Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 31, 2012

2012 - In our Memory...

~January 2012~

  • Birthday Momy - Birthday Gift From Sogo - New Handbag from dady (after 5 years tak penah dapat ape2..amazing tuuu...hihihihi)
  • Usaha utk mendapatkan baby masih diteruskan ..azam 2012??nak dapat baby 2012..

~February 2012~
  • 4th anniversary - celebrate at Ole Ole Bali, Sunway - Tak sempat captured this moment in this blog now nak tempek jugak gambar lama..hihihi..









~Mar - May 2012 ~
  • Nothing special happened except for Birthday Dady on Mar'12..Rasanya tak celebrate kot..juz beli two slice cake SR pastu buat konon-konon surprise kat dalam bilik..bertiga saja..hihihi
  • Kerja-kerja harian yang melampau dengan audit period kat opis..so sangat tak best during these three months..
~June 2012~

  • Berita yang dinanti..Alhamdulillah..berjaya mengandung buat kali kedua..LMP was 17/4, tapi tak perasan pon preggy sampai buat test sendiri after dah dua bulan tak datang P..Ingatkan stress kerja, sbb tu tak datang P..rupanya ade lil baby dalam womb momy la..Alhamdulillah..walaupun impian nak dapat 2012 baby tak kesampaian, tapi tetap berterima kasih kepada Allah dengan anugerah yang tidak ternilai ini..EDD: 24/1/2013
  • Momy officially resign from current company due to unstable condition of a company itself...ingatkan nak carik keja lain..sekali tu, preggy la pulak..terpaksa menganggur dahulu sebelum kerja lain melekat.. (dah dapat satu job kat PJ, tapi bile declare preggy je terus tak jadi offer..isy..isy..takde rezeki la namanya tu..huhuhu..)

~July - October 2012~
  • Aqil free diapers at his 2years 11months..yeayyy..only got difficulties on 1st two weeks..after that everything ok and under control.
  • Hari Raya - 3rd Birthday Celebration for Aqil - Open House at our own house!!alhamdulillah..rezeki dariNya..
  • Momy start working at 6months pregnancy at FIL's company..(temporary until delivery time..)

~Nov - Dec 2012~
  • Aqil no babysitter for a month -difficulties moment ever-
  • No vacation - no holiday for 2012 - sad moment - boring..

~2013 resolution~
  • Sangat berharap dapat fully breastfeeding for our second baby at least for the first 6 months (dah beli gadget memahal harus ade azam yang jituuu..hihihi)
  • Menjadi isteri dan ibu yang terbaik..(Tiap-tiap tahun punya azam)
  • Menjadi hamba Allah yang sentiasa memperbaiki kekhilafan diri
  • Anak yang berjasa buat mak n abah saya (tak sabar nak dapat kerja baru dengan gaji yang best!)
  • lagi???masih difikirkan..hihihi

SeLaMat MeNyaMbUt TahUn BaRu 2013 to all Bloggers and kawan-kawan!!!

Photobucket

31.12.12 ~ 36 Weeks~ The most worried thing is...air ketuban..

"As I read through one of toughest story on the blog, I felt scared and felt much worried to deliver my baby at normal vaginal delivery..

I've effected so much from her story and may Allah ease all her pain and her conceive-ness of her very first baby.. I will pray for her and hope everyone here will pray for her safeness and surviving of baby Jibrael too. .. You may refer rnadiasabrina.blogspot.com to get all the story picture.. Thanks in advance.."

-Back to aqil-jauhari.blogspot.com-


Alhamdulillah..36w+5d already..


Malam ni Check up for 36weeks at KPMC..
Alhamdulillah will meet Dr Haslinda again for fourth times!!
Tak sabar nak teropong baby and tak sabar nak tau berat baby sekarang as last time scan was 2.063kg.. Kecik kan??hurmm..pagi ni baca blog Dr Halina pulak, dia pon kata baby dia kecik .. She is not taking meal as she should be (her appetite just so-so) plus she's still breastfeed-ing lil B...So Dr pon risau, apatah lagi saya kan..huhuhu..

Selain nak cek berat baby at this stages, I also need to know more about an AMNIOTIC FLUID in my sac...

Ape itu Amniotic Fluid??


The amniotic fluid is important for several reasons -- it helps keep the baby warm, and because his body parts are growing so fast, the fluid provides lubrication that keeps them from growing together. In some cases, fingers and toes can become webbed as a result of not enough amniotic fluid circulating in the uterus. Amniotic fluid also helps the baby's lungs develop.
The amniotic fluid also lets the baby move easily so he can exercise his muscles and strengthen his bones before he’s born.
In addition, it acts like a liquid shock absorber for the baby by distributing any force that may push on the mother’s uterus. Even sex won’t hurt the baby.

Source : Pennmedicine



Kenapa saya risau sangat??sebab time Aqil dulu saya mengalami masalah yang sama..Air ketuban tiba - tiba jadi sikit (bile ia keluar pon saya tak perasan)...

saya takut and risau ..
- Bila leaking time tu saya tak sedar.. (tau-tau je dah tinggal sikit)
- Bila 'bersama' ia akan menjejasakan air ketuban tersebut walaupun telah disebut ia tak akan menjejaskan langsung...But still saya rasa cam tak secure..

Kesan akibat air ketuban menjadi sikit mengikut dari pengalaman saya:
- Baby dah tak secure duduk kat dalam tu sebab bila air ketuban dah bocor, jangkitan kuman akan berlaku jika baby tidak dikeluarkan dalam tempoh maksima 72jam...
- Apabila baby pee/poo poo kemungkinan baby utk makan najis sendiri akan terjadi..(lung infections n etc might happen)

So ia sangat bahaya kan bila mana air ketuban telah pecah/bocor and the worst part is kita langsung tak perasan..means tak perasan kat sini, ia mungkin keluar bersama-sama urine kita atau ia mungkin keluar sedikit-sedikit yang kita sendiri tak sangka ia adalah air ketuban..

Sesetengah orang akan perasan bila air ketuban dia pecah dengan adanya bunyi POP dan diikuti oleh 'air banjir'..ade sesetengah tu pulak, air ketuban dipecahkan upon delivery time..ade sesetengah pulak, ter bocor seperti kita kencing n kita pon tak tau itu air ketuban...so kerisauan sangat melanda diri saya since my first pregnancy happened exactly like this..

Persoalannya sekarang..
Apa akan kita rasa bile air ketuban dah keluar?perut kita akan rasa sakit ke?baby less move ke?contraction bermula ke?hurm??ape ye?? Mommies ade experience tak??bleh kita share sikit..hihihi..more or less will discuss with the doctor tonight..

***husb warned..stop baca bacaan yang merisaukan as according to our doctor, it's nothing much to worry about since our last check up...huhuhu..






Photobucket

Dec 27, 2012

36 Weeks!!Baju NewBorn banyak sangat la pulak..


36 minggu dah kan..kejap je rasa...haih..plus minus tinggal 4 minggu je lagi baby M.A nk keluar dari womb momy ni..

Tiba-tiba momy neves semacam..
tiap2 hari dok baca cara beranak dengan betul n praktik kan jugak kat rumah..
tak tau la in real time nanti bleh praktik kan jugak lagi ke tak?
hihihi..
Minta-minta still dapat berfikir dengan waras at that time so that baby akn keluar smoothly n momy tak perlu la nak jahit EPI tu banyak sangat!!hihihi..Serik time Aqil dulu..

Dah la berjahit banyak sangat sampai ke belakang b**t*t..
lepas tu terpaksa berulang alik hospital tuk tgk Aqil lagi..mmg sengsara rasanya..
Semoga kali ni TAK AKAN KENA JAHIT!!amin..hihihihi

Okla nak cerita pasal persiapan baby...

Last two weeks MIL n FIL ade beli baju baby kat Jusco..4pasang semuanya..semua white color ...so saya rasa Baju newborn dah melimpah ruah pulak..sbb sepatutnya baju newborn tak perlu beli banyak sangat kan..
sebab baby cepat besar...huhuhu..so kena pakai n lenjan semua dulu sebelum baby tak muat nak pakai pulak nanti..

Saya pon ade beli rompers carter kat BFF saya 5 helai @ RM29..murah kan??so STOP shopping baju baby dah...hihihi



So saya rasa ini lah last trip newborn baju baby yang saya beli n MIL beli..lepas ni nak beli baju besar pulak..



So baju baby dah cukup cukup kot!!dah banyak sangat..so nak top up booties n mittens pulak..itupun taknak beli banyak sangat jugak sebab saya tengok orang zaman sekarang ni lepas pantang je terus dicabutnya mittens baby..juz stokin je still pkai..hurmm takpe ke??

Aqil dulu..pakai smpai 4months ++ kot...hurmm tengok kesesuaian la nanti ..

Sekarang ni beg hospital pon dah berada selamat kat dalam boot keta dady so anytime nk beranak juz momy je yang bersiap..takyah nk kelam kabut pikir segala mala beg dah..

Hari ni..saya pegi keja dihantar oleh dady kesan tak cukup tido dua hari yang lepas..oh..semalam dah pg klinik tuk amik antibiotik Aqil since flu dia makin teruk pulak...Alhamdulillah, hopefully getting better..malam tadi tido at 1am n nyenyak smpai ke pagi..

So saya plak tak larat nk drive pagi ni..Dady pon terasa payahnya nak hantar n amik saya since jalan yang bertentangan sangat nk pegi keja sekali kan..So dady decide starting January ni sy dah bleh start amik unpaid n maternity leave je la..lagi pun dia risau..takut by the time tetiba saya rasa sakit nak bersalin tetiba takde orang nak hantar saya pg hospital pulak..sbb selalu-selalu kat opis ni saya sorang2..colleague saya selalu keluar..so agak bahaya..huhuhu..

Ntahlah..saya pon pening nak pikir..sbb mmg tak plan nk amik cuti awl..sbb nanti boring dok umah..
Dady kata
"ala..bie pg opis pon duduk je kan..nanti bie pegi la window shopping hari2...jalan2 smpai tak larat..nanti cepatlah baby keluar"

hisy..cakap senang je tau..huhuhuhu...
Kena berfikir n fikir dulu la..
tak pun, next week will be last week la keja..cuti awl seminggu dari sepatutnya..okla jugak kan...

Bleh pg Gold Coast tanpa perlu pikir nak amiik cuti bagai..hihihihi

***Tadi dah call KPMC Puchong..Nurse hari tu salah bagi date kat saya, so this monday ade 36weeks check up..haih tak sabar nak tau progress baby dalam perut ni..plus bleh tau dah bile saya akn deliver baby n in what condition?berisiko kah saya?hopefully tak!!!Amin..




Photobucket

Dec 26, 2012

25 Dec 12 ~ Sari Ratu ~ Aqil tak sihat

Semalam..tade ape yang menarik pon..since saya dah "TUTUP DAPUR", so makan-makan harus diluar sahaja..hihihi..bukan atas kehendak saya utk terus menutup dapur..tapi husb yang dah tak bagi nak masak2 dah..kesian kot dengan saya ni..hihihi..happy2 jugak..tapi boring jugak kan bile asik mkn kat luar je..huhuhu...

So semalam ..selera agak besau sikit...pegi la makan kat Sari Ratu Restaurant, Kelana Jaya..


tengok jam dah pukul berape?gile lambat nk lunch kan..hihihih


Buffet station..tapi kitorang tak penah buffet pon..order je nk ape..menu standard..


Menu standard kami: Gulai otak (feveret dady) +nak ayam penyet tapi ayam penyet dah habis..dendeng balado pon habis sudahnya daging rendang je la..+ Gado Gado

Gambar air tak smpat snap sbb datang lambat..Momy pilih Fizi FLoat, dady Soda Gembira n Aqil Ice cream strawberry..
(sakit2 pon tetap nk mkn ice cream, tak bagi kang, dia buat drama swasta, so baik bagi je..)

Total: RM43.75..
(MAHAL kan??hihihih..saya tak suka mkn Sari Ratu sbb mahal  tp dh dady mengidam sangat gulai otak tu, so terpaksa redha je..)



Ini budak baru bangun tido..unluckily dia tak sihat..so tido siang pon awl..only bangun bile M&D nk pg mkn dah..memula ingat nk tinggalkan je dia..tapi dia nak ikut pulak..sudahnya bawak dengan pakai baju seksi mekci je..hihihi..


Balik dari makan, terus kami berhempas pulas dengan seisi rumah yang lain utk mengemas rumah...vacuum ape yang patut, mop n sapu2..bak kata husb:"bie.... ni lastla kita kemas rumah kan sebelum bie beranak?"haihla last??ade masa sebulan lagi kot..takkan nk biar je kalo dah berhabuk pon..saya iyakan aje..taknak diorang tak semangat buat keja..saya juz tengok n kemas bilik sendiri..lain2 diorang yang buat..

Siap minta canvas lagi nak tutup dapur..ade ke patut??hihihi..

Alhamdulillah hati dah senang n lega sebab semua dah kemas..bilik Aqil pon dah mop sikit2 sbb tak penah bersentuh pon bilik tu..cadar semua dah tukar, stor pon dah kemas, so boleh duduk rumah dengan senang hatinya..hihhi..

Malam tadi pulak, adalah malam yang paling teruk sekali buat saya n Aqil..seperti biasa..saya tido awal dari Aqil..tapi bile Air cond start running je, aqil dah nangis2 sebab idung dia tersumbat..Sejak kelmarin Aqil diserang Selsema n batuk...so saya pon tutup air cond..

Bile dah setengah jam tutup air cond tu,  saya plak tak bleh tido jugak..sebab PANAS!!!huhuhu..sedih..saya kan kalo dah sarat mcm sekarang mmg rasa panas melampau!!!so nk bukak air cond tak bleh sbb aqil tak selesa, so macamana nak tido??

haihla..pukul 12 aqil dah cuba2 utk tido..tapi dia pon tak selesa dengan hidung dia..saya kata nk buat camana ntah..sudahnya saya pasang gak aircond, selimutkan dia n before tu sapu balm panas kat tapak kaki n dada serta hidung dia, so that dia akn selesa...

TAPI nan ado jugak..still nangis2 gak sebab tak selesa..so saya rasa dia n saya only tido lena after pukul 3 pagi je kot..sebelum tu, terrible sungguh aksi di atas katil bersama Aqil..huhuhuh...puas dah comfort kan dia, tapi tak jalan gak..haihla..Hopefully hari ni getting better n mlm ni saya boleh tido lena balik..kikikiki..

Pagi tadi hantar kat bibik still dia dlm keadaan mengantuk so saya biar je...Mungkin Aqil kerap demam sekarang ni sbb last month kena tak bg antibiotik sbb juz bagi panadol syrup je..huhuhu..tiba-tiba saya rasa antibodi Aqil tak kuat pulak..haihla..nk kena cari supplement lain ni..scott emulsion pon ok gak kan??kena pegi beli cepat!!!



Aksi siang Aqil..kalo sakit macam ni lah..lembik je rasa..


pose pagi tadi..tak cukup tido pon harus ceria gituu..kikikiki



Photobucket

Dec 25, 2012

2009 ~ Pengalaman Bersalin ~ Hospital Serdang~ Aqil Jauhari

Sebelum tu Selamat Hari Krismas buat semua yang menyambutnya..Selamat bercuti buat semua bloggers and silent reader...hihihi

~Back to 2009~

EDD : 20 Aug 2009
Takde sign ape2 yang boleh mengatakan saya akan bersalin pada hari tu...Pegi KK, doktor check, semuanya ok..baby pon kat dalam Ok2 je..So Doktor bagi another 3days for next appointment.

21 Aug 2009 - Hari pertama umat islam berpuasa.
Saya pon puasa la hari tu dengan semangat bangun sahurnya...TAPI...lepas je tengahari, perut saya sangat bergelodak..baby pon keep on moving..maybe lapar kot..kesian baby..tapi dek kerana sayangkan hari pertama berpuasa, saya tetap puasa jugak..huhuhu..Still no signage to deliver on that day..

23 Aug 2009
Baby still belum mahu keluar and check kat KK, doc bagi lagi date until 10 days overdue..Kalo lepas tu takde sign jugak baby nak keluar, kena induce la jawabnya..seterusnya next appointment kt Hosp Serdang for another 3 days..

27 Aug 2009- Hospital Serdang
Terus ke dewan bersalin sebab ade appointment kat sana and nurse terus suruh ke bilik saringan..kat situ ade buat CTG..tapi still no contraction and saya tak rasa sakit langsung!!huhuh..tiba-tiba ade doc lelaki datang nk buat VE (seluk)..ouh..dalam kepala saya cakap, adui malu gile tapi bile dia seluk tu takde la sakit mana sebab setau saya sakit..hihihi..Still doc kata no bukaan and boleh balik dulu..tunggu lagi 3 hari lepas tu..

28 Aug 2009
Nak mandi pagi tu..saya tengok ade darah keluar sikit..hurm..hati berdebar-debar jugak tapi since saya tak rasa sakit pon, takdelah immediately nk pg hosp..Discuss dengan Husb, nak pg ke tak hospital?husb pon tak reti nak decide...hurmm tanya2 semua orang, ade yang suruh pg je sbb ank 1st pastu ade yang cakap tak payah pegi hospital dulu tunggu sampai rs sakit..

Dah pukul 2 cam tu..saya yang dengan sendirinya nak pegi hosp jugak walaupun takde rasa sakit...sebab ade rasa risau sikit..hihihi..so siap2 pakai kain batik bagai..sampai hospital je terus cakap kat nurse tu ade turun darah..Nurse tu pun cakap.."semalam ade datang and doktor seluk kan?haa mungkin sebab tu darah keluar..takpe2 tunggu sampai kita panggil nama ye.."..saya pon tunggu..

Buat CTG,ade sikit contraction..tp sy tak rasa sakit pon..sekali lagi doktor cina lelaki datang nak buat VE..haihla..mencii betul la ngn doc laki ni..again juz bukak 1cm je..memula doc nak suruh balik tapi dia kata tunggu kejap sebab nak scan jugak dulu..tapi Doc yang nk scan tengah dalam OT, so saya pon tunggu kat luar dulu..

Adik beradik saya dah dtg kat Dewan Bersalin Hosp Serdang tu and bawak air zam zam..Saya pon minum la jugak beberapa teguk..start tu..dah mula rs tak selesa sikit.sakit kejap2 tapi still bleh tahan lagi..very mild contraction.. Time tu pukul 5ptg..

Lepas2 tu..still menunggu lagi..Doc yang nk scan tu pun tak kuar2 dr OT lagi..saya dah letih menunggu, semua family saya pon dah letih tunggu...lepas bukak puasa pon doctor tu pun takde lagi..letih mmg letih..only pukul 11 malam baru nama saya dipanggil..(gila lama kan????)..bile scan..DOc found out baby's condition was not gud sbb air ketuban dah tinggal sikit...Doc tanya ade rs bocor tak?saya kata takde sbb juz keluar darah je..Hurm..terus doctor cakap esok pagi kita induce sekarang ni masuk wad dulu ye..

29 Aug 2009

So saya pon berjalan la ke wad..time tu dah rs sakit 10minit sekali..tepat pukul 1 pagi, saya masuk wad..cakap kat husb: "Abg tak payah tido lena sangat la tau..sebab bie rasa malam ni jugak bie bersalin kot" minta maaf semua..nangis2 bagai, husb n family semua pon balik...

Berjuanglah saya keseorangan..saya masuk wad kelas dua...request nak masuk 1st class tapi tak boleh sebab saya ade risiko nk bersalin, so masuk 2nd class dulu lepas deliver baru bleh masuk 1st class...dalam bilik tu ade 4 orang..ade yang baru lepas c-zer ade yang baru je normal delivery..ade yang berbulan dok hosp tu sbb ade prob..

Start duduk atas katil je..saya dah kerap rasa sakit..sakit dah tak tertanggung rasanya..huhuhu..mulut kumat kamit sebut Allah Allah Allah...tak tahan rasanya...Pukul 3 pagi, nurse dtg buat VE..nurse tu baik sangat..buat VE pon lembut n cakap lembut je..terubat sikit kesakitan yang ade..dia cakap baru bukak 2cm..oh no!!saya cam dah tak larat dah..Bila contracton dah takde, saya sempat la tido 5 minit sebab letih menunggu tadi tak abis lepas tu nak berjuang plak karang..mmg tak terlarat rasanya..

Dapat SMS dari adik saya suruh sapu air zam zam kat perut..so saya pon sapu la..start sapu tu, sakit makin menggila..ohh..sakitnyaaa..hihihi..pukul 4.30pg, call mak saya..cakap.."mak bie tak tahan laa.." "sabar la..sikit je lagi tu"..Pukul 5.15 pagi..saya rasa cam dah tak bleh blah, tekan loceng, nurse datang n buat VE lagi..dia kata " ok dah 5cm..dah boleh turun labor room" sebelum tu saya 'membuang' dulu lepas nurse tu masuk kan sesuatu dalam b**t** saya..settle..elok nak naik kerusi roda je..saya boleh ter muntah pulak..haihla..letih campur perut masuk angin..mmg UUweeekk la jawabnya..

Sebelum nak turun tu, nurse yg baik hati tu cakap.."semoga semuanya selamat ye" dengan muka simpati..ouh sayu rasanyaa..huhuhu..Sebelum tu sempat jugak call husb n mak sy ..ckp yang sy dah  nk masuk LR dh..

Smpai LR..nurse tu biarkan saya keseorangan lepas segala wayar diletakkan kat atas perut saya..adui..lagilah tambah tak selesa rasanya..tak lama tu husb datang..fuh legaa..tak sampai 15 minit lepas tu saya suruh husb panggil nurse cakap saya dah nak 'terberak'..nurse tu datang..n terus dia pecahkan air ketuban..time tu jugak saya ter kencing kat nurse tu.."sorry"..tak tahan plak..sekli keluar dengan air ketuban..lepas tu datang sorang doktor cina n midwife India yang garang..maybe dah fully dilated ..

Bermulalah aktiviti meneran dan melawan..dengan mulut midwife yang bising sbb marah saya angkat bontot n marah saya sebab tak teran dengan betul..dia bising2 la..saya pon malas nak pikir sbb dalam sakit2 tu saya dah tak bleh nk mengikut arahan yang diberi..huhuhu..Husb pon bagi semangat gile2 kat saya n saya pon kejap pegang tangan dia tuk dapat kekuatan..hihihi

Teran banyak2 kali pon baby taknak keluar lagi..saya cam dah give up..tapi saya try lagi teran..lepas tu dah pukul 6.50pagi nurse Melayu datang..dia datang je terus tolak perut saya ke bawah n bagi semangat tuk saya Push lagi..bile dia tolak perut saya tu, saya rasa cam baby dah nak keluar sangat..rasa lega semua ade..tak lama tu..Kepala baby dah nampak and dalam sekejapan baby meluncur laju keluar..hihihi..lega!!

Tepat pukul 7.01pagi 29 Aug 2009 (after 9 hari overdue) , baby pon keluar dari perut momy..Baby nangis, n doc tanya baby ape?ntah saya pon dalam mamai2 saya cakap baby girl..hihihi..dia suruh saya tengok betul2 sya cakap Baby boy..

Bile letak atas dada saya je terus segala rasa yang ade sebelum ni hilang!!lepas tu nurse amik bersihkan baby n bagi kat husb tuk Azankan dia..lepas tu terus la nurse bawak ke NICU sbb pernafasan baby tak stabil..

Lepas tu aktiviti menjahit pulak..again..midwife yang garang tu yg jahitkan saya..bile dia bius kat paha tu saya tak rasa sakit..n proses menjahit keseluruhannya takdela sakit sangat..beranak lagi sakit kot wlaupun jahitan saya banyak sangattt..hihihii.. (kesan angkat bontot n tak ikut arahan..hihihi)

Alhamdulillah..proses kelahiran Aqil tidaklah memakan masa yang terlalu lama and saya masuk labor room pon hanya sejam lebih sahaja..cuma episod selepas kelahiran je sedih sikit..sebab terpaksa berkampung di NICU selama 11 hari..huhuhu..Nak tau cerita di NICU? bleh refer entry ini...

Terima kasih ye sudi baca entry ini walaupun sudah 3 tahun berlalu...


Beberapa jam sebelum melahirkan Aqil..Dewan Bersalin Hosp Serdang


Aqil..beberapa jam selepas dilahirkan..


Aqil - Day 10 - Alhamdulillah..semakin sihat..



Photobucket

Dec 24, 2012

Dah mula rasa semakin SARAT : Kulit Cekang!Stretch Mark baru muncul!!

Condition sekarang:

Sangat tidak selesa..sangat penat..sangat sarat..

Perut dah terlalu penuh pulak rasanya walaupun orang kata perut saya kecik, tapi bile kulit pon dah semakin mencekang, semalam sudah mula kelihatan stretch mark baru muncul!!

Haihla...ingat kan perut kecik kali ni takkan ade stretch mark baru..(cukup-cukuplah stretch lama yang ade)..tapi ia tetap muncul n menjelma juge...

huhuhu..

Dulu time Aqil saya gigih la jugak letak Bio-oil la..minyak Zaitun bagai..tapi towards 7months pregnancy, stretch mark tetap menjelma wlaau minyak sebotol saya letak pon!!hhihih..

So kali ni, saya tak letak minyak pape pon sbb saya rasa nonsense je letak minyak2 ni ..(kalo nak muncul,muncul jugak kan?)

lagi satu, ade org kata stretch mark ni penyakit keturunan..hihihi..tapi tak sure la betul ke tak..macam saya..mak n nenek sy ade SM ni...pastu kakak yg sulung pon ade..tp bile kakak yg second takde pulak..haih pelik..(jeles dengan perut dia yg bersih..)kikiiki

So redha je..cuma nk kena letak jugak la minyak kat perut ni nanti..sebab takut makin merebak pulak SM yg ade..hihihi..

Keadaan perut sekarang, masih tinggi lagi..(so percentage nk deliver awl (Dec) ) mmg takde la..insyaALLAH...signage lain pon takde..semuanya normal..and saya amat berharap saya mampu n sempat pg Holiday by 6&7 Jan ni..sbb saya sangat-sangat-sangat nak pegi Holiday sekarang ni..huhuhu...Amin..

After 6& 7 Jan 2013 , baby dah start nak keluar pon Momy redha je sayang...hihihi..

So sekarang ni tgh dalam fasa lega la jugak sebab kerja insurance dady for 2012 pon dah settle (kalo tak, pening nk pikirkan..)..so according to dady, start January je kita pegi jalan-jalan..ukur mall ke..jalan2 kat taman ke..so that cepat sikit bersalin...(akan melakukan dengan begitu aktifnya after 6&7 Jan jugak..)hihihi..

Plan nk amik maternity leave pon by 14 Jan 2013(itupun kalo larat la lagi nk keja smpai tarikh tu..)..sekarang ni tgh pikirkan patut tak dady hantar p ulang alik opis starting January nanti?sbb skrg pon rasa cm tak selesa nk drive...hurmmmm need to think of it deeply...

Mommies klo preggy stop driving at week berape??

Photobucket

Sabtu : Kenduri : Melaka

Asslaammualaikum..hy!!mesti semua tgh Monday Blues kan..di tambah dengan cuaca yang amat mendung sekitar Puchong n Subang ni, lagilah menambahkan kemalasan yang ade..huhuhu..(saya pon tak terkecuali!!)

Tak sabar nak tunggu esok..nak cuti lagi..heheee..

Hari Sabtu lepas seperti yang telah diceritakan, saya n family ke Melaka Bandaraya Bersejarah..Majlis Tunang Cousin Husb kat Bukit Katil..Majlis dijadual berlangsung sekitar pukul 3ptg..

Kami pon gerak dari Puchong pukul 12 tepat dan cuaca pada mulanya tersangatlah cerah..Dapat call dari FIL yang sudah bertolak lebih awal dari kami,mengatakan Plus Highway jem teruk..maka kami pon terus keluar exit Kajang utk mengikuti LEKAS highway..

Alhamdulillah, LEKAS highway tersangatlah lekas nya sebab sepanjang highway tersebut takde jem langsung!!TETAPI, tetiba nak singgah kat meeting point yang telah dijanjikan di Seremban pulak..di Bandar Sendayan..AKAN TETAPI...keluar Seremban from LEKAS, tersangatlah jemnyaaa...Traffic light banyak ..sudahnya..patah balik masuk LEKAS n berjanji utk jumpa di Melaka sahaja..

Keluar LEKAS exit Senawang pon jem jugakk...bayangkan ye, pukul 3ptg kami still kat Traffic light banyak2 kat Senawang lagi..padahal dah janji dengan org sebelah sana pukul 3...only smpai Melaka Pukul 3.45ptg n sampai Melaka pon jem jugak lg kat Ayer Keroh n Bukit Katil..haihla..saya yang mak buyung ni pon mcm nk patah pinggang duduk lelama kat dalam keta..dah macam balik Penang je rasanya..huh PENAT!!

Akhirnyaaa...pukul 4.30ptg smpailah kami di rumah cik tunang cousin Husb..so inilah sedikit gambar2 yang sempat saya snap ketika berada di sana..


Cam-whoring while keboringan hadap Jem..


Momy Lagik..time ni Aqil tgh tido sbb bosan dok dlm keta lama sangat..


Yeayy...dah smpai Melaka..


Aqil serabai sangatt..baru bangun tido la...


Perbincangan sedang dilakukan...











Sarung cicin








Officially Engaged..


Khemah mkn..

Balik Bukit Katil..pg Machap pulak..lepas tu ke Hutan Percha..only smpai di Puchong pukul12 malam..letih sungguh rasanya...cam tobat gak nk pg travel jauh2 ni..tapi next week pon ade kenduri kat Melaka jugak lagi..haihla..tak tau pg ke tak??


CUACA:Sepanjang2 jalan di atas jalan raya HUJAN..kdg2 lebat kdg2 renyai2..tapi bile smpai kat rumah kenduri tak hujan..Alhamdulillah..bile nk smbung balik perjalanan, hujan balik...huhhuhu...





Photobucket

Dec 21, 2012

Happy Weekend Semua!!!

:.Entry membebel dan menceritakan:.

Hihihihi...okla..hari ni Jumaat dan esok Cuti!!yeay..saya pasti mesti ramai yang amik cuti terus smpai Christmas kan..Wahh bestnyaaa...saya pulak tak dapat nak buat camtu sbb colleague sy awl2 dh amik cuti seminggu direct minggu depan sbb nk blk Sabah..ouh takpe..saya redha je..hihihi..

So this weekend Mommies semua buat ape??mesti ramai pergi Kenduri kan??

hihihi..SAYA PON SAMA!!!

cousin husb bertunang esok!!so esok pagi akn ke Melaka Bandaraya bersejarah...meraikan Tarqi n cik tunang dia n cum with Husb nk jmpa client Insurance kat Melaka jugak esok!!so sape2 berminat nk tau tentang Insurance, boleh roger2 k (012-3816041)..bleh bg direct presentation n ade free gift jugeee..hihihi...-IKLAN TETAP!!

So right after balik keja kang, ingat nk singgah Giant Bdr Kinrara jap..nak beli Long Cardigan..heehee..gedix pulak nk berlawa-lawa esok..hihihi..since dah tak boleh langsung nk pakai baju kurung (walau last week dah try pakai, perut tak ter cover) maka esok akn pakai dress jeee...huhhuh..

Happy Weekend Semua!!!Hati-hati di jalan raya and jaga diri ye..

Sebelum tu meh nak tempek gambar Encik Aqil yang sudah kepanjangan rambutnya..Momy pon geram nak potong kan..(tapi TAK RETI!!)..hihihi





Muka serius sgttt ok!!




Notty boy with curly hair...



Abang to be




Aktiviti wajib sebelum tido..

IKLAN:
For those yang berminat nak ambil insurance (Prudential/PruBSNTakaful) starting this month (Dec'12), boleh la cepat-cepat contact agent anda di 012-3816041 (Jeffry) utk maklumat lanjut!PROMOSI!! sesiapa yang subscribe this month, akn dpt premium free for next month!!means tak payah bayar utk bulan Jan'13...akn start bayar balik on Feb'13. Menarik bukan???haaaa jom kita dapatkan perlindungan terbaik dari Prudential / PruBSN Takaful...

Free gift akn diberi kepada yang berminat!!


Photobucket

INFO: Dividen ASB 2012 is 7.75 % + Bonus 1.15 %

Alhamdulillah..di pagi Jumaat hari ini telah disajikan dengan BERITA BAIK buat semua pelabur ASB (termasuk saya!!)..hihihi

Baru saja tadi telah diumumkan Dividen utk pelabur ASB bagi tahun 2012 adalah sebanyak 7.75% dan ditambah dengan bonus 1.15%..

Compared to last year, ade peningkatan sedikit dividen tahun ni sebab last year 7.65% je..tapi tak banyak pon peningkatan yang ade...Tapi stil ALHAMDULILLAH..

Adela jugak duit lebihan sikit kan...selalunya dividen yang saya dapat, semuanya habis ke Road Tax+ Insurance keta Putih tu!!huhuhu..(tula sape suruh pakai keta memahal!!bagi saya mahal la kan..) last year road tax + Insurance je RM1900++..this year mungkin kurang sikit kot..mungkin akn jadi RM1700++..Hopefullyla..TAPI!!yang tak bestnyaaa...kena servis jugak dalam masa yang sama ..utk tahun kedua punya servis pulak tu!!KIA pon dah bg estimate harga nak servis..maybe around RM800..huh!!mencekik sungguh kan..

Tu yg kalo dapat dividen pon mmg tak enjoy pon!!sbb habis ke kereta je..Kebetulan pulak 'Birthday' keta tu bulan dua, mmg kena sangatlah duit dividen yang masuk every 1 Jan setiap tahun..haihlaa..lambatnya nak tunggu 9 tahun..hihihi..

Duit nak deliver pon bleh topup skit la ngn duit Dividen yang husb dpt gk..bleh la org kata tu nak hidup..before saya dapat keja bebetul after pantang nanti!!Haih..tak sabar nak keja bebetul n dapat Gaji yang best sikit!!hihihi..

Korang semua ade simpan ASB tak??cepat keluarkan calculator masing-masing..bleh berangan nk shopping skit..hihihi ...ataupun kalo yang amik loan ASB dengan mana2 bank, bleh bayar balik loan yang tiap2 bulan tu kan... :)

Kredit Berita : Utusan Online


IKLAN:
For those yang berminat nak ambil insurance (Prudential/PruBSNTakaful) starting this month (Dec'12), boleh la cepat-cepat contact agent anda di 012-3816041 (Jeffry) utk maklumat lanjut!PROMOSI!! sesiapa yang subscribe this month, akn dpt premium free for next month!!means tak payah bayar utk bulan Jan'13...akn start bayar balik on Feb'13. Menarik bukan???haaaa jom kita dapatkan perlindungan terbaik dari Prudential / PruBSN Takaful...

Free gift akn diberi kepada yang berminat!!

Photobucket

Collection of Baby's scan..up to 34weeks...

Asslammualaikum..Salam di Hari Jumaat yang Indah!!

Entry ni dibuat utk sebagai kenang- kenangan saya n baby...

Collection of Baby's scan of my second pregnancy...It's up to 34 weeks..

Kadang-kadang tak clear jugak sbb juz scan 3D je..ade buat 4D, tapi Doc tak printkan pulak..hihihi..

So layankan mana yang ade je la ye..


Time ni baru2 di sahkan pregnant..Kalo ikut LMP dah 8weeks dah tp ikut scan baru 6weeks pulak..tak tau la scanner ni betul ke tak sbb sekarang punya EDD ikut LMP..

25Weeks: Berat Baby : 750g


Time ni scan kat Klinik Jameaton... 25weeks..
Yang ni Kepala baby...


25w: Perut baby rasanya..hihih


25w : Tulang paha baby..

32 weeks: Berat baby :1.6kg


32W: Tulang paha..


32W: Ukur Lilit perut baby...Kecik sikit dari kiraan minggu..

32W: Ukur air ketuban..semua cukup..

34Weeks: Berat baby: 2.063kg




Ni pulak video 4D scan at 25weeks..nampak la jugak tangan baby..hihihi


video

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget