Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 29, 2013

~Medina at 2 months update~

Alhamdulillah..2bulan sudah si bam bam Medina..

Hari Rabu lepas Medina ade check up kat KK Puchong..So Momy n Dady pon half day la kan since appointment petang... (kerja 1 ofis la kata kan..hihih )

So cek baby kt KK Puchong sekarang ni lama pulak..duu time Aqil tak lama sgt tunggu..heii tensi je..

Pukul 2.45 datang..pukul 3 amik no..Pukul 4 cek timbang n ukur tinggi kul 4.45 baru masuk bilik nurse n kul 5 baru inject,,fuhh,,gile lama..abisss dah tak mampu nk amik pakej kt KPMC Puchong,so hadap la lama2 kat KK tu....huhhuhu.. (klo amik pkej imunisasi kt KPMC RM1800.00 tuu smpai umur setahun..tak mampu lah mak..kuikuikui..)

Sudahnya menuggula disitu..hihhi..


Recycle gambar.. - instagram


so berat Medina sudah 5.2kg.. naik 1.2 kg dari last month.. (semangat x saya?)
Panjang saya pulak 59cm.. (tinggi cam mommy..hihih)
Ukur lilit kepala 38cm pulakk (kepala sy besar cam abg Aqil)
Alhamdulillah semuanya ok n sihat..so jmpa bulan depan plk..terus kan breatfeeding ye..heeeeiiii



Gambar malam tadi..
semua orang geram nak cubit Pipi Medina..
Semua orang tanya sy makan ape yg bleh buat Medina tembam?

Ouh saya mkn macam or lain makan jugak..takde special nya pon..tp yg penting sy tak amik ais (kadang2 je berani minum ais)..banyak minum air masak...banyak makan sayur2..yang penting sy banyak mkn nasi..Tak bleh miss mkn pon!!
n saya kerap lapar..
end up with saya takut gumuk..huhuhu..
Biar Medina gemuk sorang takpe..jangan Mommy..hihihih





Photobucket

Mar 27, 2013

WW:Teknik Urutan Bayi

Teknik Urutan Bayi..

Boleh dipraktikkan kat babies semua..saya dah praktikkan dah..Medina pon sukaaa...So Selamat Mencuba ye!!


Source: FB


Photobucket

Mar 26, 2013

Shopping2 kat JPO - Johor Premium Outlet

**Reverse Entry**

Hahaha..memandangkan hari ni tak up satu entry pon maka saya pon buatlah Reverse Entry walaupun JPO ni adalah tempat last sekali pergi..iaitu right after balik dari Singapore... (gambar2 dlm DSLR xsmpat nk Transfer lagi..Ibu beranak DUA kan..Sibuk betul!!ihik!)

So buat yang tak tau..JPO ni betul2 dekat dengan Highway PLUS..kalo nak pergilah...kira cam sebelah Highway je..mmg strategic sgt tmpt nya if nak pergi..So dari PLUS highway tu boleh amik exit SENAI..dalam 2 km lepas tu akn nampak dah JPO tu kat mana..hehee...

Purpose datang sini??haruslah nak shopping kan..(Walaupun duit dah kering sekering-kering nya..kakakaka)..Tapi TETAP!!nak bli jugak..ESP husb sy tu..dah la duit takde, tapi ade hati jugak nak shopping!ISy!!!

Saya datang situ lebih kepada nak beli baju anak2 je..sbb mereka adalah keutamaan saya ketika ini..(chewahh berlagak cam ibu mithali..hiihihi)..mata2 pon lebih terarah ke Butik GAP n Poney je..teringin nak beli handbag, bukan tak teringin..tapi Husb baru je beli h/bag kat Makassar 2 minggu lepas, so sya juz tutup mata je tgk handbag2 yang ade.. (walaupun h/bag husb bli tu sy tak berapa gemar patern nya..)


taraaa..inilah h/bag itu..argh terima je la walaupun rupa tak padan langsung dengan harga!!RP500,000 tuuu..bersamaan dengan RM170.00..isy tak berbaloi betul..(uuuppss...sorry abg!!ter kutuk sikit..hihihi)

back to JPO story..
Selain tu jugak..(ayat BM dah keluar..) kakak kesayangan saya ade kirim h/bag jugak n baju anak2 dia..so saya pon sibuk menyoping utk dia..Masuk butik PONEY..dapat la rembat satu gaun Medina n Skirt seksi dia..Masuk Padini..Dapatlah top n singlet Medina..semuanya ATUK dia yang bayar..Alhamdulillah..

Masuk Padini lastt sekalii after round smeua kedai n butik kat situ..huhuhu..Bli kasut dady n teman pak ngah diorang ni paling menyampah sekali..kat Cotton On sejam..kat Timberland sejam..mmg berjanggut menunggu..tapi dady mmg menyoping abis..dirembatnya kasut Timberland n T-shirt Timber..Semuanya RM400.00..MEMBAZIR!!!!hahahah

Dah nak balik..dalam pukul 7.15pm baru dapat masuk PAdini..Medina dah ade bibit2 mengamuk n keletihan dah..dapat menyusu pon sekejap2..TAPI momy harus beli barang jugak sayang..tunggu jap ye..sekali tu saya main rembat je baju2 tuk ank buah saya..5 helai T-shirt Padini n Seed RM9/each...n Jeans Padini RM29.00.. Aqil pon dapat Jeans satu n T-shirt Seed 2 helai..jadila tu..Yang penting MOmy pon dapat Seluar Khakis Putih Padini RM9 sahaja..wahh Bahagia..wlaupun Medina tengah mengamuk kat luar..wlaaupun size mmg dah takde..Amik je size 28..(dlm hati, klo tak muat, bagi je la kat sesape..RM9 je kan..)- Balik rumah Try..ALhamdulillah MUAT!!hihihi..Momy dah kurus!!kikikiki..

So gambar2 mmg tak sempat nak snap pon!!layan je lah ape yang ada ye..





Pak Ngah mereka yang perasan Hensem!


Sesi berebut Stroller pon ade jugak tau!!!
























MIL beli perfume SIL kt sini..

Masuk kali ni dah dua kali saya datang JPO nii..1st hari tu best sbb bawak duit banyak kan..kali ni pg tak best sangat lah..sbb dh ujung bulan mmg KERING amat..So tak best tak best..hihihi..

Buat yang tak tau..ade bermacam2 jenis butik ade kat JPO ni..antaranya:TOPMAN, Coach, Guess, Carlo RIno, Nike, Adidas, Gap, Pedro, Padini, Vincci, Charles n Keith (saya beli handbag kakak sy kat situ), Timberland, Quicksilver, Flow n Etc.

Harga???murah sangat berbanding kat KL.. SEBAB?? Barang2 banyak dah outdated n size dah takde.. tu pasal murah GILAAAA... Perfume pon sngt murah..klo sesape nak kawen, boleh shopping barang hantaran kat sana.. HIGHLY RECOMMENDED!! So buat yang tak pernah pergi, boleh kumpul duit dari sekarang n bulan puasa nanti shopping barang2 raya kat sna ye.. BERBALOIII!!!hihihihi

Sampai ketemu lagi ye..Daaaaaa...

***Mode sekarang ni : Nak cari Baju Nursing yang murah TAPI Cantik..sebab nak borong banyak2..Susah betul kalo tak pkai Baju Nursing!!huh...


Photobucket

Mar 25, 2013

Holiday Is Overrr...Penat Amatttt!!

***Entry ini hanya sebagai Teaser sahaja..full coverage tentang our short vacay akn diceritakan kemudian ye..Gambar tak transfer lgii..huhhu

Alhamdulillah..our short vacation sudah berakhir..Uwaaaaa!!! (nak coti lagiiii..tunggu bulan 6 k..hihihi)

So semalam tepat pukul 1pagi, kami selamat sampai di Puchong..so agak penat disitu kerana hari ni kena Kerjaa..huhuhu..(tak best..tak best!!)

Sangat tak sabar nak tengok semua gambar walaupun takdelah jalan beria sangat kat Singapore n Desaru sebab perjalanan yang jauh sangat tidak memungkinkan utk berjalan sakan di setiap tempat..

So harus repeat lagi ..n klo bole sudah2 la kot pg Desaru..sebab takde la best sangat..hihihi...But Singapore HARUS pergi lagi sbb tak puas sangat pg sana walaupun takdela se best Indonesia.. (Duit mereka mahal kot!!) tapi tempat menarik tak dapat pergi walaupun Singapore ni kecik je..pusing2 pon kat situ jugak..Hpefully akn pergi lagi nanti..


On the way nak pg Kenduri..Abg Aqil letih mandi Pool..


Gambar budak bam bam..



JPO!!!Shopping!!!!!hihihihi...



***Tunggu gambar dh trasfer baru kita cerita pepanjang eh..Jumpa nanti..(huarghhhh..mengantuk!!)

Photobucket

Mar 22, 2013

Holiday Mode~Desaru dan Singapore!!Tunggu Kami Datang!!

Assalammualaikum..

Quick update!!hehe..petang ni kami sekeluarga akan ke Kota Tinggi Johor dan seterusnya ke Singapore pula..In Shaa Allah..

Dady's Childhood Friend Wedding ...
Mereka berkawan agak lama..since standard 1 until now..So there's no reason why dady cannot attend his wedding..In fact semua family in- laws pn join kami semua utk ke Dewan Bandaran Bandar Mas, Johor.. So kami decided to stay at Pulai Desaru Beach Resort and Spa..

Actually hotel ni momy yang pilih (kikikiki..)..harus pilih hotel yang best je tau..huhuhu..ade dua hotel yg boleh pilih kat Desaru ni..satu lagi Lotus Desaru... tapiii..Lotus tu cam dah buruk skit.tgk dlm gambarr lah..tapi ade waterpark siap tau..so memandangkan kami just nk transit je before ke Singapore, Pulai tu pn dh ok..

Dah booking pn hotel tu kat Agoda..so hari ni akn terus ke Pulai...Total semalam stay kat Pulai ni on weekend is RM270.00/room..


After balik wedding nanti..akan terus ke Singapore pula on Saturday...Tapi sayangnyaaa..tak pegi pn USS ..huhuhu..sedihhh...sebab masa pendek sangat..so berjalan-jalan je la di SIngapore nanti since tak pernah sampai sana pon kan..hihihi..

Hotel pn dah booked kat Agoda..kami pilih (to be exact Mommy pilih lagi...hihihi) Bayview Hotel, Singapore..antara hotel yang ter murah kat Arab Street..(org kata kat Arab Street tu suma hotel memahal..Memang PON!!)..so decide tuk pilih Bayview je rather than Grand Pacific..sebab tgk review kat Tripad Advisor suma ckp Grand Pacific too old fashion...huhuhu..even 4 stars compared with Bayview 31/2 stars je...Harga Sama Hokay.. RM483.50/night..(mahal kan..walaupun antara ter murah..kalo kat sini dah dapat duduk hotel Shangrila dah..kuikuikui..) so we booked 2rooms RM960.00/per night..Perghhh.. Nasib FIL yang bayar semua..hihihi



Balik on Ahad..and kalau sempat nak singgah ke JPO pula..In Shaa Allah... Haih..tak sabar ni..hari ni dah la smpai ofis 9.30pg..lepas tu nak balik pulak kul 11 karang..so cam tak berbaloi je dtg ofis hari ni kan??hihihi..takpelah janji datang..

Ni pon pagi tadi baru pack semua baju..daddy dh siapkan baju dia dh mlm tadi..Momy n Aqil baru pagi tadi pilih baju..Gara2 semalam di serang sore throat and Flu...Semua keja tak larat Momy buat..Balik karang nk pack baju Medina pulak..haihla pening nak pack sebab kena bawak sikit2 n ekonomi je sebab boot keta FIL sangat la tak muat plus we all nak jugak bawak Stroller sebab nak letak Medina bile dah jalan2 nanti..huhuh..ntahla.mau 2,3 backpack jugak la ni..huhuhu..

So nanti kite jumpa lagi di Entry akn datang ye..Selamat bercuti semuaaaa....


Photobucket

Mar 20, 2013

Terima Kasih..terima kasih..terima kasih..

Entry ini di tulis khas utk menghargai semua follower dan kawan-kawan blogger kesayangan saya..Terima kasih tidak terhingga di atas ke sudian awak2 semua meng follow blog saya yang tak seberapa ni..

(follower baru 150, dah kecoh..hihihi..)

Bukan kecoh..tapi teruja..sbb walaupun hanya 150 sahaja..tapi saya rasa best sangat sebab antara kite semua jadi rapat biarpun hny melalui alam maya je..walaupun berada nun auh di Perlis mahupun di Johor serta Sabah Sarawak..walaupun tidak pernah bersua muka, tapi saya kite smua ni macam satu keluarga..Betul!!

Tu yang bile saya busy dan tidak membuka blog, saya rasa hidup saya kosong tambah pulak mcm ketinggalan cerita2 penting kawan2 saya..tu yg seboleh mungkin nk bukak jugak blog ni..sbb di smping bnyk info, kita jugak boleh berkongsi pengalaman masing2 thru blog..



Haihla..terima kasih ye semua..dan terima kasih en Nuffnang sebab sudi bagi saya 3 CPUV yg still aktif..thanks a lot ye..tak sabar nak cash out ni..haha..walaupun amount tak seberapa tapi lepas la jugak nak beli nursing cover 9 months..kikiki..walaupun after 3 tahun baru nak merasa..kahkahkah..(gelak besarrr..)




Jgn lupe terus bagi support sesama kita ye..teruskan usaha blogging anda jugak k..love u all..


Photobucket

Pasport Medina dah siap dah..Jom kita terbang.. :)

Semalam half day..
semata-mata nak pegi buat Pasport Medina n Renew Pasport dady..
Sebab??nak fly bulan 6 nanti...InsyaAllah..dan nak pg Singapore kot hujung minggu ni..
So sangat teruja buat pasport dia semalam..sebab?
ce fikir camana nak tangkap gambar infant ?haha..kitorang pon tak dapat bayang camana..

Semalam after pukul 1 terus pg Kompleks PKNS Shah Alam..
Sampai sana..fuhh ramaiii orangggg..
aiyooo...dah la bawak si kecik ni..takkan nak tunggu berjam2 kot...



Sekali tu isi  borang, amik no..terus org kat situ tanya Baby berapa bulan?2 bulan..
Ooo kalo 2 bulan tak pyah tunggu giliran..terus pg kaunter tuk buat pasport..(wahhh bestnyaaa..hihih) Dady n pak lang Owm yang nak buat pasport pon boleh tumpang Med punya giliran sekali..so tak payah tunggu sangat..best kan??hihihi




sblum tu pg amik gambar Med dulu kt kedai terdekat kt situ..kebetulan time tu dia tgh tido..so kena bangunkan dia dulu..then..Momy pegang satu tangan kat belakang satu tangan kat bawah..hihihi..Med pon pelik je..kena buat ape ni ??hikhikhik..so lepas setel tngkap gmbar semua...buat pasport..bayar..tunggu dua jam pulak tuk Pasport siap..Haih 2 jam pulak kena tunggu..












Nasib Med sangat bhave...duduk je dlm baby carrier dia diam2..seronok org usung dia ke sana sini..nangis pon time nk minum susu kat tempat mkn..nasib baik..kalo bawak si abg, mau tak menang tangan nk melayan..tu yg tak bawak tu..huhuhu..

So inilah rupa gambar pasport Medina..Sangat serius Hokay...maklumla orang baru bangun tido...hihihi


bak kata Dady..gambar budak Obes..isy..isy..tapiii dalam gambar je tau dia nampak OBES..tapi in real takdela OBES sangat..kikiki..

***Plan ke Singapore still in planning process..kalo jadi okla...kalo tak jadi, ke Desaru la kita hujung minggu ni..Attend wedding kawan Dady ...1st time medina nak pg travel ni..hihihi..so pasport yang ade standby utk ke Nanning, China hujung bulan 6 nanti..In shaa Allah..

Kos buat Pasport utk tahun 2013 adalah:
New/Renew pasport utk 5 tahun for adult: RM300.00
New/Renew pasport for kids for 5 years: RM150.00
New/Renew Passport for 2 years for adult : RM100.00
New/ Renew Pasport for 2 years for Kids : RM80.00

***Passport ami n Abg Aqil tak expired lg..so tunggu tahun depan lah pulak nk renew ami nya...Abg Aqil nya lg 3thun...hihihi

INFO: Passport hendaklah diperbaharui sebelum 6 bulan dari tarikh tamat tempoh. Jika tidak, anda adalah tidak dibenarkan ke luar negeri. (Sekian terima kasih..) - Ayat orang Kerajaan..hihihih


Photobucket

Mar 18, 2013

Medina Amani's story ...

Macam2 sangat nak cerita..tapiii..confirm ade jugak yang tertinggal...huhuhu..

Majlis Cukur jambul
Everything went well..Alhamdulillah telah menyempurnakan salah satu tanggung jawab ke atas Medina..dan seekor kambing telah ditumbangkan bagi tujuan Aqiqah..beberapa helai rambutnya telah digunting bagi menyempurnakan majlis cukur jambul..dan segala-galanya telah dipermudahkan..Alhamdulillah..akn buat 1 entry khas tuk Majlis ni nanti bile dah dapat gambar from OP ye..sbrrr..hihihi..


Four of us.


Tentang Breastfeeding Journey..
Alhamdulillah..sehingga ke saat ini (hari ke 53)..Allah telah memberi rezeki buat Medina Amani saya utk terus mendapatkan bekalan susu yang mencukupi dari Mommynya..Alhamdulillah..terima kasih Allah..prjalanan masih terlalu  JAUHHH..di harap rezeki terus memihak kepada Medina dan segala urusan berkaitannya akan dipermudahkan oleh ALLAH yang maha kuasa..

Setengah jam selepas melahirkan Medina saya terus minta kat Nurse yang saya nak menyusukan Med..sebab memandangkan KPMC bukan hospital rakan bayi jadi saya harus bagitahu dan meminta..kalau tak mereka akn expect kita akn campur susu..Mungkin disebabkan itu jugak susu saya semakin banyak dari hari pertama melahirkan dia..

Alhamdulillah juga..saya telah dikurniakn oleh Allah, anak yang sangat mudah dijaga... sehingga ke saat ini bila in terms of BF journey ni, setakat hari ni dia tak pernah reject ape cara sekali pun saya bagi susu kat dia..kalau guna botol susu Tommi Tippee pon dia terima guna botol susu BP Unimom pon dia terima..janji susu masuk kat dlm perut dia..Alhamdulillah dia tak confuse puting sbb DF pon dia accept..and hopefully akn terus berkekalan sehingga ke umur 2 tahun nanti..in sha Allah..

Mungkin sebab mak saya rajin bagi susu perahan saya melalui botol n at the same time saya pon still DF dia..lagi pulak..bile time pantang, bile tiba masa saya nk mandi, saya akn suruh bibik or MIL bagi susu saya melalui botol so that saya boleh mandi n Medina boleh tido after mandi tanpa tunggu saya utk menyusukan dia..Mungkinlaa..(kira dalam sehari pasti 2,3 kali Medina minum melalui botol..training while i'm not around)


Bam bam tak saya??



hari ke 37..



Perangai Medina...

Setakat ini..dari hari pertama smpai hari ke 53 ni..Medina tak pernah langsung menimbulkan masalah buat saya or sesape yang menjaganya..dia sangat polite n tenang je..Alhamdulillah..menangis hanya bile:
1)lapar
2)Pampers basah
3)nak main
4)rashes kat bontot..(nangis menjerit sakittt teruss..)hihihi..

lain2 takdela..kalo bukak mata pon (maknanya tak tido) tak pernah suruh angkat ke..dia rilek je duduk dlm baby cot..Alhamdulillah..

Cuma minum sangat kuat..kalah Aqil kot saya rasa..huhuhu..tang ni saya letih sikit la..tapi bab lain..saya ok je..dah boleh adapt sikit2..

Malam??siang dahla kuat tido kan..malam pon kuat tido gak?!!hihihi..bangun malam pon juz nak minta susu je..lepas tu tutup mata balik..tido..bangun tu mmg sharp setiap dua jam..so bayangkan la camana dia tak bam bam kan..huhuhu..

Semalam balik Kajang pon, semua cakap baik je Med ni...tinggal sana pon takpe..ecehh..mau meraung Abg Aqil nya nanti..hihihi..

Bwk pg jalan pon..senyap je dok dlm stroller...pg Sunway pon tido..bangun just nak menyusu je..lepas tu tido balik..pg uptown pon sepanjang Momy cuci mata, dia tido je senyenyaknya..pg mkn kat luar pon sama..Alhamdulillah..

Cuma masalah saya sekarang adalah:
1)Tantrum Abg Aqil yang tak berkesudahan.. (entry khas utk dia nanti..rasa cam dah fed up dgn perangai dia)
2)Knowledge pasal breastfeeding yang still 20% je..banyak sangat yang saya tak tau ni..haih..letih kalau ade masalah, terpaksa bukak internet ..pukul 2 pagi, 2 pagi la nak pg tanya..nak tanya org pukul 2 pagi cam nonsense je..haihla..bile la ilmu saya nak penuh ni..takut banyak yang tak betul yang saya buat dari yang betul ni..huhuhu..


hari ke 45..jalan2 di Sunway Pyramid






Medina with Momy after pantang..hihihi


Momy with princess M.A



Gambar semalam..hari ke 52..




Adik n abg..bonding time..



So setakat ini saja update utk hari ni..esok saya update lain pulak ye..banyak nak update ni..

1)Charges normal delivery kat KPMC Puchong
2)Majlis Berendoi Medina
3) Kisah Abg Aqil
4) Review BP Unimom Allergo
5)Kisah pantang saya

haih banyaknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

***Gambar2 semua diambil dari Instagram n FB je..tak bwk USB wire..buat yang dah tengok..tengok lagi sekali la ye..hihihi

Photobucket

~Cuti 2 bulan sudah berakhir...~

Assalammualaikum..

Hai semua..
Rindu kat blog..rindu kat korang semua..seriuss..rasa cam ralat sangat bile tak update terlalu lama..

Bukan takde cerita..tapi terlalu banyak cerita yang buat saya cam..hurmm..kat mana nak start eh..cerita mana yang nak didulukan ni??haihhh laa..sudahnya bebrapa entry terpaksa masuk draft yang takkan terkeluar lagi sebab dah out to date sangattt..huhuhu..

Sekarang..tika ini..saya dah pon kembali ke kantor..iya..saya udah bekerja..hahaha..(sejak duduk dengan bibik lombok, asik nak speaking indon sajee..huhuh)

So mood hari ni agak tak best..yela kan..dah cuti lamaaa..sekli tu kena kerja..mmg mood ke laut jugakk..tapi demi sesuap nasi..kugagahkan jua..eceh..hihihi..

So far tu je nak cerita dulu..sebab life saya still ting tong lagi..1st time bergelar breastfeeding career mommy (term tu saya main hentam je ye..), so agak mencabar bagi syaa..still tak dapat adapt lagi dengan ke kelam kabutan yang ade..huhuhu..semoga Allah sentiasa bersama saya utk menghadapi semua ni..huhuhu..

nanti saya update lagi ye kawan2..dan tidak lupa blogwalking juge..jgn risau..I will..Sampai ketemu lagi...Love u all...(macam artiss..hahahaaa..)



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget