Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 28, 2011

Selesai Sudah Sebuah Kenduri Tahlil..Alhamdulillah...

Uohh..ini adalah sebuah perjalanan sebuah kenduri yang telah dijalankan hari sabtu yang lepas...Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar cuma bila tak pandai bajet, makanan pon jadi terlebih-lebih..sungguh!!sedih tgk makanan yang berlebihan..***saya tak boleh tgk makanan dibuang begitu sahaja..jadi trauma.. Dan Alhamdulillah selepas dibungkus dan dan di tapau kepada semua sedara-mara yang datang, makanan berlebihan tidak lagi kelihatan...Alhamdulillah...

***sumpah!!taknak ter over bajet lagi lepas ni..membazir!!saya sedih bile pembaziran berlaku!!

Perjalanan Itu...
Malam hari jumaat..tgh-tgh saya n family tgk Raja LAwak,tetiba..ding dong...Uohhh Mak saya and adik-adik dah sampai..***Alhamdulillah mereka sudi berkampung dirumah saya...Dan perbincangan telah dilakukan dengan tukang masak a.k.a mak saya tentang ape barang-barang yang perlu dibeli di Pasar Borong Keesokkannya...***Saya akan pergi pasar dengan adik saya a.k.a Ain a.k.a Kak Teh a.k.a Silent reader blog ini..hikhikhik...After dah jote down everything, weall pon mkn burger rebutan ramai ***sebab sedap sgt2...mlm tu dan semuanya masuk tido selepas itu..***confirm gemuk sebab lepas mkn terus tido..hukhukhuk...

Tepat pukul 6am saya bangun!!!arghhhh..Malas giler and rasa mcm mata ni ade gam!!serious!!arghh ngantukkk..delayed lagi..***janji nak pg pasar lepas subuh..Janji hanya tinggal Janji..
Kul 6.20 bgn n mandi n bersiap..lepas kejut kan Ain, saya pon siapkan Aqil..bg minum susu and tukar pampers and bgtau Huby yg saya dah nak pg pasar..dia kata OK!!dan Daddy and Aqil tido dengan nyenyaknya...***best betul jadi lelaki kan..rilek je..uhuk!!

Kat pasar..perjalanan nak beli barang takdela mengambil masa yang lama sebab dah tau tempat mana yang nak pg even hampir seluruh kaw pasar borong selangor itu di tawaf nya..hukhukhuk..***nak cari yg paling murah dan elok...selepas membanting tulang ***uikss membanting tulang??boleh guna ke perkataan tu??uhuk!! kerana mengangkat dan menjijing barang-barang yang sangat2 berat ***serius berat nak mampus!!dengan Nanas yang 5biji dengan Ikan Keli 50 ekor..Fuhhh memang naik pijar tgn!!hikksss...Nasib baik saya bawak orang kuat like Ain!!kalao tak, mmg tak terangkat!!Jadi kami pon pulang tepat pukul 8.50 pagi...

Sampai-sampai je..after breakfast..Terus memulakan aktiviti menyiang dan memotong..Adik-adik potong bawang2 yang super duper banyak and mak saya sibuk basuh bagai nak gila Ikan Keli yang tak teragak banyaknya...

uuupppsss lupa..Menunya adalah..
Nanas dan Ikan Masin Kurau masak lemak cili Api..Arghhh!!sedap gilerrr!!
Kurma Kambing (Fil Sponsor)
Ikan Keli sambal
Ayam goreng berempah
Ulam-ulaman..like Ulam Raja, Kacang Botol, Petai and timun..
Sambal Belacan..
Desert..
Kuih muih like KAripap, Popia Goreng, Agar-agar Cendol, kuih lapis..
Buah Tembikai
Air Punch+ Teh Panas

Haaaa...banyak gile kan..Tula org 1st time buat kenduri..mmg excited lebih..tu yg makanan berlambak-lambak!!!huh..Taknak pikir dah!!

Aktiviti merewang dimulakan and luckily Aqil juz bangun nak dekat pukl 12tghari and Tak kacau Mommy langsung buat kerja sebab Kak Anis a.k.a anak sepupu saya tolong melayan dia..Alhamdulillah...***mmg hari tu, saya dah tak nampak anak dah..Sibuk giler kut!!kesian Aqil!!

Ayam sebanyak 10ekor telah dibasuh oleh kakak and makcik pakcik saya kat kajang and diorang akn dtg dalam pukul 3ptg camtu..Lepas mkn tghari, sementara tunggu Ayam and satu team yang lain sampai weall termasuk saya n mak boleh tertido..ahahah..penat sgt!!adela dalam stgh jam terlelap..huby and Mizi sibuk angkat periuk-periuk, pinggan, cawan, meja all trays kt surau n rumah FIL saya..kesian diorang bekerja berdua sahaja..Takpelakan bang..kerja keras sikit demi kenduri arwah mak abg yg tersayang kan...

bila semua dah sampai..aktiviti yg paling sibukkkkkk...urghh...Tak larat pon ade..semuanya dilakukan dengan cepat..nasib baik pemotong2 bawang tegar ade,(adik2 saya) takdela kelam kabut sangat!! mak saya dah start menggoreng Ikan keli..sibuk potong nanas..sibuk semuanya..makcik saya a.k.a. Yang pon sibuk buat sambal belacan yang pedas lagi sedap..***siap puji belacan Kedah sedap lagi...huhuhu..mmg tak dinafikan.. Along saya pon sibuk jugak..sibuk memerap ayam..

Pukul 5 ptg Mak saya pon start masak Nanas ikan kurau masak lemak cili api..Urrggghhh Marbellesss okay!!..Lepas dah siap masak lemak tu, buat sambal Ikan keli pulak..Fuhh giler larat mak saya masak kan..uhuhuhu...lepas dah siap masak semua semua tu..nak dekat pukul 6 lebih selepas Makcik Zah sampai, barulah dia pulak menyinsing lengan menggoreng ayam berempah tersebut bersama dgn Yang saya...Time tu pon dah dekat pukul 7 mlm dah..

Lepas Maghrib..saya dah siap2 atau lebih tepat dah lepas pukul 8 baru saya siap...Saya turun tgk semuanya dah siap..cume tak hidang kt meja buffet je..pastu Tiqah n puad (sepupu huby) n Cik Mie (kwn sekg Huby) datang..mula susun2 meja..Lepas tu Kak Aaaa datang ..tak lama lepas tu,orang Surau pon sampai...

Bacaan yassin bermula...Selepas itu..Selesai sudah..Alhamdulillah..lega...and makan time!!!lepas tu barulah ramai masuk ke rumah sebab ade yg sampai selepas orang surau sampai..***mmg harapan la nak masuk dalam rumah bila orang surau dah block jalan kan..

Selepas itu...aktiviti pembungkusan makanan berlaku and habis semua lauk-pauk telah ditapau esp Kurma Kambing..***saya tak suka kurma kambing!!busuk..ahahahha..sorry...dan tetamu pon beransur pulang termasuk family saya dan yang masih sudi tinggal untuk bersama-sama saya adalah Makcik, Mak saya, adik saya and anak sepupu saya...Aktibiti pengclearan bermula..habis semua periuk2 dibasuh..Kuali direndam, pinggan mangkuk dimasukkan ke dalam bekas nya balik..cawan-cawan and semuanya telah dikemas dan di basuh pada mlm itu jugak!!!Alhamdulillah..dah settle!!!boleh masuk tido...

HARI AHAD..
saya bangun seawal yang mungkin!!***padahal mana ade awl sgt pon!!pukul 8 dah pon..Kemas lagi..kali ini seorang diri..***saya lebih bahagia mengemas seorang diri sebab tak pandai nak buat kerja bila orang lain ade..***ehh cam tu pon adee??a'ah..serius!!!Habis satu dapur saya kemas and susun pinggan mangkuk and periuk2 kecik saya dah simpan semuanya..kembali kepada yang asal..Mopping..sapu,berus2 and semuanyalah..dari depan sampai ke dapur saya kasi Clear!!Alhamdulillah saya mampu buat seorang diri!!Mak saya bangun buat breakfast n panaskan lauk pauk yang ade..and Kitorang pon mkn..tepat pukul 1 tghari Weall pon hantar mak saya and rombongan ke kajang kembali menaiki WUY..huhuhuhu...

A trillion Thanks TO:Orang Kuattt..

~Of course..the one and only..My Mak...Oh..without mak hari tu, mungkin takde makanan yang tersedia kat atas meja tu..serius..wealllsss like ur masakan..Terima kasih yang tidak terhingga Mak..We owe u something!!tunggu gaji ek..kikikikik..


~Adik saya yg tercinta..Noor Aien sebab sudi jadi peneman pg pasar jadi rider and pemotong bawang yang tegar dan juga Camera woman!!I loveee uuuuu


~Adik saya yang manja..Nur Aishah..THANKS SEBAB sudi mengopek bwg tanpa jemu n cemuihhh..huhuhu..


~kakak saya yg baik hati a.k.a along/amooi wawa...terima kasih yg tidak terhingga kerana sanggup tolong terbongkok-bongkok basuh ayam..buat air..goreng ayam n semuanya lah..Jasamu tetap dikennag..***nanti kenduri ko naik rumah aku tolong pulak yerr...


~Yang makcik saya yang paling rajin...Paling Rajin!!sungguh...Terima kasih banyak-banyak ye yang...Potong ayam..basuh ayam..goreng keli yg asyik meletop-letop..goreng ayam..basuh pinggan!!terima kasih sangat2...Seriess..


~makcik saya..terima kasih banyak2 diatas pertolongan makcik..blender bwg, goreng ayam sampai sudah, tolong bungkuskan lauk and kemas-kemas ape2 yang patut..terima ksih !!

Dannn..Orang yang paling kuat dlm majlis ini..***dah namanya lelaki..mesti la kuat kan..ihikihik...



~yes!!Inilah Aqlim Tarmizi..Yang sanggup get involved dlm semua hal!!dari tolak troli kt tesco AMpang sampaila closing..Mmg berkerja keras mamat ni!!sungguh!!takrugi makcik-makcik kt luar sana nak buat menantu!!***ihikhikhik..ter promote pulak...Lagipun ramai yang berkata begitu..Mmg Untung sape yang berlaki kan En Mizi ni..ape yg dia buat??tak terkira..banyak gila..Tolong huby dalam angkat segala barang2 kt surau n rumah makcik...kemas depan ,bentang karpet,clearkan semua brg dlm rumah,pasang kanvas, pasang lampu, angkat semua lauk pauk, dan yang paling penting beliau adalah orang yang paling membasuh pinggan sehingga clear sambil dibantu oleh Owm n Sukma...terima Kasih banyak-banyak Mizi..Jasamu juga tetap akan di kenang...***nanti kalau Mizi kahwin, Jep Wajib tolong tau!!

~terima kasih juga buat semua tetamu yang datang diantaranya..Orang Surau
***of course la takleh nak sebut satu-satu kan sebab tak kenal pon..hikhikhik...
Kak aaa n family, Puad n Family, Kak Yati n Family, E dan isteri plus kwn dia sani dgn isterinya Wani, Abt At and Family, Abg on n Family dan semuanya yang saya tak sebutkan kt sini..

~terima kasih juga buat family saya..Pakngah amid, Nyah, Anyah, Abg Zahan, ANdak dan semua-semua yang sudi dtg..

ALhamdulillah..dah boleh tido dgn lena..Hajat dah disempurnakan..Semoga roh Arwah Mak Mentua saya tenang di SANA..AL-Fatihah!!

***Gambar akn diupdate kemudian eh...Kat Ain la...huhuhuhu...
Photobucket

Kereta Bank dah sampai!!

Jumaat Hari tu saya half day sbb nak buat preparation untuk kenduri Arwah mak mentua saya..Sekali tu huby called:
'B half day kan??'
'a'ah..kenapa?'
'Kereta dah boleh amik hr ni..petang karang'
'ohhh yeke!!b nak ikut tau!!'
'ok!!tapi b tau tak kita kena naik ape amik keta?'
'naik keta gakla..b escort la abg'
'isyy..nak amik keta mana boleh naik keta gak'
'abis tu kita nak naik ape?'
'kita naik LRT'

WHAT??LRT...

Ughrrhhh..dah lama sangat rasanya tak naik LRT..dah bertahun-tahun gak la..sampaikan tak ingat langsung bila kali terakhir naik LRT...huhuhu...tetiba hari tu nak naik LRT agak teruja jugakla..huhuhu..Pukul 3.00 keluar dari rumah n parking kat Bukit Jalil station..So weall pon naik LRT...wahhh best jugak..cuma terpinga-pinga gak!!ahahhaah..lawak je...
'isy..abg..betul ke kita naik train ni??ntah-ntah salah train kut'
'betul kut!abg pon tak pasti'..so terpaksa la sentiasa alert dengan ape yg driver tu cakap..sekali tu dari BJ kena turun kat Chan Sow Lin (kalau tak silap la)..ihikhikhik..utk terus ke station Ampang!!memula salah tunggu train gak sebab kene pegi seberang sana tuk ke Ampang..nasib baik tny orang kt situ..kalau tak mmg silap train la kitorang naik...

STop kat Ampang..weall naik Bas pulak nak ke Ampang Point tuk ke Maybank..pastu pegi My MOm Chicken Rice Shop (yg LInda Onn pnya tu) 1st time sebenarnya Weall mkn nasi ayam tu..quite ook gakla..tapi NAsi Ayam kan mana nak lari sgt rasanya pon!!..huhuhu..

So dari Ampang Point kitorang terus ke station teksi..So naik Teksi pulak..hukhukhuk..mmg purpose huby nak merasa semua public transport dalam satu hari je..ihikhihik...Naik teksi terus ke KIA jalan Ampang..sebelum masuk ke Tmn Watan...Then..dah settle semua urusan..tetiba Sales Man tu pon cakapla..
'Ok dah Encik..Dah takde ape dah rasanya..this car is yours..Semoga selamat semuanya'

Wahhh..Akhirnya impian huby nak memiliki kereta sendiri tercapai jugakkk..Alhamdulillah...Walaupon no plat cam tak berapa best sebab kalo bole taknak WUY sebab kedengaran cam tak best kan..tapi what todo dah turn WUY pon..Terima je dengan hati yang terbuka..

Dari AMpang..terus ke TEsco Ampang!!tapi sebelum tu dalam hujan lebat weall boleh pulak tersesat kat area ampang n Pandan..Sabar jela..bawak orang Ampang pon boleh sesat gak!!ihikhihikhihik...

Dah beli barang-barang tuk kenduri,terus balik n amik Aqil...(sorry bibik lambat amik Aqil hari ni)..and huby says to Aqil..
'Aqil..kalo orang tanya ni kereta sapa ? cakap ni kereta BANK tau..ni bukan kereta kita..lepas 9 tahun baru kereta kita..Tawu??'hikhijhihkhik..yes!!u're rite daddy!!



WUY ***9
Sporty car!
 ***nak update pasal kenduri..tapi tak cukup masa..nanti masa dah ade..saya update k..To Kak Teh..Sabar menanti yer...hikhikhik...
Photobucket

Feb 24, 2011

Orang akan pelik bila Mommy and Daddy jln2 kt public dgn begitu M.e.s.r.a

Kadang-kadang Malaysians ni pelik sangat..Cepat buat conclusion yang bukan-bukan..hurmmm series!!

Kelmarin..After balik kerja,Daddy fetch Mommy and we all terus ke MidValley without ambik Aqil dulu..Meaning that we all just jalan berdua je la..Daddy insists nak beli Ikan kt Pet World..So before beli ikan tu, we all pg la makan kt Food Junction yang kt sebelah PetWOrld tu..pastu..bila jalan-jalan nak naik kat atas and bila dah abis mkn n turun balik ke bawah (sebab daddy nak isap rokok-isap rokok je tau mamat ni..huhuhu..)...We all pon jalan-jalan la secara semulajadi..(What ?semulajadi??)Iye!!semulajadi as Huby n Wifey...kejap pegang tangan..kejap paut lengan..bila kat escalator Daddy kt bawah MOmmy kat ats sikit, Mommy sandar kt daddy...AND....

Orang akan pelik!!!

Bila pandang org tu sgt la serong!!!

Series!!

sampai kan kadang-kadang tu mcam kita ade buat salah...

Hurmmm...actually benda ni dah perasan lama dah!!bila kekadang Aqil didukung oleh orang lain and jalan belakang sikit dari we all mesti Orang akan pandang tak boleh blah..bukan buat salah sangat pON!!We all dah kahwin la UOLSSSS...hummmm..diorang ni bajet cm kitorang ni cam mude sangatttttt (walaupun memang daddy nampak mcm budak baru 18tahun...-haaa kan Daddy dah perasan walaupon mommy cuba utk tidak mengaku!!hihihi)

But then..bila dengan Aqil..barulah diorang terpaksa admit yg weall dah kahwin walaupon susah nak percaya..mesti diorang ni bajet weall ni kahwin muda..(walaupon tak muda sangat la...weall kawen umur 23/24 thn..takdela mude sgt instead of mak n abah mommy kawen 21 thn-itu org dulu la mommy!!eh..tak sama ke??) huhuhuh...So what??tak buat salah pon and weall dah tentu-tentu halal dan sukahati we all la nak buat ape pon asalkan tak menjengkelkan org lain...

Bila Mommy & Daddy tolak stroller Aqil pon diorang susah nak percaya yang Weall dah ade anak!!Series..pelik kan bila ade lagi manusia yang berfikiran cetek dan susah nak terima kenyataan yang Weall dah 26 n 27 tahun pon!!bukan muda lagi nyahhhh..hikhikhik....

Dan Semalam...Weall pg main bowling..after amik kasut M&D pon sampai kat lane weall dulu Instead of Mizi,owm n Aqil (yg agak lembs sket..uuupppssss..Aqil tak lembs tau..org yg dokong dia yg lembs ..hikhikhik...)...Sebelah lane weall ni ade satu couple n mungkin dah kahwin n tgk mcm gaya dah kahwin la kan..Arghh tak kisah sgt la tu..Ade aku kesahhh???Mak Tak kesah Pon!!!!

TAPI...............

Bila M&D sampai n terus duduk je..perempuan tu pandang slack and cam tak puas hati..tak tau kenapa..padahal kitorang takde buat pape yang menjengkelkan pon!!Dia cam tak suka yang we all ni berjiran dengan dia..Hurmm..TK Tau purpose dia yang mcm jealous..TAK TAU la sebab takut I Nak ngorat huby dia ke..Tak tau la dia jealous tgk weall trendy sgt ke..TAK TAU!!!tapi muka cam toya gak la..hurmm pelik kan..but we all buat tak reti je..Sekali tu..Budak botak kesayangan Weall pon sampai....Terus berubah wajah si perempuan ni tadi..terus tiada riak-riak kerisauan yang timbul...HUrmmmmmmmmmmmm macam-macam!!so korang buat jela conclusion sendiri dengan pe'el orang-orang sebegini..kekadang meluat gak sebab orang awl2 dah judge kita ni yang bukan2!!huh...

Arghh..Dahla kan..tak payah layan orang-orang yg mcm ni..BUAT tak Reti SUdehhhh...Jom LAyan gambar-gambar Aqil ber bowling kan diri semalam...



main golek-golek ball w Pak Lang Owm..

SIla Bagi Aksi mengancam sikit Qil...Hurmmm macam nak nyanyi lagu Negaraku je...

Golek ball lagiiiii....

eyyyyyyyyyyyyyyyyy.....

Ade hati nak angkat ball nampak!!

Aqil loves camera la Mommy!!!

Aqil w Mommy yg bertudung penyekkk..(mommy hates dis Inner...Takmo pakai Inner awning laghiii)))

Hai cameraaaa....


***Ape-apepun WE dun Care what people says...They have their rights to say anything about us!!Yang penting We All bahagia!!
****kengkadang best gak bila orang bajet Weall cam tak kahwin lagi even pada hakikat nya weall dah ade anak sorang UOLSSs.....(terima kasih kepada semua yang membuatkan weallss terasa muda remaja...hihkhikhikhik)
Photobucket

Feb 23, 2011

WIll Be A Very Longgggggg Week....

Urghhh..bila dah masuk middle week ni tetiba saya rasa macam nerves ... Tp tgk huby rilek je padahal ni kenduri Arwah Mak Huby Tapi TETAP saya yang gelabah lebih

 (memang sejak azali MOmmy akn sebegitu)..hihihi...

So Sekarang ni dah survey skit-skit n start bagitahu tetamu-tetamu bout the kenduri..Esp Family Kedah akn di text mlm ni..and jugak calling-caling ape yg patut..

At 1 st kite decide nak panggil catering je..TAPI tetiba huby suruh masak pulak..Saya pon taktau ape purpose dia sebenarnya..Dan huby jugak nak Mak saya yang masak..Sebab mak saya masak sedap..

(katanya la..ke saja nak ambik hati mak mertua??tettt!)

Dah call mak dah and rasanya Jumaat nanti nak half day lagi..(itupun kalo lulus la cuti last minute ni)huhuhu...
Nak buat ape yg patut...uishh..mcm tak dapat nak berpikir plak kalo bab persiapan ni..BUt 1st thing nedd to do is:

Kemas n ganti cadar Bilik tetamu tu dulu sebab mak akan tidor rumah saya nanti..
(bilik tu takde la bersepah sangat cuma mak saya kan ade Athma so kena bersihkan segala habuk yang ade sebab bilik tu tak berpenghuni)
Lepas semua tu siap..kena sapu n mop lantai rumah dulu..sbb agak berhabuk skit..plus nak kena bersihkan kipas living hall tu..lepas tu segala berkaitan rumah dah selesai...

Jumaat tu agak sibuk sbb huby kena amik dapur+meja+periuk2 yg diperlukan kt rumah FIL..

Saya kena pg amik mak saya and makcik atau sesiapa sahaja yang sudi tolong saya nanti..

Pg pasar subuh sabtu tu..and terus ke Putrajaya Import lagi kakak saya dan bawak ke Puchong...(masalah sikit nak pg pasar tu..SEBAB..saya nak  ikut abah saya pg pasar dan waktu abah pg pasar adalah pukul 4pg..so saya kena tinggalkan Aqil kejap kt huby but bila huby tinggal dgn Aqil..Sapa plak yang nk teman saya pg pasar subuh-subuh tu??(abah saya dari KJG terus ke Pasar Borong Selangor)hurmmm...Problem kt situ..Huby confirm tak bagi saya pegi sorang!!)-Sapa nak teman saya sila angkat tgn!!!hihihihi..Will solve it later!

Balik pasar..kena basuh ayam  basuh Ikan siang-siang ape yang patut dan semoga Assistants saya akan bertambah dan tak keberatan nak menolong..InsyaALLAH...

petang sket dah boleh masak..bersiap-siap masuk dlm tray and hidangkan ala-ala buffet kt depan..

Tunggu tetamu-tetamu datang n orang Surau..Bacaan Yassin n tahlil..makan..dan majlis pon selesai...

Fuhh..Semoga semuanya berjalan dengan lancar...Amin!!


***1st time ever weall organize kenduri sedikit besar ini..Tu yg nerves lebehhhhhh...hihihi...Photobucket

Petua untuk Mengelakkan anak terkena sawan..

Ini semua based on org yg cakap kat saya dan saya dah praktikkan pon...

Waktu Aqil still baby,ade beberapa orang tua cakap kt saya..Kalau nak elakkan anak terkena Sawan/sawan tarik sila amalkan petua ini..(agak tak masuk akal jugak yer kawan-kawan tapi saya try je..mana tau berhasil)

Selalunya Sawan ni akan menyerang kanak-kanak berumur 0-2 tahun (level yang mempunyai possibility yg sgt tinggi untuk terkena sawan)

Jadi..kepada sesiapa yang berminat..Sila cuba petua dibawah..(petua ini hanya terhad dilakukan kepada Bayi yang belum mengenal apa-apa..baby yg still tak boleh jalan tapi boleh duduk..Specific umur mungkin dalam lingkungan 6 bulan hingga 1 tahun..Selepas umur tu,tak pasti boleh praktikkan ke tidak tetapi tidak disyorkan la yerr)

Bila baby dah boleh duduk..sila lah mandikan anak kita tu di bawah celah kelangkang Bapanya(ayah tau!bukan mak..Mak tak boleh-tak tau kenapa)..Purpose??saya tak tau..tapi makcik-makcik yg saya kenal ajar saya buat macam tu...

CAranya??
Seperti yang dipraktikkan oleh Aqil n Daddy ketika Aqil berusia 8bulan...
Nak mandi..(kedua-duanya harus bogel..uuppppssss ter lucah sudah..no bad meaning ok!) but seriously...please do like this...
Daddy berdiri and Aqil duduk di bawah celah kelangakangnya...(duduk diam-diam tau Aqil!hihihihi...)
then bukak air shower n biarkan baby kita beberapa minit di bawah kelangkang Daddy nya..Sehingga air mandi turun ke bawah dan anak kita terkena air mandian tersebut..Dannnn...habis sudah..macam tu je...tak lama pun...kejap pon takpe asalkan air mandian Daddy nya terkena kepala baby kita tadi..
Itu sahaja..Senang kan..

(Aktiviti tersebut hanya dilakukan di antara Daddy dan Aqil sahaja di bilik mandi..Mommy tidak terlibat langsung dengan perlaksanaan tersebut!!hihihihi..)

Dan lagi satu..Kena sentiasa berjaga-jaga bila anak kita kena demam panas which reached 38.5 degree celcius n above, SENTIASA basahkan kepala anak kita dengan towel basah and kalo dah terlampau panas balut ais batu dgn towel kecik dan tempekkan kejap-kejap di kepala anak kita tersebut...InsyaALLAH panas kepala akan berkurangan..(sebab selalunya Sawan tarik akan disebabkan badan yang terlalu panas and akan sampai kat otak..so,kepala adalah part yang harus berjaga-jaga sentiasa..)


Kita hanya mampu berusaha selebihnya ALLAH yang tentukan..


****Selamat Mencuba!!!



***Alhamdulillah..Aqil tak pernah kena SAWAN walaupun waktu demam panas..Syukur Sangat-sangat!!Photobucket

PhotoGediks Contest!!

Mood meng contest kan diri sudah mariiiiiiiiiiiii..kali ni nak join contest organize by MommyChumell...



Cumell kan banner dia..

So sesape nak join contest ni senang je..

~mesti menjadi follower kepada mumlittlemonster.blogspot.com.. ;)


~Buat entry tuk contest n upload banner di atas then link kan semula ke blog mommychomell
~sekeping gambar sahaja yang diwajibkan tau!!

~cerita serba ringkas ttg photo yang menjadi pilihan.. (konon da memenuhi ciri2 photogediks la..)

~Tag kan kepada 3 rakan anda yang tau ttg contest ni..

~Tinggalkan link penyertaan anda di komen di bwh entry photogediks contest by mommychomell...

***Saya Copy Paste je tau dr Blog Mommy Chomell tu..hihihi...senang je kan??

dan gambar yg ingin dipertaruhkan adalah
*

*

*

*

*

*

*

*

*

oh!!muka Aqil waktu ni sgt gedix !! time ni celebrate birthday Mommy pastu kan Aqil sgt cranky giler waktu ni..ngada-ngada!!..nak attention sajew!!sampaikan dia boleh cubit waiter yg ambik order waktu tu..uhhhh sungguh tidak patut!!huhuhu

so 3 rakan yg akan saya tag adalah

Sudi-sudi la join yer..adiah pon agak surprise n yg bestnya 10 pemenang bertuah tetap akan dapat saguhati..best kan.hihihi..Jom kawan-kawan join contest nii..

Tarikh tutup : 15 Mac 2011


Photobucket

Feb 22, 2011

Semuanya Datang Serentak!!

Semalam agak kelam kabut jugak after dapat call dari huby yg mengatakan loan nk beli kereta dah lulus n InsyaALLAH jumaat ni dapatla huby kereta Idaman..hiksss....

Dan..Ini bermakna saya terpaksa telan segala kepahitan untuk tidak bershopping lagiiiiiiiiii..uhuk...

Sedih ya amat!!sebab saya sukakan Shopping tapi bile dah tak dapat berbuat demikian,maka hati saya sayu dan sendu..
(buat ayat sedih lelebih nampak)...

Nasibla kan...dia macam ade cost lepas gak la..kita dapat satu terpaksa lepaskan yang lain..So kena dan kena terima hakikat jugak!!uhukkk..
(ape masalahnya..shopping je babe bukan kena jual rumah pon!!ahahahah..apa daaa...)

Mulai saat dan ketika ini Mommy Aqil dilarang sama sekali untuk mengeluarkan duit dengan bershopping yakni membeli barangan yang bukan keperluan!FAHAM??

Baik Tuan
hihihihi....Takpe..yang penting pengorbabnan ini adalah untuk sesuatu yang lebih baik...InsyaALLAH!!

DAN semalam jugak...we decided to have some kenduri tahlil+Doa selamat which will be held on after Isya' dis Saturday..OMG!!1st time nak buat kenduri yang akan menjemput 100 tetamu...Nervous jugak..takut terkurang n terlebih..seriessss....n takut pasal keputusanini dibuat di saat akhir..huhuhu...

Actually kenduri ni dh planned 5/2/11 which genap 3 tahun pemergian Arwah Mak ..tapi..memandangkan clash dengan kenduri kt Johor n CNY (org ramai balik kg) so postpone..the next week tu tak boleh..along saya takde..last week tak ter plan pon so jadilah dis week 26th February 2011..

hoooopeeeefully everything goes well n nothing problem will arise..
Saya import tukang masak dari Kajang (mak saya la..sapa lagi-mak saya masak yummy sungguhhhh!!)
dan beberapa assistants dari Kajang jugak!!(adik-adik n kakak n sepupu n makcik2 saya yang tersayang)...

Semoga semuanya berjalan lancar dan diredhai oleh ALLAH..Amin...


Photobucket

Feb 21, 2011

Aqil Dan PS3 serta PSP...

Haih..budak-budak zaman sekarang ni..terlampau advance kan..kekadang rasa takut pulak dgn teknologi yg sgt pesat membangun..takut terpesong!!hisyy!!nauzubillah...(haih..kan mommy aqil dah membebel dah!!)

Okla..last thursday hari tu..ambik je Aqil dr rumah bibik, mommy tgk Aqil ni cam lain mcm je..asyik meghap je (org kedah kata)..tak boleh tinggal langsung..sampai-sampai rumah je, mommy pon bukak la channel Nickledeon(ntah betul ke tak eja ntah)..nak bagi dia tgk n leka..(time tu tgh chunggington show kut)..tgh dia ralit tgk tv,mommy pon cepat-cepat la ke dapur buat ape yg patut!!tetibaa...
uwaaaaa...uuuuwaaaa.....
mcm kena cubit uollsss nangis nya..
(kalo daddy dia ade dah lama daddy dia kata,Sakit kat mana?mana?)hihihihi
laaa kenapa?? Mommy nak masakla sayang..(time tu takde orang kt rumah-daddy balik lambat)
Uwaaa...ehhh..ehhhh...sambil tarik-tarik baju Mommy...
Hurmm..nak taknak terpaksala dukung n sambil goreng telur..
bayangkanla camana mommy mendukung Aqil sambil pecahkan telur n masukkan telur tersebut ke dalam kuali..
-dah bayangkan dah??susahkan..
dah la budak botak tu berat...urghh.urghh...last2 dua biji telur hampir hangus sbb lambat balik kan..

Alhamdulillah..tetiba daddy balik..memula dia takmo gak kat daddy..lepas pujuk dengan susu n baringkan dia..teru tertidoo..Ohh nak tido ke?kenapa tak cakap??hihihihi...

Mommy pon masak yg paling simple je la sbb dah terganggu dgn aqil pny perangai..akhirnya siapla telur mata n sardin n sambal ikan bilis..masyuk kan..hihihi..

Lepas mandi,sembahyang n tgk berita..tgk Aqil still tido lg..isy tak bleh jadi ni..aqil kena kejut kan ni..nanti dia tak mo tido pulak tgh mlm..kejut-kejut, dia ok je..tak nangis pon..n siap boleh senyum lagi..kira ok la kan..

dah lepas dinner..tetiba Aqil tarik tgn daddy masuk bilik home theatre..
daddy kata nak buat ape?
mehh..mehh.mehhh...
eeiii..taknak la..gelap...
mehhhh..mehhh...ukakk.ukakk..
bukak ape?
tu..tu..tu..dia suruh bukak lampu..
lampu bukak je terus dia bukak laci yg simpan joystick PS3, terus dia suruh daddy dia bukak game utk dia..(uishh biar betul?1st time kut Aqil suruh daddy bukak game utk dia)..daddy pon saje-saje la layan kehendak dia..sekali tu dia syok abis..arghh sudah...

Nila muka budak yang tak sabar menanti daddy dia bukak kan game..


Aqil landing dulu la daddy..cepat bukak game tau...

Tgkla keterujaan muka dia main PS3..mommy pon terkejut Aqil pandai gak main walau tgn pon tak cukup nak tekan semua button..

Lepas je aqil cam ralit, daddy kata jom Aqil, kita keluar..nanti kita main lagi..
amo..amo..amo..nak main lagi tu...
then ape lagi..mommy la  dukung dia keluar sambil aqil nangis-nangis..pastu daddy pon terpaksala keluarkan PSP daddy plak bagi kt Aqil..dia pon ok!!

Kite main PSP pulak la...

Game ape ntah Daddy bukak kan utk dia...Mommy bukan reti sgt Games ni..Tak minat!!kecuali game zuma n guitar Hero!!best gilaaa....

BUkan main sangat pon!!cma terasa mcam nak main button je lebih!!huhuhu


Aqil...ooo...Aqil...
***Pesanan Penaja:Dilarang menggalakkan anak anda bermain dgn games kelak dia akan menjadi ketagih dan ketagih games ni amatla bahaya**

Photobucket

Mommy-26th Birthday!!

Entry dah basi sgt dah sebenarnya but still nak post kt sini gakk..hikhikhik
Birthday kali ni best sgt pasal banyak dapat benda free...SOGO+Jusco..hurmmm best kan...SOGO bg ape?awk bleh refer entry ni then JUSCO plak bg satu buku discount..dalam buku tu ade macam-macam yang free tp bukan barangan Jusco la tau..ade la 10% BR pny cake+Free RM 3 for BR ice cream..yummy la gak..tapi tak pernah pg lg..takde masa..huhuhu..tp nak kena pg gak before 28th february..expiry date..Lain-lain discount adela Banana Split at Johnnys n macam-macam lagi..(tak ingat sgt but bila tak ingat tu tak bleh guna sgt la kan)...huhuhu...

n d most important voucher yg saya dapat adalah...Voucher Kenny ROgers!!Which kita kena beli 2 sets quarter chicken dan free another one set..so we all terus shoot to KR after dapat voucher tu..mkn free la katakan..hukhukhuk..so here are the pics...Dann.... termasukla sekali gambar budak botak yang sgt gedik+mengada...
hey!Attention Please!!
(macam tula dia akn cakap-kalo Aqil boleh cakap!)huhuhu


So ini watak utama kita pada hari ni..Nak tau tak..masuk-masuk KR je terus merengek..tak tau dia nak ape..takmo duduk kt baby chair langsung..tapi M&D buat tak reti je..sampaikan Aqil boleh cubit orang yg amik order kitorang tu!!budak tu pun ape lagi..terjerit sakit la..uishhh..dahsyat btol budak ni...


Uwaaaaa...eeeeengeeeee...Tu jela..asalkan keluar suara...

Pak Lang Owm dia pon geram agaknya..kita tumbuk muka Aqilllll...

HUrmmmmm....

Lihatlah wajah gedikk saya...

Mata pon dah berair konon-konon menangis..yg sebenarnya ngada-ngada je...tengok tu boleh senyum jugak...


Semua memerhatikan budak botak ini...
Pak Lang Owm n Pak Mizi

Mommy And Daddy Aqil

Aqil Jauhari..

Muffins...

Dellicious nyaaaa....

tp mommy lagi suka yg ni..Black Paper Sauce!!

Daddy mkn penuh khusyuk!!

Pak Mizi pon kelaparan jugakk..

Pak Lang Owm still ckp2 lagi...

Aqil dah tak ketahuan...bg mkn semua buang...huhuhu...

Duduk sini baru bahagia..Aqil tinggal sini la yer...

D End...



***1801011..Daddy buat surprise jugak!!bli half kg cake n buat surprise kt rumah Atuk Aqil..Mommy dah bajet dah bile tetiba daddy suruh dtg sana..Bukak pintu je terus depa nyanyi..'Happy Birthday!!!"thanks all!!!

Photobucket

Cara Penjagaan Gigi Bayi Anda~bila pengasuh tidak menggosok gigi anak anda~

MOrning!!Pagi Sabtu hari tu,saya pon mandikan Aqil seperti biasa..n bila nak gosok gigi time..Aqil cam takmo...ketap mulut serapat yang mungkin n bila pujuk-pujuk pun still taknak (as usual actually)..then..saya pon baringkan kepala dia atas riba saya n bukak mulut dia dan teruskan aktiviti pemberusan gigi dengan sepantas yang mungkin lagi pun gigi dia tak banyak lagi coz just ade 4batang atas n 2batang kt bawah..so agak mudahla nak memberusnya plus dengan lidah so dia pon takla meronta sangat...

But..ade sedikit rasa kecewa bila saya perhatikan gigi aqil mula kekuning-kuningan..hurmm..mungkin pengasuh Aqil takde masa atau taknak paksa Aqil gosok gigi..Mengeluh berat saya then bila cakap dengan Huby, huby cakap 'bibik taknak paksa la tu,takpe before dia amsuk tido bie gosok gigi dia'..hurmm..ok!!

So Hari ni saya nak share tips penjagaan gigi anak2 kita..saya ade jumpa satu info yang sgt berguna untuk kita manfaat kan penjagaan our baby/toddler's tooth..here are the info:

Pemberusan gigi anak anda-Bila dan Bagaimana?

Mengajar anak memberus gigi adalah sangat penting. Tentu ramai yang mempunyai masalah yang anak mereka tidak suka memberus gigi atau tidak mahu diberus giginya oleh anda. Bagaimana anda mahu memupuk sikap suka memberus gigi dikalangan anak anda? Bagaimana cara memberus gigi anak anda?


Bayi


Kunci utama untuk memupuk tabiat suka memberus gigi adalah memulakannya dari AWAL. Paling bagus jika anda memulakannya beberapa hari selepas lahir. Selepas bayi anda menyusu, lapkan gusi, lidah dan langit-langit bayi anda dengan kain lembab. Ini bertujuan untuk :

1. Membersihkan gusi, lidah dan langit-langit bayi anda dari plak yang terbentuk

2. Membiasakan anak anda merasa ada jari atau sesuatu di dalam mulutnya supaya anak anda tidak akan berasa tidak selesa atau takut apabila anda mahu menggosokkan giginya kelak



Selepas 6 bulan



Gigi pertama bayi anda biasanya akan tumbuh apabila umur bayi anda sekitar 6 bulan. Biasanya gigi bawah di bahagian hadapan akan tumbuh. Ada yang tumbuh awal dan ada juga yang tumbuh lambat jadi jangan risau sekiranya hal ini terjadi. Selepas gigi pertama tumbuh, anda boleh membeli berus gigi bayi. Terdapat bermacam-macam berus gigi bayi di pasaran. Ada yang boleh disarungkan pada jari dan ada yang berbentuk seperti berus gigi biasa. Terpulang kepada anda untuk memilih yang mana sesuai untuk bayi anda. Pastikan berus gigi itu cukup kecil dan mempunyai berus yang lembut.



Saya lagi suka menggunakan berus gigi yang boleh disarungkan pada jari untuk permulaan kerana kita boleh mengagak berapa dalam kita memberus dan apa yang kita berus. Selepas bayi mempunyai lebih banyak gigi, dan anda telah biasa memberus gigi anak anda, anda boleh bertukar kepada berus gigi yang berbatang.



Ubat gigi



Tidak perlu menggunakan ubat gigi bila memberus gigi anak anda yang berusia di bawah 18 bulan. Anda boleh menggunakan ubat gigi berflorida selepas anak anda berusia 2 tahun ( apabila anak anda sudah tau berludah). Sekiranya anak anda mempunyai risiko tinggi untuk mendapat karies ( gigi berlubang), anda disarankan untuk menggunakan ubat gigi berflorida tetapi pastikan anda hanya meletakkan jumlah yang kecil sahaja ( sebesar kacang pis) di atas berus gigi . Ini adalah kerana, jika anak anda berusia kurang dari 6 tahun dan menelan ubat gigi berflorida dalam jumlah yang banyak, gigi kekal anak anda akan mendapat fluorosis ( tompok-tompok putih – kecoklatan). Ada juga ubat gigi tanpa florida untuk kanak-kanak dan sekiranya anak anda tidak mempunyai risiko tinggi untuk mendapat karies maka ubat gigi tanpa florida amat sesuai untuk digunakan.



Cara memberus gigi anak anda



Berus gigi anak anda 2 kali sehari, pagi dan juga malam sebelum tidur.



1. Posisi paling bagus untuk anda berdiri ialah di belakang atau tepi anak anda dan memegang rahang bawah anak anda dengan lembut.

2. Berus bahagian permukaan gigi belakang dahulu kerana bahagian ini digunakan untuk mengunyah makanan dan sangat senang mendapat karies. Kemudian, teruskan dengan bahagian permukaan tepi gigi dan juga bahagian sebelah dalam gigi belakang.

3. Selepas itu berus pula bahagian gigi hadapan, permukaan luar dan dalam gigi.

4. Gunakan teknik berusan secara bulatan kecil seakan gegaran supaya seluruh permukaan gigi dibersihkan dengan sempurna.

5. Luangkan masa dalam 3 minit untuk memberus gigi anak anda. Nyanyikan lagu semasa memberus supaya apabila habis lagu dalam masa 3 minit, maka pemberusan gigi pun habis.

5. Suruh anak anda berkumur dan ludahkan semuanya. Jangan risau sekiranya anak anda tertelan sedikit ubat gigi yang mempunyai kandungan florida rendah. Jika anak anda selalu menelan ubat gigi, gunakan ubat gigi tanpa florida.

6. Jangan lupa memuji anak anda kerana telah memberus gigi.



Apa perlu buat jika anak tidak mau memberus gigi



Ada kanak-kanak yang tidak suka anda menggosok gigi mereka. Mereka mahu membuatnya sendiri. Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun tidak akan menggosok gigi dengan betul kerana mereka masih tidak tahu menggunakan berus gigi dengan betul. Jadi, anda perlu memberus semula gigi anak anda selepas anak anda memberusnya. Anda juga boleh mencuba beberapa tip untuk menjadikan aktiviti memberus gigi disukai anak anda:



1. Pastikan aktiviti memberus gigi sesuatu yang seronok dan bukannya satu tugas yang perlu dibuat oleh anak anda setiap hari

2. Biarkan anak anda memberus gigi anda, kemudian memberus giginya sendiri dan kemudian anda pula menyudahkan pemberusan gigi.

3. Biar dia memilih berus gigi dan ubat gigi kesukaannya

4. Nyanyikan lagu atau buatkan aktiviti gosok gigi seperti satu permainan

5. Bacakan buku mengenai gigi, pemberusan gigi dan juga doktor gigi

6. Jangan gunakan paksaan semasa memberus gigi anak anda, sekiranya anak anda tidak mahu memberus nasihatkan anak anda secara perlahan-lahan sehingga dia mahu memberus gigi



Jika anda jadikan gosok gigi ini seperti sesuatu yang menyeronokkan tentu anak anda sukakannya. Anak anda juga akan suka memberus gigi jika mereka melihat anda memberus gigi. Mulakan dari awal, supaya senang mendidik anak menggosok gigi kelak. Ingatlah bahawa gigi anak anda amat penting walaupun gigi itu akan diganti dengan gigi kekal kerana tanpa gigi, anak anda akan menghadapi masalah untuk makan dan boleh mengganggu tumbesaran mereka.



Selamat mencuba!Kredit info to DrLEen ~Gigi Sihat Senyuman Menawan~


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget