Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 28, 2011

Update:2 hari menjelang Syawal..

Mesti sekarang ni ramai yang dah pulang ke kampung halaman masing2 kan??

Betul tak?

buat kami-kami yang takde kampung ni hanya balik ke rumah mak di kajang sehari sebelum raya je..

Iaitu esok!!

Hari ni nak touch up sikit rumah sebelum isi rumah pulang ke Kedah..pulang ke Melaka dan pulang ke Kajang..hehehee..

Semlam saya buat kuih Cornflakes..dapat la dua balang..huhuhu..

Hari ni plan nak buat choc chips..tapi..Mixer plak takde..(kena pinjam kt mak..heheh)

So esok je buat...

Tadi bangun terus basuh baju raya...(walaupun hujan..takut esok tak sempat)

Pastu kemas bilik yang berhabuk giler after sebulan tak tido situ..(weall tido bilik TV je..heheh)

Kemas bilik Aqil...DONE!!

Sekarang ni tgh tunggu Isi rumah bangun utk kemas rumah lagi sekali.

(2minggu lepas dah kemas bagai nk rak hari ni just buang habuk2 je..)

Pastu Setle la bab rumah..

Baju2 raya plak??

Semuanya dah complete..

Daddy:Baju Melayu Pink..samping Pink + Silver...T-shirt COllar Padini Authentics 2 n Kemeja Padini gak satu +Seluar Levi's..
(semuanya dah lengkap buat Daddy)

Aqil:Baju melayu Pink n samping Pink + Gold (tak sabar nak tengok Aqil Hensem berbaju Melayu) +1 Kemeja Miki+1 Tshirt Collar Miki+2 T-shirt Miki+ 1 Jeans Miki...Plus ade dua tiga Jeans Miki yang bleh pakai lagi..Kasut pun pakai yg lama je..elok lagi..Sandal Nike pon baru je Mommy beli 3 bulan lepas..so pakai yg tu je..huhuhu...

Mommy: Baju Kurung Pink (tudung belum ade lagi)+Baju kurung Kelabu hitam (tak cantik!!)+Baju kurung Turqiose+Purple (biasa2 je...)+Jeans Lama+Blouse Uptown + T shirt Seed..huhuhu..Mommy la yang paling tak bergaya sekali!!Sediih!!!!

Tapi Takpela..nak buat camana kan??Biar hero2 plak yang raya sakan....huhuhu


BTW,

Di kesempatan ini...Saya sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri....Maaf Zahir Batin...Minta maaf di atas segala keterlanjuran kata selama saya ber blog...Halalkan segalanya ye...Raya nanti jemput datang rumah...Boleh kita eratkan silaturahim..hehehhe...
Hati2 berhari raya..Keselamatan jangan dilupa...


Photobucket

Aug 25, 2011

Nostalgia Raya-Episod RINDU kampung halaman..


Rindu…
Nak dekat dekat raya ni..pasti semua akn teringat dekat sesuatu atau teringat dekat seseorang..saya juga tak terkecuali..

Selain rindu dekat nenek saya yang dah lama pergi…dan rindu dekat kuih bijannya tapi saya harus pasrah dengan ketentuan Ilahi dan doa buatnya harus seiring dengan pemergian beliau…

Dan dengan tiba-tiba…saya sangat merindui ‘kampung’ saya…Nak tau kampong saya kat mana?ni kampong belah abah la sebab belah mak just kt Selayang je…Kampung belah abah saya dekat Sg Haji Dorani,Sg Besar Kuala Selangor..Ade sesapa tau tak tempat ni??ala..dah sempadan Perak dah kalau ikut jalan lama..

Saya rasa mau dekat berbelas tahun juga kami tidak berhari raya di kampong..Segalanya bermula bila Tok tan (atuk jantan) meninggal dan Tok Na (atuk/nenek betina-agak kasar sikit bhs di sana) taknak tinggal sorang-sorang kt Kg maka dia pon berhijrah ke sini..

SO tinggalla rumah dan tanah terbiar sampai kan satu tahap dah terbiar sangat2 sebab takde org jaga maka tanah tersebut pon dijual..(sayang kan..)

Sejak itu..kami pon tak pernah balik ke sana ketika raya dan Cuma kadang-kadang balik hari dan ziarah saudara mara yang tinggal..Ramai juge yg masih ade di sana Cuma kami yg ank2 ni je yg tak berapa rapat sebab speupu2 abah je yg ade..

Kenangan berhari raya di sana.

Bila time hari raya je..dekat laluan Ijok- Tg Karang sudah mula terasa kemeriahanya..Yela kan melalui jln lama akn melalui satu perkampungan ke perkampungan yg lain maka sambutan yg dibuat tersangat meriah..

dan bila jejak je kg, kitorang akn mula terasa kehangatan raya tu sendiri.. Biasanya kami akn balik dua hari sebelum raya n semua akn berkumpul kt rumah atuk saya…Sebelum nak masuk rumah atuk saya ni akn masuk satu lorong yg panjang n boleh ternampak rumah atuk saya tersergam indah di tengah-tengah.

Selalunya bila mlm hari makcik2 saya sibuk nk pasang pelita di sepanjang lorong tersebut dan akn bercahaya di sekitar lorong itu. (sonok sonok)..Pastu kami2 ni akn mula main bunga api n mercun..(dulu2 tak kisah sangat ngn mercun n bunga api)..dan mlm tujuh lekor akn berlalu dengan meriahnya di sekitar kampong saya dengan cehaya pelita di sini sana..

BIla pagi raya pulak..kami semua akn berkumpul n makanan yang ade tersangat lah banyaknya..dengan nasi impit,kuah kacang..rendang..lemang bakar sendiri..dodol kacau sendiri..kuih muih n macam2 lagila..mak2 sedara saya akn mula sibuk hidang menghidang after balik sembahyang raya..

Kami yang budak2 ni akn mula seawall pagi pegi beraya kt rumah orang..dekat kaw sekitar..(nak dapat duit raya la katakan...sungguh tiada perasaan malu ketika itu)..n dekat kg saya tu ade satu rumah org kaya..so kami ni semangat la nak raya rumah org tu dgn harapan dapat duit raya banyak..sekali tu kan..tuan rumah tu dah la tak mesra alam pastu bg duit 50 sen je…huh!balik je dari rumah org tu kami pon mula merungut-rungut sesame sendri..kedekut la hj bakhil la..mcm2..ahahhah..Lawak kalo nak diingat-ingat balik..huhuhu.rasanya time tu saya baru darjah dua kot..

Lagi kenangan raya saya semasa di kampung…yg best nya..bila pg rumah saudara mara yang ada kat sekitar Sg Besar tu..Meriah ya amat sebab semua nya pulang ke kampong n abah n adik beradik dia sakan la beraya sebab dapat jumpa sepupu sepapat nya..kami2 ni pulak syok la pasal dapat duit raya banyak..hiihih..

Dan selalunya kami akn pulang ke KL balik pada raya ketiga untuk menyambut nya di sebelah mak saya pula..Pon meriah juga..sebab nenek sy rajin masak makanan kegemaran cucunya n yg pasti sungguh sedappp..Walaupun di Selayang tp nenek saya punya rumah,rumah papan n ketika itu masih berada di suasana kampong dan tak macam sekarang kaw tersebut telah bertukar ke rumah batu hamper kesemuanya dan suasana kg sudah tidak dapat dirasai..

Ouhh..betapa saya rindu suasana dulu dan amat berbeza dengan kini..Raya dulu penuh Nostalgia…Raya anda bagaimana pula?

Aug 23, 2011

Berharap semoga minggu ini berlalu dengan cepat!!

Ya...saya sangat mengharapkan minggu kerja utk minggu ni berakhir dengan pantas!!

(sepantas yang mungkin!!)

Sebab saya dah tak larat...huhuhu..

(baru sekarang nak rasa tak larat??)

bukan...ni semua disebabkan partner saya bercuti ke Taiwan sepanjang minggu ni so saya kena take over keeja-kerja dia..

Selama ni saya hanya pegang 1company yang besar, tapi utk minggu ni saya terpaksa handle 2 company besar n 3 company kecik..

(ouhh sungguh saya letih..)

Setiap pagi pasti saya akn terkejar-kejar utk menyiapkan cashflows yg akn dihantar ke treasury before 10.

dan kemudian akn leka menyiapkan kerja-kerja org yg urgent!!

(seriyes letih..)

Time minggu terakhir berfore raya ni la supplier akn start cal utk tanya payment la ape la..kdg2 tak ter larat dah..

Semoga saya mampu menghadapi minggu ni dgn tabah walaupun saya terpaksa tido se awal jam 9..huhuhu..

Kesian Aqil terpaksa tido sekali walau dia tak mengantuk lagi..huhuu...

Tak sabar nak bercuti seminggu dan tak sabar nak buat kuih raya n jalan2 window shopping kut2 boleh ter beli ape yang tak ter beli lagi..

(ade ke??ade..Jeans n t shirt Daddy plus baju MOmmy sikit2..itupun kalo Daddy ade peruntukan..huhuhu..)

Ouhh..Minggu yang 'indah' cepatlah engkau berlalu pergi....cepat la..cepat la........

Sampai ke temu lagi semua!!!


Aug 17, 2011

Sepatutnya pagi tadi pegi kubur...


Sepatutnya pagi tadi saya n family mertua akn pergi ke kubur arwah mak mertua saya sebab mlm tadi FIL dah remind nk buat Tahlil kecik kt Kubur..

So after sahur,saya dengan semangatnya pegi mandi n siap2...tpi sementara tunggu call dari FIL, macam lambat lagi je jadi saya n husbd bantai tido sekejap..
heheheh..

Sekali tu nk dekat pukul 7 kring kring...
Panggilan FIL..
Terus bersiap n ambil wuduk n terus pakai baju nk ke opis sebab malas nk patah balik..
Aqil still dibuai mimpi...
FIL nk buat tahlil sebab ade Ustaz dari Acheh dtg Ziarah bersama-sama dgn ank angkat FIL yg belajar Tahfiz di Acheh. Okla jugak kan We all pon dah lama tak ke kubur n last pegi masa bulan 3 hari tu kot... SO ingat nk pg last Ramadhan sebbelum balik Kjg nanti..Sekali tu hari ni pg lagi...ok la tu kn..

Dah nak keluar rumah, FIL call suruh amik batu kubur kt rumah dia so dah alang-alang sgt, Husbd pon bwk Aqil terus nk dihantar ke bibik skali. Sy just terus menuju ke Kubur.. (lima minit drive dari rumah)

Sekali tu tunggu punya tunggu dah 15 minit jugakla saya tunggu,Husbd call..cakap diorang tak gerak lagi ke Kubur..Aiyoo..lambatnya dah la saya runshing jugak nk ke opis..Hurmm..Husbd kata,saya pg je la opis dulu sbb takut tak sempat..Hurmmmmmmm....Takpela,last Ramadhan nanti akn sy ziarah juga kubur Arwah Mak Mentua saya..

(adik beradik saya tak bagi panggil arwah mak je sbb diorang rasa mcm sy refer kt mak kitorang je bila saya bercerita tanpa menyebut Arwah mak mentua saya atau arwah mak abg jep..huhuuhu...)

Pejam celik pejam celik dah 4 kali raya Husbd tak dapat beraya bersama mak tercinta dan saya tanpa sekali pon sempat beraya bersama Arwah mak mentua dek kerana saya hanya sempat memanggil panggilan mak dua hari  sahaja...

Al-Fatihah buat Mak Siti Hajar binti Yaakub.


Photobucket

Resepi CHoc Chips ala ala Famous Amos..heheheee...


Entry ini di buat khas kepada Shila dan semua yg mungkin tertanya-tanya resepi Choc chips yg hubby kata mcm Famous Amos tu!!tp saya tak jamin sgt la ye..sebab lain org lain plak citarasa nya...Ape2pn sharing is caring kan...Jom kita tgk bahan-bahan dan cara-cara utk membuatnya..


Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
  • 1 butter cup (tak silap dlm 250gm kot atau 180gm sy tak pasti tp yg penting sy guna 1 butter cup tu)
  • 100gm gula castor
  • 100gm gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 biji telur
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 160gm tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100gm coklat chips (selalu sy tambah lebih ikut kepadatan choc chips dlm adunan)
  • 120gm badam cincang (letak lebih pon takpe tambah crunchy)
Cara-cara
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam.  
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (yang telah disapu dengan mentega atau ambil lebihan butter tadi sapukan di atas Loyang utk mengelakkan ia melekat). Jarakkan sedikit antara satu sama lain. Selalunya aida gentel dlm saiz yg kecil sebab takut dia akn mengembang dan ‘naik’.
  1. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara. 
Ia akan kelihatan seperti ini dgn choc chips akn tersembul keluar kalo kita tak 'kedekut sgt' nk letak choc chips..hehehe...-Gambar Sekadar hiasan pasal saya tak buat lagi utk tahun ni puny version...
                                                 Selamat Mencuba ye kawan2!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget