rendang tu kering..Last-last Daddy kejut...saya tengok rendang dah kering n dah tutup pn apinya!saya pon Mamai-mamai..aik..dah siap dah rendang?macam saya masak tu dalam mimpi je..hihihi

ESOK - 25 Aug 2013
Bangun dah lambat gile!!pukul 8 baru bangun padahal majlis start pukul 2 ptg..padahal baru siap masak rendang je ..huhuhu..lain-lain tak masak lagi..

Terus pegi mandi and start lah buat-buat ape yang patut..

Dang ding dung ..kelentang kelenting!!

Akhirnyaaa..Siap jugak semuanya at 12pm..!!

Dah siap:
Nasi Carrot with perfect cook..eceh..padahal sedikit lembik...kikiki
Sambal untuk ayam.. Ayam telah digoreng oleh Bibik Tina kat rumah MIL..hihihi..assistant di sana sini kan..
so kejap lagi akan ambil and juz campurkan je dengan sambal nanti..
Kuah untuk Spaghetti
Agar-agar santan
Ketupat Palas

Yeay!!Alhamdulillah..Semuanya just Nice!!

Benda yang first time buat iaitu Spaghetti and Agar2 ,Alhamdulillah just nice..wahahahahha..

Dalam pukul 12 tu saya dah siap-siap masuk dalam kereta nak pegi Taman Medan, utk ambik Kek Aqil..

TETIBA..pintu kereta diketuk..eceh..

mak saya and adik bongsu saya datang!!Bawak Hadiah Aqil!

hihihi..

So masuk balik dalam rumah and mak saya sempatlah makan nasi Carrot saya dengan rendang plus sempatlah adik saya makan Spaghetti..

nasib baik Sifu saya kata saya masak ok..Alhamdulillah..

Berjaya jugak saya masak nasi Carrot 5 kg tu kan..huhuhu..

Lepas-layan kejap,mak saya pon beransur pulang sebab nak pegi Kenduri Kawen kat Rawang and Hantar adik saya kat Sabak Bernam..huhuhu..

Saya pon bergegas ke Taman Medan..Lepas mengikut kata GPS tu nak collect kek..sudahnya bersesat barat jugaklah saya nak sampai kat PJS 4 tu..huhuhu..Akhirnya pukul 1.30 collect..pukul 2 sampai rumah..

Dah ade sorang tetamu dah sampai dah..saya pon kelam kabut siapkan anak-anak..siapkan diri saya dengan sembahyang and pakai baju semua..terus turun bawah..

makanan tak serve lagi sebab tak sure tetamu semua datang pukul berapa..

So saya sibuk je lah kat dapur..suruh Hubby buat air semua..and start serve makanan..

Tetiba..tetamu dah start datang...wah kelam kabut jugaklah sebab tak siap serve makanan lagi..

Pukul 3 semua dah siap..and tetamu dah start ramai..Alhamdulillah..

Memula hubby macam ..hurmm.. "Bie..abg rasa macam tak ramai je.." (sebab ada jugak yang sms cakap tak dapat datang)..saya cam dah down jugakla..sebab dah masak banyak kan..huhuhu...

Sekali tu start pukul 3 dah penuh rumah..Alhamdulillah sangat

Terima kasih tetamu-tetamu saya..hihihi


TETAPI!!

Semua gambar nan ado..entahlah kelam kabut sangat..

Ce bayangkan ye..saya memang prepare Majlis ni hanya seorang diri dan dibantu sedikit oleh Ms Bibik..

En Hubby?hurmm ..tak tolong pape pun!Sedihhh..Tapi..saya ok je..En hubby just buat air and tolong angkat barang dari rumah MIL je..ITU SAHAJA!!

Sampaikan dia kata kan..

"Kali ni ..abg rasa rilek je..takde lah kelam kabut sangat and tak rasa letih langsung!"padahal..dia tak tau saya ni dah macam lipas kudung!!Hurmm biar je la..in fact sesibuk dan sekelam kabut pun saya..saya pon!!tak rasa letih langsung!Alhamdulillah..bila kita buat sesuatu tu dengan sepenuh hati, segalanya akan dipermudahkan..InsyaALLAH..

So Aqil potong kek masa bila?

hahahah..bila masa ntah..saya pon belasah je..time orang tengah ramai tulah kami suruh dia potong..adelah secebis dua gambar..






































Aqil with his Maksu..

Alhamdulillah..semuanya dipermudahkan..

Tapi kalau ade orang tanya resepi untuk masak 50 orang makan..

Saya takde jawapan sebab saya main agak dan belasah !!

Hahahahha..

Sorry...

***Feedback?
"Wahh macam tak percaya aida masak sorang ni..Boleh bukak catering dah ni"
"Spaghetti sedap!"
"Agar-agar pon sedap!"
"Makanan sedap!"

ALHAMDULILLAH!!!
Photobucket

Aug 24, 2013

Preparation untuk esok!First time nak masak sendiri! ***Nevess

Hanya Allah je yang tau perasaan saya ketika ini..

Walaupun hanya majlis kecik yang tak sampai 50 orang pon yang sampai nanti, saya tetap berdebar..

Sebab??

1st time saya nak masak sendiri!!

Wahahahah..

Before this punya event pasti dan mesti di masak oleh mak saya dan saya hanya membantu...

tetapi kali ni saya yang masak sendiri sebab saya malas nak susahkan mak saya plus majlis kali ni taklah sebesar sebelum ni..so saya agak berani menyahut cabaran itu..

Sampai kan Hubby macam pelik dan tak percaya..

"Eh betul ke bie nak masak sorang ni?Ajaklah adik-adik bie datang tolong"

Bukan saya taknak ajak..tapi adik-adik saya takde..

Sorang ke Jakarta..dan sorang kat Poli...huhuhu..

Takpe!! Bibik Aton kan ade..hihihi..

Cuma sekarang ni yang merisaukan saya adalah peel Medina..huhuhu...

Memang,dia sangat behave..tapi budak kan..ada jugak angin nya..huhuhu..saya risau kalau tengah saya sibuk-sibuk tu,dia nak tido..rumah saya takde buai...Selalunya saya akan tido sekali atau saya menyusukan dia,lepas tu saya tunggu lah kat bilik sampai dia bangun balik..sebab saya tak yakin nak tinggalkan dia sorang-sorang kat dalam bilik tu sebab dia suka 'pacak kepala'..tau kan?suka terjun!!huhuhu

So sekarang saya sangat berharap yang Medina akan behave..dan kalau susah sangat saya gendong jelah dia dengan Baby Carrier tu..huhuh..

lagi satu..yang saya risau..saya takut nasi saya nanti akan Mentah..sebab 1st time saya nak masak Nasi Carot dalam kuantiti yang banyak..So tak reti nak bajet dan sukatan semuanya kena betul..may Allah ease everything! Amin..dan semoga Nasi saya tak jelatah dan sedap! Amin..hihih

Lagi satu yang saya berbelah bahagi ni..Perlu ke saya buat deko birthday Party utk Aqil?entahlah saya pening..hahah..Esok dah Majlis baru nak pikir-pikir bagai..mmg tak sempatlah kan..haih..Tapi kalau tak buat macam tak meriah lah pulak kan...Hurmmm..Mungkin beli belon jelah nanti..and jajan  jajan sikit buat ala-ala candy buffet yang tak berapa nak buffet sangat..huhuhu..

Try lah buat yang mana ter mampu..semoga semuanya akan di permudahkan dan meriah..InsyaALLAH..

***Balik kerja sat gi kena terusss pergi Pasar Borong Selangor..beli ayam n daging...Semalam dah borong barang-barang kering kat Tesco...Haih..banyak kerja nak kena buat ni...hihihi..
(Itupun ada hati nak pergi Open House malam karang..Hurmmm)



Photobucket

Aug 22, 2013

Baby's food - Medina suka yang manis onlyyyy.. **Stresss!!

Assalammualaikum..

Seperti semua tau..My Medina dah pun start Solid food since a month ago..

1st 4 days Mommy introduce her
Apple
NEXT:
Pear
NEXT:
Carrot
NEXT:
Potato
NEXT:
Puree Nasi kosong
NEXT:
Puree Nasi+Brokoli+Ayam

(Semua makanan di atas followed with 4 days rule..semuanya Medina tak allergy..Alhamdulillah..)


Yang Medina betul-betul suka hanyalah APple n Pear sahaja!!

Stress Mommy tau!

Lagi stress bile Bibik pun demand!

"Kenapa tak di bagi apple saja Hari2!" sakit hati tak dengar?dia ingat Apple tu berkhasiat selamanya ke?Dia nak mudahkan kerja dia je..Nak bagi cepat habis, cepat sikit kerja dia siap..SAKIT HATI!

Sekarang kan saya kerja dekat je dengan rumah,sometime saya baliklah tengahari tu tengok progress makan Medina..setiap kali tula, bole turn Puree Nasi  je mulalah tengok si bibik tu malas-malas nak suap..

Haishhh Stress amat!!

nak buat Resepi bombastic nak bagi Medina makan, saya tak habis khatam lagi..sudahnya..pagi tadi saya terpaksa buat Puree Pisang..hopefully Medina sukalah..yelah manis kan..huhuhu..

Dear Medina, please lah accept makanan yang berkhasiat terus..Please accept nasi ye sayang..nanti Medina kurus, sapa yang nak jawab?huhuhu




Photobucket

Aug 19, 2013

Cake Hunting juz ended..Preparation..Preparation...

Last entry,saya ada bertanya tentang Cake Rainbow kan?

Akhirnya saya dah terjumpa yang bagi saya oklaa..Kalau betul-betul sedap, saya bagi review baikk punya ye..hihi..

criteria yang saya ambik dekat kakak tu adalah:
-Rainbow Cake size kecik.. (6" saja) 1kg lebih.. (sebab tempat lain tak boleh buat saiz kecik )
-Boleh deliver kat Taman Medan which is sebelah taman saya je.. (dekat!)
-MURAH! hahah.. (RM55 termasuk Edible Image tau)
-saya insists nak bagi deposit, tapii kakak tu taknak pulak.. (peliknyaa..baik betul kakak tu kan..plus berani ambil risiko..)..huhuhu

***Berdoa sangat semoga cake itu cantik dan SEDAP!AMIN!!

hihihi...

So deco-deco untuk birthday Aqil ni, memang nan adolah tau..sebab Mommy nya lebih memikirkan Menu-menu yang akan di masak seorang diri.. IYA SEORANG DIRI..eceh..dengan dibantu oleh Bibik lah nanti..sebab ade helper kecek tu..kalau x, Mommy ok je...hihihi..

Menu yang akan Mommy masak nanti..INSYAALLAH...hihihi..

1) Nasi Carrot & Nasi Putih
2) Ayam Sambal
3) Jelatah Timun
3) Ketupat Palas (Ready Made)
4) Rendang Daging
5) Spaghetti
6) tembikai atau tempah Agar2 pandan kot nanti..hihihi..

Tu jelah kot..

Tetamuu adalah dalam 50 org rasanya..tak ramai pon..so thats y mommy berani masak sendiri instead of dibantu oleh Mak mommy seperti kebiasaannya..huhihu..

Buat yang tak dijemput tu jangan terasa hati ye..sebab majlis ni bukan majlis rumah terbuka..hanya sekadar majlis makan-makan yang ade rotation yang telah ditetapkan oleh Persatuan Futsal husband..huhuhu..

Tapi kepada sesapa yang nak drop by tu, memang sangat dialu-alukan..Datang je..No worries ye..

So semalam seperti telah berjanji dengan mat Aqil..Dia nak spend some duit raya dia utk beli Hadiah sendiri..

Dia Nak beli LEGO..hahahha..

Sudahnya kami ke sana lah selepas delay dari pukul 11 pagi nak keluar ahirnya hanya dapat keluar pada pukul 6 petang sahaja..sebab ada tetamu datang berkunjung..huhuhu..


Tadaaa..

Gambar selepas beli, lupa nak snap sebab ade orang datang rumah lagi..hihihi


Aksi si Tembam dan Si kurus!


Weird face of Babyna..


Ni gambar Aqil pergi Melaka hari tu..

dapat duit raya banyak!!


Tunjuk Lesung pipit nampak??


Enjoice kat Hatten Melaka








Anak-anak saya selamanyaa...



Photobucket

Aug 17, 2013

Cake Hunting Beginss!! Looking for Rainbow cake layered with creme Cheese with edible Image Power Rangers

Assalammualaikum..

hari ni..saya kerja..sob sob..sob..

Terpaksa redha dan kuat..eceh!!

hihihi

InsyaALLAH 25/8/2013 saya dan famili akan buat majlis makan-makan..Bukan Open House..hanya makan-makan je.. (means buat kecil kecilan saja)..hihihi..

Ni sempena Tour rumah ke rumah untuk geng Futsal Hubby..huhuhu...Memula just Geng Futsal..sekali tu Hubby nak jemput jugak Geng Badminton dia (10 org)..so plus famili n kawan-kawan lain yang sudi datang nanti mungkin dalam 50 org kot..hihihi..

So bile dah buat makan-makan..memang mommy nak buat lah terus Birthday Aqil which will be on 29 Aug 2013 ni.. (4 tahun)..

So sekarang ni Mommy tengah gigih mencari Cake yang sedap!

Features nya harus lah..

Rainbow Cake
Edible Image Power Rangers
Rate dalam RM80 saja..hahah
Layered Creme cheese..

Please...Ada tak sesapa tau kat mana nak dapat kek yang sedap area Puchong,Equine, Subang...Please!!!

Kalau ade contact,please bagitau Mommy ye..Please please please..

Sebelum ni mommy memang suka carikan cake untuk adikk beradik mommy..Tapi so far tak menepati piawaian sangatlah!! Cuma Cake Birthday Aina hari tu je Sedap nak Mamp! Tapi jauh sangat lah pulak..Area Kluang Nuh...huhuhuhu..


Ni Rainbow Cake tau..

Sedap Giloss..

Creme cheese layered..Sedap n nyummy!!



yang lain-lain..tak sedap! SORRY..huhuhu


Cake Birthday Aqil Tahun Lepas


Birthday Aakif


Birthday Abg long Asyraff

Semuanya 3D Cake..

Tak sedap sangat..sorry..tak moist..huhuhu..

3D Cake..dalam tak sedap pon saya dah order kat kakak tu 3 kali..dalam 3 kali tu la saya tak pernah jumpa dia..Agak sombong!

So start tahun ni saya tak order dah dengan dia..

Saya order kat orang lain pulak..


Rainbow cake with Boboiboy Edible Image..

Pon tak sedap sangat..Keras n tak Moist!!

Kesian kakak saya..huhuhu..

Tu yg sekarang ni saya macam trauma nak order cake!

huhuhu..

please sesapa yang ade contact n pernah order rainbow cake yang sedap n yang penting Moist moist gitu,please roger saya..ada masa seminggu lagi nak order ni..

Please ye sayang2 semua..

***To be not so cruel, saya tak bagi pon link buat cake2 yang tak sedap tu..tak baik menjatuhkan business orang kan..hihihi..

Saya mencari kek seperti ini..


Lebih kurang la..

Yang penting sedapp...



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget