Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 29, 2011

Yeay!!hari ni Aqil berumur 1 tahun 8 Bulan....

Happy 20 monsary sayang...

Luv u muachhhhhh...

Aqil Today juz turns 20 months iaitu sama dengan 1 tahun 8 bulan..

Tapi Aqil....

Tak sihat lagi la..a bit runsing dengan kesihatan nya..

hurmm ni semua due to his last week which got flu n fever n now plus batuk but fever has gone!!!

Memang..

Doktor ada cakap..

MUla2 selsema..pastu akan datang demam dan akan jadi batuk juga..itu Normal..

TAPI...

Kalo dia tak elok lagi sampai sabtu (sabtu lepas) kena bawak dia dtg klinik balik...

Hurmmm Mommy tak pg pn sebab ingat Aqil elok dah..

TAPI semalam..Aqil tak elok lagi..Mukus dia turun cam air..

Kesian kan..tgk pon cam tak sampai hati plus tgh malam boleh plak melalak ..

Mungkin tak selesa..

Tapi Mommy selalu marah Aqil melalak...

Tapi Mommy tak tau yang Aqil tak Selesa...

Maafkan Mommy Aqil...

Seriously maaf..

So by tonite or esok pagi...

Kita pg Hospital yer...

At least kita usaha utk ubati Aqil..

Ikhtiar ubt lain pulak...

Jom aqill!!!!

Sebelum tu...

MOmmy nak wish Terima kasih yang tidak terhingga kat semua Ibu-ibu blogger lain yang sudi memberi pandangan bahawa 1 Tahun 8 Bulan Belum bercakap,bukan masalah!!It's Normal...Just have to wait n usaha untuk encourage Aqil supaya akn ringankan mulut dia nanti...Terima kasih MamaZayyan&Aunie, UmmiUmmair,MamaMeya&Yasmin,MamaAdam&Alif,UmmiAiz, KaktehkuCayang...Terima Kasih yang tidak terhingga sebab telah menghapuskan kerunsingan di hati Mommy...
Photobucket

Apr 28, 2011

Esok 1 tahun 8 Bulan tapi Aqil ...

29 Apr 2011
Esok genap Aqil 1 tahun 8 bulan..
4 months to go for his 2nd birthday... (29 Aug 2011-29 Ramadhan)...Esok raya!!Yeayyy..
Ok stop berangan Mommy Aqil!!!

Heheheh...
sekarang tgh sedikit runsing tentang Aqil..
Dia agak lambat bercakap..
Memang mulut dia bising..sangattttttttt..Tapi..Sepatah haram pon kita tak faham..
KECUALI
Nak...
Taknak...
Air...
PInnniinnnnInnnnn INnnnn... (Upin Ipin)
Dd
Acik (nasi- ntah sape pulak yang ajar cakap pelat ni..)
Lapar
Susu
Tumpah

 Tu jela KOt..

Yang lain-lain..MAaf..anda telah berada di Jerman bila anda bercakap dengan Aqil...
hurmmmm..
Pemahaman mmg Gred A..
Pertuturan still Gred C/D..
Haihla ank Mommy ni...
Bila nak Cakap??

BIla saya tanya side saya..Normal ke Aqil tak cakap2 lagi ni?
Ala..biasala tu...Asyraff (ank along ) pon lambat cakap..
Along ko sendiri pon umo 3 tahun baru bleh cakap...(uupppssss sori long...)
hihihihi..
SO saya pon dah hilang sikit rasa runsing ni sebab mungkin keturunan belah saya memang diatkdirkan lambat cakap..uhuhuhu..

TAPI..
kengkadang sentap gak bila orang terdekat sgt dengan saya cakap...

"hisyyy Aqil ni Lammmmmmmmmmbaaaaaaaaaaaaaatttt sangat cakap kan Aida"
"Dah terlambat sangat Aqil ni"

Dalam hati ni sakit je rasaaaa tau...
Yang nak cepat2cepat sangat kenapa.??
Aqil dah nak pegi kerja ke yang nak cepat2 sgt??
Sentappp Mode bila orang tu tak reti nak jaga hati orang langsung n seolah-olah mcm Aqil ni lembappp sangat je..Mencikkkk org tu!!!

Pastu kan..
ade orang cakap suruh amik Supplement tuk cepat kan percakapan dia..
Hurmmm..tapi saya tak berapa nak yakin la nak amik supplement tu..
Sebab bagi saya yang melihat Aqil ni, dia bukan nya tak boleh cakap langsung tapi cm malas nak sebut satu2 perkataan tu..
So saya rasa mcm tak payah kot Supplement tu..

Hurmmm Ape pandangan anda??
Photobucket

Apr 27, 2011

Abg..maafkan bie... Aqil..maafkan Mommy...

Hari ni pegi kerja dengan perasaan yang tak keruan sangat..
Dah lama dah Mommy tak buat camni tapi hari ni Mommy terpaksa buat..
Sorry both my Princes..I have to...

Setiap pagi...
Pasti mommy yang akan menggendong Aqil untuk dimasukkan ke dalam kereta dan menghantar Aqil ke rumah Bibik..

Hari ni..
MOmmy nak bagi can kat Daddy pulak buat tu semua..
Bagi can Daddy untuk mengerti erti TANGGUNGJAWAB...huhuhu..
Bukan selama ni Daddy tak bertanggungjawab..Tapi..
Mungkin Mommy yang tak bagi peluang itu...huhuhu..

Selalu-selalu..
MOmmy selalu risau kalau Daddy tak mampu nak buat itu semua...
Tapi InsyaALLAH daddy boleh...

Sebelum ni..
Pernah beberapa kali Momy bg can kat Daddy utk hantar dan ambil Aqil..
Tapi beberapa kali juga la Daddy akn membebel kat Mommy kenapa tinggalkan Aqil..
Bukan Mommy sengaja..
Tapi hidup ni kena fair bukan...
Mungkin ini masanya untuk Daddy pula bersusah payah menghantar dan mengambil Aqil..

BUkan MOmmy dah penat..
Mommy cuma ingin menjadikan sesuatu itu lebih baik..
Sabar ye Princes..

Sorry Abang ...sebab bie buat ni semua untuk kebaikan abang semata..tiada niat lain..

Sorry sayang Mommy...Bila Aqil celik mata Mommy dah pegi kerja instead of kita sering ber kiss kiss an sebelum MOmmy pergi...
Hari ni Daddy pula akan ber kiss kiss an dengan Aqil pula ye..Love my sayangssssssss..Mmuaaahhhh..


***Hati dup dap dup dap tunggu Daddy call Mommy untuk melepaskan bebelan..huhuhu..Redha je...hihihih...
Photobucket

Apr 26, 2011

Semalam..Mommy&Daddy's Story PLUS Aqil's story..

SEMALAM...

Mommy & Daddy

Pukul 4 pagi ..dengan tiba-tiba daddy ajak Mommy sembang pagi..haihh..Pelik kan...
Daddy as usual..still tak tido lagi sbb dia pg keja sgt lewat so boleh la pukul 4 pagi ni bersembang-sembangan..
Mommy??hukhukhuk..sangat mengantuk ok!!TAPI..mengenangkan satu hari tak dapat bersembang dgn daddy,jadi terpaksa korbankan masa tido sedikit untuk berbicara dengan cinta hati..huhuhu
Satu hari tak sembang??
Yupp...
Siang both kerja...ptg dah balik...MOmmy sibuk masak kt dapur Daddy pg lepak Mamak..
MOmmy dah siap masak..Maghrib..daddy kelam kabut pg kelas..
PUkul 10 Mommy dah masuk tido with Aqil , pukul 12 lebih baru daddy balik..
Mmg tade masa...huhuhu..sedih kan..
Tapi ini lah harga sebuah PENGORBANAN di masa hadapan..

Sembang pagi..hanya perkongsian ilmu yang daddy study tadi sambil tunjuk You tube...
Siap dapat assignment tapi suruh Mommy plak yg buat kan..haihla daddy ni tau..Memang..
Nanti Exam pon suruh Mommy yg pg Exam yer..
Semoga Daddy will success in whatever he do..
Chaiyok2 Abg!!

AQIL

Amik dari rumah pengasuh,dah dapat complaint yg Aqil keep on mengamuk..
Tak tau ape yang dia nak!!
(hurmm sama cam semalam dan semalam...)

Kalo tanya Mommy..lagila MOmmy tak tau..Haiyooo...kenapa ni sayang??ape yang tak kena??sakit kt mana??
TAPI..
Aqil mana boleh cakap..so kita masih tak tau punca...
After maghrib ingatkan Aqil dah ok...tapi tak pon..Mommy tak mengamuk sama ngan Aqil pon tapi makin lama Mommy diam makin menjadi pulak dia..
Mommy n Aqil mkn sama2..Aqil..bila nampak sambal tumis je dia excited nak mkn..

(Aqil mkn pedas..bila masuk sambal ayam dalam mulut siap hisap2 lagi ayam tersebut...)

So we shared same plate n MOmmy tak kisah pon dia nak amik ape pon kt pinggan mommy even nak amik ayam mommy pon!!tiba2 dia start menangis menjerit tanpa arah..
Serius Mommy tak faham langsung kenapa??
Bagi ayam n lepas isap sambal tu Aqil menangis balik..
sambil jerit2..Haih Tak Faham!!
Sambil menangis Mommy pon dah habis mkn..ke dapur pon dia menangis menjerit..nak buang tulang ayam pon menjerit2 lagi..last2 mommy tambah sambal n letak tulang ayam dalam satu piring...
Senyap sekejap pastu nangis balik...
Haiyoooo??kenapa ni???Last2 Mommy jerittt..
NAaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkk AAAAAAAAAApeeeeeeeeee?????????????
Terus jugak menangis...

Haih..malas la layan..buat tak reti Mommy duduk depan TV...Aqil still menangis merengekk..
Then Mommy tanya..Aqil nak susu??terus stop nangis jawab NAK!haihh..lawak tol la Aqil ni..
Minum susu..tapi mengamuk jugak..Mommy sumbat ubt selsema terus melalak tak hingat dunia..

Pukul 10.20 mlm..Aqil pon nak tido dengan nyenyaknya..Letih mengamuk kut...
Hopefully hari ni Aqil dah stop mengamuk..Aqil budak baik kan sayang??


***Interview berderet minggu ni..semuanya established company...Alhamdulillah..Semoga aku mendapat tempat di sana..Ya Allah..bantu lah hambaMu ini..Aku memohon keredhaan MU..Amin...
Photobucket

Apr 25, 2011

Hectic Day @ KLCC

***Muscle injured due to dukung Aqil 11-12kgs ...

YUp!!Semalam pg KLCC meet MUA with my beloved cousin n her PA..
Bring along my budak botakkk..
without Huby n Stroller...

AKibat:Muscle sakit2 sebab dukung Aqil yg seberat 11kg ke 12 kg sepanjang jln2 di dlm KLCC itu..

Masuk Gucci,Coach..dr 4th floor turun ke G level naik escalator..Ouhh mmg azab..

Sape suh tak bawak stroller mommy Aqil??

Sebab Aqil baru je bangun tido before keluar..

Tak bajet pon dia nak tido lagi..

Plus..

Ngamuk-ngamuk before nak tido..Ngamuk2 kt Chillis...

Before nak masuk Chillis tu kena tunggu 1 jam for sitting...

Episod ngamuk starts from the beginning...on n off...N final was after got seat at Chillis..

Just duduk je uollsss..dia dah ngamuk..main-main air..bagi air apple pon takmo!!!

Last..Mommy n Aqil terpaksa turun ke carpark yg berada di P4 yg total of Escalator yg kena turun almost 8

SAmbil dukung Aqil yg nangis cam hape je...With 3inch heels...Ce bayangkan...AZAB!!!

Sesambil dedukung tu Aqil pon kena ceramah la ngn Mommy..

"ouhh asik nak ikut ckp dia je ye?"

"ingat elok sgt la tu ngamuk2"

"Aqil nak ape sebenarnya?lepas ni jgn nak ngamuk2 lagi!tau?nanti Mommy taknak layan Aqil ngamuk dah"

Slowly low the volume of crying n slowly change the mode into sleeping..

SAmpai kt keta..terus buat susu..Naik balik 8 escalators..sumbat susu..terus tido...

Budak baru baik demam..ngengada lebih..

After meeting with MUA for Opening MinazBoutiqueSTudios (mommy jadi Model nanti)...

Update later..



Cousin a.k.a Owner of Minaz nak sheshoppeng n usha for her things @ Gucci @ Coach @ Nose

Turun floor by floor sambil dukung Aqil secara baring n kengkadang dukung berdiri..ouh..Mmg Mommy tak larat..

1st time ever jenjalan ngn Aqil tanpa Daddy..Mcm tobat pon ade gak...Tak nak dah jenjalan tanpa Dady

 Dah balik rumah..kesakitan mula dirasai...mmg tak larat rasanya...Sampai mlm pon mood Aqilpon tak best

Dan Mommy pulak yang ngamuk2 Plus cm rasa tak sihat..tekak sakit nak gile...

Habis Aqil kena jeritan lahar Mommy..Dady pon terkena tempias sekali..

Daddy dh warned..kalo tak larat or ape,tak payah pg memana..menyusahkan org je!uhuk..Sentappp..

On n Off Mengamuk Session...


Harley Davidson Boutique...Just Next to Chillis..


Big Of HD..


Masuk Kinokuniya baru ok n happy..habis suma books kt situ dia 'kemas'


Next mission..nak abiskan satu hari with Aqil @Kinokuniya only...


Aqil happy dapat book..

(berlakon je..after keluar je dr Kinokuniya ni teross ngamuk session starts back..)


Dah bangun tyido dah..HAppy sket..


***Terasa semalam cam Superrrrrrrrrrrr Mommmmmmmmmmmmmy je...Sanggup berkorban ape saja...
Photobucket

Apr 24, 2011

Menu ketika berpantang

Pagi:
Air Milo + Biskut kering or roti...

Pernah ter baca air milo kalo banyak sangat susah gak nak poo poo...
(ouh patutla hari tu aku nak poop punyalah payah nak mati...dua hari dua mlm baru lega..hihihi...uupppsss)

So kurangkan milo dlm minuman k...

Kopi n teh or any cafein drinks are prohibited..tak bagus...Angin n lain2..

So nak minum ape kalau semua tak boleh??Air Suam je kut..huhuhu..Sadisss...

Makan Tengahari
Nasi panas yg tgh berasap -asap tu
(mak saya kata kalo dah letak nasi dlm pinggan tak boleh tambah-tambah lagi tau-tp saya lupa nak tanya kenapa)

Ikan singgang...Ikan yang tak gatal mcm bawal putih+tenggiri+merah..
(mak saya punya resepi sedap gilosss- Halia msti taruk banyak+lada hitam-fuhh maveless yang bukan dalam pantang pon tetiba teringin tau..)

Kalau Bosan
boleh gak masak kari ikan tanpa santan..saya tak pasti boleh ke tak..tapi mak mentua saya yg kuat berpantang tu kata boleh..then saya mkn..fuhh terubat jugak kesedapan dalam makanan...hihihi...

Kalau Bosan lagi
Sup ayam pon boleh tapi kalo boleh bila hari berpantang masuk ke hari belas-belas skit..bg dah kuat skit...Sebab orang kata Ayam ni gatal skit tapi Saya ok je..tak gatal pon la..hikhikhik...

Tapi kalau saya Bosan sangat..
saya makan ikan bilis goreng tanpa minyak n campur skit dengan Lada Hitam yang telah dikisar halus..Wahhh Mahsyukk jugak...Adik saya punya resepi...Rangup tau Ikan bilis goreng tanpa minyakk

Ikan bakar pon boleh asalkan bukan yang goreng-goreng punya type...Kukus pon ok..ikut mana yang sesuai...

Sayur sawi / Kailan /chap choy..Sayur yang dibenarkan sahaja..
(contoh sayur yang tak dibenarkan adalah sayur yang menjalar seperti kcg pnjg/kcg buncis)
Resepi pon wajib ade Lada Hitam..nak bagi panas n keluarkan angin..

Air Suam...

Minum Petang:
Sama je mcm Breakfast..Air Milo + Roti kengkadang saya bedal je Butterscotch or yang ade kismis tu..nak bagi selera skit..hihihi..

Dinner
Lauk yang sama dgn tghari

Supper
sama macam Breakfast n hitea..(cehh Hitea...)

Kengkadang mak saya kan kalo dia nampak saya bangun tgh malam n takbuat pape,dia pon tolong buatkan Milo Panas utk saya..even dia baru je balik dari kerja Pukul 11.30 mlm..Mak saya Baik kan.??hihihihi..Thanks mak..Lebiu very strong lahh!!

Dan begitulah sampai anda-anda semua bosan dan tak sabar menunggu hari yang ke 44 bersalin..Semoga menempuh hari pantang sedunia ye buat Angah saya,Kawan blogger lain yg tgh preggy,Makcik saya n kwn2 saya yg kt luar sana...Amalkan pantang  memantang dengan penuh tertib dan berhemah untuk kebaikan di hari tua...hikhikhikhik...

Photobucket

Apr 23, 2011

Tentang lipat kain baju..

Happy Weekend uolsss..
Mesti terlampau banyak kerja-kerja rumah yang terpaksa dibuat kan??
Sama lah dengan saya ...
bila lima hari seminggu harus bekerja dan dua hari yang ade ni terpaksa dimanfaatkan dengan sebaik yang mungkin...

Hikhikhik...sekarang ni saya tgh bertungkus lumus menggosok kain baju yang menimbun!!

(gosok kain baju means that saya kena gosok kain baju yang dah lepas basuh then baru lipat then baru simpan dalam almari...termasuk baju baju harian pon!!)

Mencabar tak kerja saya??sangat mencabar ok!!
Ini adalah tradisi turun temurun huby n family..
Actually huby saya tak kisah pon kalo saya taknak gosok but terus lipat je..Serius tak kisah..
Tapi saya pulak yang kisah...
Tak sampai hati pulak tgk huby pakai kain baju yang konyot sket akibat tak digosok sebelum lipat..
Nanti orang kata saya tak pandai jaga laki pulak kan..huhuhu..

Waktu perut saya memboyot pon saya masih meneruskan tradisi ini sampaila perut saya dah terlalu besar maka kerja-kerja ini terpaksa dihentikan..hihihi..tak larat nak tunduk-tunduk..

Lepas tiga tahun saya kawen pon saya masih meneruskan kerja-kerja ini..
Kengkadang tu berminggu minggu tak gosok sebab tak cukup time..
tapi agak-agak dah terdesak,terpaksa buat jugak..kang takde baju pulak nak pakai..hihihi..

Selalunya hari sabtu lepas subuh saya buat aktiviti menggosok ni..
Sebab..Aqil tgh tido so senang nak buat semua kerja..
Tapi kalo hari tu saya plan nak kemas satu rumah maka aktiviti gosok saya tak buat..
Tak LArat..letih..vice versa..gilir-gilir..

NI anak baru sorang n still kecik lagi..ce bayangkan kalo anak dah besar n kain baju pon bleh tahan..mampu ke saya buat tu semua..huhuhu..
Only time will tell..
hikhikhikik...
Yang Penting!!ENJOY!!!


***Jom pg kenduri kt kem WardieBurn....Pastu balik rumah mak..tido sana..ahad baru balik....JOm Meraikan weekend anda...........
Photobucket

Apr 22, 2011

Aqil Demam ~ Part II

Ini hanya entri bergambar menceritakan kejadian Aqil demam panas..
Bleh rujuk entri yg br saya buat tadi kt SINI

SO ini gambar-gambar yang menggambarkan keadaan Aqil...
Lets take a look..

HaRi PeRtAmA


Tak penah-penah pakai stokin , pakai kan jugak..Doktor Advised


Letih lepas mkn ubt..


Nyenyak je tido..ade merah-merah kt muka Aqil..DOc pon tak pasti ape dia..


Yeahh nampak mcm sejuk tp takpe bg haba keluar dgn cepat..

HaRi KeDuA


BUdak melekap..nak tido dgn mommy only..Di bwh ketiak Mommy..hehehhe..


Bagi sejuk sikit kepala yg HOT!!

***Tadi lunch pg jenguk Aqil..Alhamdulillah dia dah recover..Mukus pon dah kering badan pon dah tak panas...mkn pon slow2 bleh terima..Semoga kamu terus sihat ye nak...
Photobucket

Macamana nak hilangkan perasaan yang ade selama 26 tahun ini

Selama 26 tahun saya mempunyai perasaan ni..tiba-tiba saya KENA hilangkan..
Macamna??ingat senang ke??susah kot!!!
Haiyoooo...

Inilah perasaan yang menghantui saya sejak beberapa hari lepas..
Perasaan ape??
Haaa suspens je kan..
hihihihi...Perasaan takutkan kucing la..

macamna ek nak hilangkan perasaan yang dah bersarang dalam hati ni sejak sekian lama..
Macamana??masih belum temui solutionnya..

Selepas CHicha jatuh sakit,Huby saya dah tak kurung langsung CHicha..
Biarkan saja Ia berkeliaran di kawasan rumah..
masalahnya...saya lah..
Saya takutkan kucing..
Tapi saya tak tau ape yang saya takutkan tapi yang penting mmg saya takut kucing..
Aduhh terasa sangat parah dah sekarang ni..
nak control feeling bukan main payah...

Saya dah jadi cam stalker!!
Intai kat mana chicha..
Chicha mana bang??
Ownm Chicha ade kt mana?
Oh susahnyaaa....
Bila tak nampak dia tu saya dah tanamkan azam la jugak yang saya akan buat biasa je bile chicha ade
TAPI.......
Tak boleh pon!!!
Mesti awl2 dah menjerittttt...
hukhukhukhuk..

Now CHicha dah sihat..dah makin aktif..lagilah saya takut..
hohohoho...nak balik rumah pon cam becinta (malas)..
Takut...dia tunggu saya depan pintu kang..
Pg2 skodeng dulu dia tgh buat ape..kalo tgh tido,SELAMAT..
tapi kalo tgh mkn,saya kejut huby dulu tuk selamatkan saya pegi kerja..

Ada tak ape2 petua nak hilangkan perasaan ni??saya nak hidup lama lagi kot dgn chicha takkan sepanjang masa saya harus berperasaan sebegini...Ouhhhhhhhhhh Tolong lah saya...



baru buat treatment kat CHicha...


DPt kwn baru..tp weall tak bela pon..bagi kt org lain..Klinik tu bagi...


Penyelamat saya ketika susah senang saya menghadapi saat-saat sukar bersama CHicha..heheheh..

***kalo saya seharian ade kat rumah,saya akan suruh sesapa hantar dia kat sangkar dia n kurung dia di situ selama mana saya ade kat bawah..kesian kan..kengkadang tgk CHicha tido beralaskan suratkhabar dlm sangkar dia pon saya tak sampai hati sebab selalunya dia akan tido dgn nyenyak kt atas sofa...(ouhh mengalahkan tuan..)
Photobucket

Aqil Demam Panas

Tanpa disangka dengan tiba-tiba Aqil diserang Selsema pada mulanya..

Hari Rabu yang lepas waktu Mommy nak hantar Aqil ke rumah Atuk,dia telah mengeluarkan mukus yang agak banyak daripada biasa..
Time tu mommy tak Bajet pon dia akn kena selsema..
Bila amik Aqil barulah terang lagi bersuluh yang dia dah kena selsema..
Dalam kehujanan Malam tu jugak bawak dia pg Klinik..

(pernah kena sound dgn doktor yang kalau Aqil kena Selsema kena cpt2 bwk g klinik takut ade infection)

So Doktor yang ditemui sangat baik hati dalam kegarangan..
Apakah maksudnya..
Doktor tu very strict n cakap nak kerek je..
Tapi best sebab dia bg info yang sgt banyak n tak lokek nak bg guidance tuk tangani Aqil yang akn demam selsema ni..
(waktu check kt Klinik, Aqil tak demam pon tapi AKAN DEMAM sebab badan dah mula panas)

Balik rumah..terus je bg dia mkn ubat Selsema...
(sangat SUSAH ok!!meraung raung macam kna inject)

Malam tu tido dlm ketidakselesaan dan berstokin selepas dilumur dengan vicks...
Dan tepat jam 12 Tghmalam Aqil pon mula demam..Ouh Mommy risau..sebab sentiasa demam..

Dan semalam MOmmy Amik EL sebab tak sanggup nak tinggal Aqil yang sgt cranky n tak larat sgt..
Seharian bersama budak demam memang menuntut kesabaran yang tinggi..

(Nak angkat kain pon tak boleh sampaikan dah hujan pon Mommy tak sedar..Tertido bersama budak botak) huhuhuhu..

Asik melekap dan bergantung sahaja..No foods a bit water MOre Glucose..(nasib baik dia bleh tima glucose tu)
(Nak sembahyang pon selalu lewat sebab TAK BOLEH BERENGGANG DGN MOMMY langsung!!)

Huhuhu layankan aje..tapi Mommy puas sebab dapat beri 'SERVIS' yang terbaik buat Aqil dan dapat bersama-sama dan berpolok-polok dengan dia seharian tanpa lepas..hihihi..

Malam tadi suhu yang paling tinggi pernah dicatatkan..39.1'c..
No choice sumbat peluru ikot b***ot...terus M&D rasa lega sikit sebab kebiasaannya Aqil akan lega bila dah sumbat..
Tapi tak..after sejam pon hanya menunjukkan penurunan yang sgt sedikit..38.5'c..hohohoh...
a bit worried..tido pon tak lena..tapi kerap..bila bawak masuk dlam bilik..after 15minutes tgk bantal Aqil dah basah..
ALhamdulillah..permulaan yang baik..
Semoga Aqil akan cepat sembuh!!

pg tadi..badan still panas...tp kita tgk tghari karang..tak sabar nak tunggu lunch...

So ni gambar Aqil sehari sebelum Aqil diserang Demam Selsema + Panas..



Cheeky face..


Happy naik buai..



***Dan sekarang Aqil sakit..nak upload gambar semalam..sekali tu USB tak bawak..haih!!bengang...
Photobucket

Apr 20, 2011

Masalah Tentang K.e.r.j.a dan I.n.t.e.r.v.i.e.w. dan S.u.a.m.i.

HHUHUHUHU..sekarang ni saya mmg dah nekad nak bhnti..

(tp kena tunggu dapat kerja lain la)hihihih..

Tapi tak discuss plak dgn boss yang saya nak berhenti..

(arghh kalo dpt ofer baru discuss la) huhuhuh..

Actually saya penah tolak offer job yg dtg, dgn harapan Company sekarang
akan move forward tapi malangnya takde pon..ouh keciwa...
sekarang dah nekad la..nak berhenti jugak..nak berhenti..eheheheh..

Tapi sayangnya..huby saya pulak akan masuk campur..

(ni yg tak suka ni..)iskkkk..

Dia akn pilihkan kerja utk saya..

(tak best kan..haiyooohhh)

Huby says:
"jgn pilih Assiststant sebab karang payah nak naik"
padahal dia tak tau, yang Wifey dia ni tak kisah pon jwtn ape pon asalkan dapat belajar sesuatu yg plg valuable

"jgn pilih kerja jauh-jauh sgt" sebab nanti cost akn meningkat..parking+Toll+minyak
Padahal dia ingat banyak sgt ke kerja yg bleh meet all his requirements kt Puchong ni?

"Tak payah pilih Account sgt sbb nanti banyak kerja n balik lambat"
Padahal dia tak tau ke yang Wifey dia ni bukannya berkelulusan sains rumahtangga atau paling tidak bukan dalam Human Resource pny Degree..ayoyoyoyo...Hanya Account sahaja..

"jgn pilih gaji yang rendah sangat nanti tak cukup bulan-bulan"
Dia ingat senang ke company tu sesaje je nak bagi gaji tinggi kalo kita ni tak meet dia pny expectation..huh!!

At the end of the day..saya kena dan mesti ikut cakap dia jugak..Sebab huby saya ade DAULAT skit..series...Kalo saya tak ikut cakap dia kan,mestila ade benda buruk yg jadi..betul!!bknla saya nak percaya ...tp dah selalu sangat jadi mcm2 yg buruk...huhuhu...

(maknanya dah banyak kali la jugak saya lawan cakap dia kan..hikhikhik ...upppsss..)


Akhirnya...Tensi la di dalam hati..Kan best kalo saya dapat kerja Goment..tak payah bersusah payah mcm ni..dapat jawatan taraf SPM pon saya tak kisah asalkan TERJAMIN..

haihla Kerajaan..AMikla saya ni kerja..bukan ramai pon...saya sorang je...hukhukhukhuk...

***Interview tadi??bagus..ALhamdulillah..Manager of finance dia pon sgt baik hati n tak downgrade saya pon walaupun Kulit dia lagi putih dari saya...Thanks Mdm ape ntah..tak ingat..sorry...Hopefully adela rezeki saya kt sana walau kerja akan berlambak dan dia kata mungkin ade waktu2 yg akn balik pukul 11 mlm...hohohohoho...tau dek en husband mampoih kena bebel lagi..kikikik...
Company ni kan ade 192 org yg apply nk kerja kt sana..saya antara yang shortlisted pon dah rasa gembira sgt!!hukhukhuk...
Photobucket

Interview Mode On!!

Ouh asik asik Interview kan..

Boring mak nokk..

Dah mcm bohsan tahap tak boleh blah dah dengan siri Interview ni..Tapi has to face up jugak for the sake of my career growth..

So incoming Interview is on 2.30pm TODAY with .................. Berhad...

Hurmm..morale down due to company cam establish sgt je..Listed on KLSE board tuh...

(nak ke amik Aku ni yg biasa-biasa je..huhuhu)...

SAdis jap...Hurm tp nak taknak kena pg jugak sbb dah janji kan..yg penting aku kena perform yg terbaik so that dapat jugak aku mengembangkan kerjaya di samping collaborate with many professionals there...

Company tu ade 20++ ank syarikat kot..haihla..mampu ke aku ni??InsyaALLAH..

Doakan saja yang terbaik n selawat berbanyak-banyak kali...

***Esok pon ade lagi interview..dgn Oil & Gas company kt Bangsar..haiyoooo..cepatla berakhir siri Interview ni..cepatlaaa....hihihihi...
Photobucket

Insurance For Aqil "We chose Pudential"

Hari tu saya ade post satu entry berkaitan dengan Insurans Aqil kan..
Ok sekarang saya nak cerita tentang Insurans Aqil yang terbaru...

After ING Plan dah expired,Daddy decided to switched his insurance to Prudential yg pay less benefits more or same..
About a month kita dah ambil Plan ni so now No more ING..

Okla sekarang saya nak cerita benefits yang kita bleh dapat dari plan yang weall ambik utk Aqil..

RM170.00 per month
~Annual limits was RM 50,000.00
~Covers for Medical+Saving+Education
  (takpasti berapa portion for each plan)
~If Aqil admitted to hospital bleh cover for 1st class n tak payah tambah duit  (RM 150.00) which ING  only cover for 2nd class RM 120.00
~If Aqil admitted boleh dapat gaji perday..Meaning that,sehari Aqil kt hospital earns RM 150 per day which  Mommy punya gaji la tu jaga Aqil kat hospital..ehehehe...
~If kita tak guna insurance tu dalam masa setahun,kita bleh dapat rebat ikut sebanyak mana yang kita bayar  sebulan..Mcm kes Aqil,kalo dia tak masuk hospital dalam masa setahun dia bleh dapat rebate sebanyak RM 170.00
~Pembayar insurance ni iaitu Daddy Aqil,if anything happen to Daddy Aqil,maknanya Aqil tak payah bayar insurance ni sampai umur Aqil 25 tahun..
(maknanya free selama mana Daddy Aqil meninggal sehingga dia berumur 25 tahun-after 25years tu kena bayar by himself la)
~Saving + Education plan tu bleh keluarkan sewaktu umur Aqil cecah 18 tahun..bleh guna for Education purpose..



Alhamdulillah..semuanya dah buat utk Aqil..Setiap hak dan perancangan untuk dia telah berjalan dengan lancar..Alhamdulillah..segala benefit yang dapat nanti hanya utk budak botak itu..dan mommy n daddy tak perlu risau lagi tentang simpanan Aqil n Education Aqil sebab segalanya telah dirancang dengan sebaik mungkin..InsyaALLAH..

***Sesiapa yang nak amik insurans for their kids or life insurance tuk diri sendiri,bleh tanya saya jugak ye...tapi bukan saya yang jadi Agent tp org kita jugak..dari bagi dekat orang lain kulit dan warna baik bagi n buat kt orang kita sendiri kan...Plus bleh amik plan yang sama n ikut mana yang kita mampu bayar sebulan..RM 100 pn bleh..yg pnting cover utk ketiga-tiganya..

(bukan bersifat perkauman tapi,pikir-pikirkan dan selamat beramal..)hihihi...

Photobucket

Apr 19, 2011

Kompaun oh Kompaun!!

Last Month kan...Saya ter kena kompaun..
1st time ever saya kena kompaun..
Kejadian ni dah nak dekat sebulan jugak tapi saya tetap tak punya masa nak mem bayornya..
huhuhu..
1st 14 days RM 30 only
14days-28days RM 50
28days plus plus RM 100...



SO cepat-cepatla bayar Pn AIda oiii..takkan nak tunggu dah cecah RM 100 br nak bayar??
haiyoo..
sebenarnya hari ke 13 saya kena kompaun ni saya dah kelam kabut la nak bayar kt Post Office..
tp tetap tak sempat gak..lepas tu dah terpaksa bayar RM 50..saya pon cam taknak la..arhgghhhh nantila dulu..

RUpanya ade hikmah juagk saya nantikan dulu tu..

Sebab..lepas je saya balik dr post office n tak jadi buat postal order,
saya ada terbaca dlm paper yg MBSA ade buat diskaun untuk semua kompaun MBSA..

laa yeker...fuhh nasib baik saya tak bayar pon RM50 tu tadi sebab after discount saya just perlu bayar RM 15 je..hurmm untungkan...
tapi akibat sikap "nantilah dulu" saya ni...RM 15 pon terlepas jugak..
Sekarang ni offer RM 20 pulak..minta-minta saya sempat nak bayar RM 20 only..
Tima kasih MBSA..Love u lahhh...

For the details can refer this...

Courtesy from MBSA Website
Photobucket

Aqil Swim Swim at Putrajaya

Last weekend..setelah berhempas pulas memujuk daddy untuk bwk Aqil swim swim kt Putrajaya,akhirnya daddy bersetuju setelah perang mulut terjadi..uhukkk...

(sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri..hihihih)

Yeayyy..Aqil suka swim swim walaupun boleh kira berapa kali je pg pool..Sangat takde masa nak bawak dia pg pool kt mana2...rasanya last bawak pon bukan pool tp pantai kt Langkawi nu..Alhamdulillah last weekend weall se family dapat la ke Puresint 9, Putrajaya untuk join Abg Long Asyraff utk berswim swim..

Sesampai je kt Pool tu..umangai...ramaaiiinyaaaa orang...biasala kan hari Ahad..petang pulak tu,ofcoz orang ramai ya amat..but still..ENjOy!!!!

Lets hapy-happy layankans piccasoo captured by Aqil's Daddy...


At first masuk pool..Aqil takut..taknak turun langsung..nak duduk kt tangga je..huhuhu..


Wooh..woohhh..airr....


Tgk la tu..dua-dua penakut ya amat...kat tangga sajee...hikhikhik.


Yaeay....Abg Long n Abg Ngah...hikhikhik..coming soon in MakNgah 's Tummy...


Dah tak takut dah..dah bleh berendam...


Happy mode..takmo balik tau...


Spontaneous...Mommy pon tak tau Aqil bleh bg pose ni kt Daddy..huhuhu..


Syok........bleh bwk Aqil pg lg..Tapi Mama nak pindah dah..dah tak dok Kuarters lagi..uhuuuhu...
Photobucket

Apr 18, 2011

Aina's birthday Celebration..

Unplanned celebrations at Johnnys Summit USJ..

Agak kelam kabut sebab nak kejar Maharaja Lawak pukul 10 so mkn cpt2 n balik pon cpt2..hihihi...

Here are the piccas...


Brownies cake...Last minute bought for Birthday Girl...


Aina n Mama...


Birthday Girl..Makin cantik pulak kak Aida tgk...


His Bibik ever..Insan yang membesarkan dia dari umur hanya beberapa bulan until now...

Happy 9th birthday Aina...
Be a smart girl always...
Be a nice girl n avoid all nonsense words to speak out...

Love u only when u're nicer.....

heheheh..

****Aqil???tertido dari sampai Johnnys bila sumbat botol susu je terus tido sampai esok pagi..tak sempat makan kek pon..huhuhu...Banyak Main tau ini budakkk..
Photobucket

Chicha sakittt...Sedih Mode On!

Sedih sangat bile huby ckp CHicha demam dari hr Sabtu..

Semalam keluar jln2 tak sempat tgk dia kt dlm toilet..

(weall kurung dia kt dlm toilet so that dia tau nak poopoo or pee kt toilet saje...)

Abis Mentor mlm tadi, Huby pon mcm kebiasaanya pon melawat Aqil..dan dengan agak panic tetiba huby tanya..

"Klinik Haiwan mana yang buka 24jam?"

"kenapa bang??CHicha teruk ke?"

(Mommy takut nak pg tgk..ehe)

"dah mcm nak mati dah..bangun pon dah tak larat..jln pon dah tak boleh.."

"hah!!yeke bang????Ya ALLAH camana ni..."

Gelabah menghantui sebab dah la hari Ahad jam dah nak dekat pukul 11mlm mana ade klinik yg bukak..ouhhh panic..

Try call klinik panel weall tu, tak angkat..mesti dah tutup..haiyoooo..

Try google..ade satu blog ni citer experienced dia yg lebih kurang weall sekarang ni so dia bagila Webite yg boleh refer..

Sekali tu terjumpa la Animal Medical Centre Sdn Bhd...baca dia punya business Hours...cam dah tutup..cuma kt bwh tu ade tulis n highlilght for EMergency Services call:....................

Call..terus dia kata boleh datang lagi waktu tu...then fees dia before 6pm COnsultation fees RM 50 after 6pm before 12am RM90..tu tak termasuk ubat-ubat semua...kalo admitted plak kena bg deposit RM 500..wahhh tak bleh blah..takpela pg je dulu kalo kena admitted ckp weall nak pg klinik panel..

Pukul 11.15 weall bertiga pon terus bekejar ke Sentul near to Plaza Pekeliling...DIrections Amma tu bagi mmg la sgt terbaikkkkkkkk...Klinik tu just next to Plaza Pekeliling je tapi dia kata kat BELAKANG Plaza Pekeliling..HAiyooohhh..Nasib baik la Mr Hubby cekap Jalan jumpa jugakkk..

Terus masuk Treatment room with Aqil yang tak heran  apa dah bila ade Upin ipin so weall tu tgk Dr buat ape je kt Chicha..Dr kata Chicha got high Fever with shivering,ulser kt dlm mulut,virus ade air kt dlm perut dia due to injection vaccin dia last week...SO kena masuk drip n admitted,,

Tp huby refuse sebab jauh nak berulang then ckp esok pagi nak hantar kt Kelana Jaya je..Doc says ok!!bg injection,n medicine...dan boleh balik dah..

Fees only RM 93.00 sahaja...okla tu kan instead of ratus-ratus yg kena..SO this morning kena pg klinik Doktor INtan secepat yang mungkin for the sake of Our beloved chicha's safetyness....


Mommy..
walau tidak pernah bermanja dengan chicha..
walau tidak pernah membelai chicha..
walau masih berlari ketakutan bila chicha berkeliaran dia kawasan rumah..
Namun masih mempunyai naluri keibuan bile melihat Chicha berada dalam keadaan yang sungguh ketidaklaratan...
Sedihh...sayu...kesiannn...

Oh Ya Allah..Selamatkanlah chicha kami..kerana kami masih menyayanginya...

Frensss...DOakan Chicha cepat sembuh ye...

***Tak sempat tangkap gambar kejadian mlm tadi..panic sgttt!!Sorry..
Photobucket

Apr 15, 2011

Entry Khas buat Angah saya:Persediaan Ke Hospital untuk Bersalin

Since Kandungan Angah saya sudah pon memasuki ke usia 8 bulan dan refer to our conversation yesterday maka entry ini pon terhasil..Hanya sebuah perkongsian maklumat semoga dia tidak terpesong..ahahhaha..

Sementara XP saya masih fresh jadi saya ingin ingatkan dia tentang barang-barang yang perlu dibawa..

For Baby
  • Baju Lengan panjang sekali dengan seluar panjang          2 Helai (kale yg universal like putih/hijau)
  • Pampers                                                                        2-5 keping (newborn kerap poo poo)
  • Blanket beli yang ade cover kepala tu                             1 Helai
  • Napkin                                                                          1 Helai (in case nak lap ape2 ke)
  • Towel                                                                            1 Helai
  • Toiletries (lotion,baby oil,minyak Telon)
  • Booties n Mittens (penting sbb nanti Baby sejuk) ...Ala stokin n sarung tgn baby la..haiyooo..
  • Wet Tissue..Penting jugak..senang nak lap-lap ape2 yg berkenaan

Cuma mengikut pengalaman aku hari tu before turun ke Labour Room Nurse just minta sepasang baju n pampers only...Yang lain-lain tu bleh la kita gunakan bila dah naik wad...TAPI kalo masuk NICU suma tu tak diperlukan LANGSUNG!!huh...Tapi Minta simpang n doa kt ALLAH supaya selamat kan semuanya..AMIN..

For Mommy
  • Kad Merah - Most Important Hokay!!
  • Kain Batik dua helai even kat spital nanti dia akn suruh kita pakai Uniform tapi standby je..(nanti after dh kuar spital takkan nk pakai uniform lg kan)
  • Baju or T shirt n kalo boleh bawak yg berbutang depan senang nak menyusu baby nnti
  • Towel
  • Stokin
  • Sweater
  • Minyak Panas (optional)
  • Maternity Pad (bwkla dlm 5 keping ke)
  • Panties
  • Nursing Bra (try tgk kt Fabulous Mom kt Avon pon ade tapi tak best sgt pakai)
  • Tudung Spare (hikhikhik)
Tu je kot..kalo ade pape nak tambah Blogger lain bleh tolong topup sikit sebab Experience saya takde la hebat sangat ...hihihihi...

YANG PENTING..dah nak pg Hospital tu terus pakai kain batik je tau even nampak cam kolot,abaikan aje dari kena tukar segala mala kt Hospital time kita dah sakit-sakit baik tak payah..betul tak??heeeeeee...

Isyyy..Tak sabar nak tunggu baby ko ni ngah..Walaupun mungkin Baby Boy tp weall tetap tak sabar even Baby girl yang dinanti tak kunjung Tiba untuk memenuhi generasi ketiga Hamil dan Rohaya..hukhukhuk..

Nanti kalo nak tau lain-lain lagi,text aku keh..Miss u a Lotttttttttttttttt...

UPDATE:
List for Breastfeeding Jouney (Most important-kena beli before deliver)

  • Breast pump (kalau boleh standby siap-siap yang boleh guna untuk longterm) for career mommy
  • Storage bottle/storage bag (nak buat stok during pantang)
  • Breast pad
  • Ice pack


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget