Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 30, 2010

Updates:Pindah sikit-sikit ke or Pindah sekaligus??

Updates:

Semalam berpindah lagi..kali ni rumah yg akan diduduki telah habis disapu n di mop..tinggal nk scrubbing lantai je..after then, selamat sudah untuk diduduki secara TOTAL..(upppsss lupe..dinding juge harus di cat..tapi huby kata pindah je dulu pastu baru cat..) tak systematik kan???
(semalam balik keje terus mandi n bertungkus lumus menyapu n mengemop sampai pukul 9 mlm..)
pukul 9mlm baru amik Aqil..Fuhh gile lambat!!Sorry sayang..Mommy amik sayang lambat hari ni..n semalam only 12 am br bleh berbaring-baring di atas tilam sbb bnyk tak settle lg...

so after three days of moving activity, kami rasa kami sudah tidak larat!!
waaa..penat la...
lagi penat bile tengok rumah still bersepah n tak tau nak duduk kt mana dh..
huwaaa...cptla episod perpindahan ini berakhirrr....

MIL cakap, pindah sikit-sikit lagi senang..tak penat..pindah terus kemas..
dari pindah sekali gus n rumah terus bersepah...

waaa..cakap senanglaaa...
dia ade maid.. bukan dia yg kemas pon rumah2 tu..
tak larat la..siyes!!dgn hny saya saja perempuan yg ade n tenaga makin berkurangan bile org2 yg menolong kian menghilangkan diri due to their own business..
sudahnya tinggalla kami bertiga untuk terus berkemas...

kenapala huby tak suke menggunakan khidmat orang lain untuk berkemas?? (orang lain means bibik sekejap..just for kemas2,mop, sapu n lap2 habuk)
bukan mahal pon nk byr diorg ni!!arghh ni lagi isu tension yg wujud!!bile semua benda huby nk buat sendiri!!!
Letihla bang..tolong la guna khidmat bibiksss sekejap..bukan lama pon!!
saya pon tak faham kenapa huby sgt tak suka maid sebab before arwah MIL meninggal, hidup dia tak penah sunyi dari ade MAID..sbb arwah MIL mmg sgt2 memerlukan maid untuk buat suma kerja2 rumah...
then bile arwah mak meninggal, maid mak pon balik Lombok terus di black list nya Maid2 yg ade!!
(alasan:takde privacy la kalo ade maid ni??) kalo ckp pasal privacy bukan kami anak beranak je yg duduk rumah tu..ade orang lain gak..tp huby tetap refused to have a maid...

Arghhh!!Tension Mode!!!

Last but not least:
which one do u prefer?pindah sekaligus or pindah sikit-skit??



Notes:Mesti suma org pening sbb saya ade MIL ke tak?saya ade MIL tiri (bapa mentua sy kawen dua!!hiksss)..nanti saya cerita selanjutnya psal kuarge huby yg agak kompleks ini eh... 
Photobucket

Mya Elzara 3th Birthday Giveaway

Asslammualaikum..

GA time!!!
hikss...again saje je join GA ni sbb adiah dia sgt cute n cumellssssssss...
SO sesape yg nk dpt kan adiah yg cumells lagi cute tu sila terjah blog Mama Mya ELzara ni ye sygs sygs semua..
senang je syarat-syaratnye...
~ Jadi follower blog Mya Elzara Batrisya (DONE!!dah lama jadi follower blog mama ni)
~ Buat 1 Entry yg Simple & menarik berkenaan GIVEAWAY ini (ENtry ini khas ditujukan buat GA cute ini juge)

~ Copy & paste banner diatas ke entry & sidebar beserta link


~ Tajuk Entry : Mya Elzara 3th Birthday Giveaway (DONE!)


~ Linkkan entry anda ke bahagian komen Entry ini (DONE)



ok!!everything's done...
Jom Join Giveaway Ini!!!


Photobucket

Nov 29, 2010

Weekend yg Superrr Penatttt!!

arghh..penatt..
siyes penat..
kuikuikui..kalo diberi peluang..
sumpah taknak pindah rumah sampai bebilee...

Jumaat Malam..
dah sibuk memikirkan strategi terbaik untuk mengemas-ngemas n angkat barang..
meninjau-ninjau kawasan..(rumah yg akan dipindah masuk)
esoknya akan berpindah secara besar-besaran..

Sabtu..
kerja-kerja perpindahan hny boleh dilakukan selepas pukul 6 ptg sbb have to attend knduri kt Shah Alam
balik-balik dari kenduri..tukar baju n antar aqil kt bibik terus sising lengan amik berus n kain buruk n bermulala kerja mencuci dapur rumah yg baru..(rumah tak baru tau!!)
Kerja dengan orang laki ni kena banyak bebel sket, baru meriah..(padahal tak larat dah nk arah itu ini..sampaikan terpaksa keluarkan sebuah statement
"abg..rampas semua handphone yang ade!!") hahaha..lawak...
uppsss manusia yg terlibat yg bermurah hari untuk menghulurkan tenaga adalah..
huby, kojek (huby's frend-best frend ever!!), Mizi n Owm (huby's cousins- best cousins ever!!) ahaks!!
sampai kol 10 lebih (10 malam tau) baru siap dapur tersebut dicuci!!giler penattt..padahal mana ade besar sangat pon dapo tu..huhuhu..


Ahad..
dalam tengahari kerja perpindahan bermula lagi..
tapi asik terbantut je keje sbb banyak brg2 dlm umah tu tak berangkat n kami agak teragak-agak utk mengemas sbb owner rumah tu tak bagi lg usik brg2 dia..huh!!(owner bole kata, kami yg tak sabar nak pindah sampai tak menyempat!ciss-sampai hati mereka mengeluarkan kata-kata sebegitu) huby kata..arghh pegi *&^%$% la..yg penting kita dah semngat gile nak pindah ni..ahahah gile sempoi!!!


dah kemas pinggan mangkuk yg superduper banyak tu, saya pon pegila menyimpan pinggan mangkuk 2 kt dapur yg dah kami bersihkan semalamnya...wahh..dapur baru saya sudah bersih n plg penting ade dapur canggih yg tersedia..ahahah..

owner dtg (owner ni sbnrnya MIL sy jugak..mulut dia mmg bising tapi hati dia baikk) ...
dan kami pon berkemas denagn rancaknya n sekitar pukul 10 lebih (10lebih lagikk) mesin basuh n peti ais sudah dipindahkan dengan selamat..(alamat saya tak basuh kain baju sampai pindah bebetul la nampaknya)
owner dah angkut suma barang except for barang-barang dlm biliknya maka kami pon akan sambung perjalanan perpindahan ini keesokkan harinya..
(persoalan: Mampukah mereka buat kerja tanpa saya esok??(hari ni?) hahahah...wait n see for latest update from me from time to time ya)


Notes:takde mood langsung sbb asik terbayang rumah yg bersepah mcm tongkang pecah!!and cerita pindah yang tak sudah-sudah lagi..huwaaaaa...boleh tak bangun-bangun pagi je rumah sudah tersedia cantik n everything has completely moved?boleh ke????hua hua hua hua...


Photobucket

Nov 25, 2010

Long Term Plan ~For our 2nd baby~

uikss...2nd baby?
Bile tu?
InsyaALLAH..ade rezeki ade la kan..cume buat masa sekarang ni belum lagi kut..InsyaALLAH tahun depan ke tak pun 2012..InsyaALLAH k..

tapi...I got plan...heee...ntahla..maybe a better plan for my 2nd baby..
i wouldn't say Aqil's time dun have a better plan but due to my jobless plus agak kelam kabut so we juz have nothing for him..(time tu huby berjimat sgt!!)

Jobless pasal baru sgt abis belajar teros preggy..camana nk dpt keja kan sudahnya keje ngn FIL je..

So by now, i've a plan for my 2nd baby...
Here are my wishlist..

Rasanya nak bersalin kt Swasta plak kali ni..n yg paling terdekat ialah KPMC Puchong...
Dah survey dia pnya O&G doc perempuan Islam!!(dh survey..tak bleh blah!!)
hikss...
Bukan ape rasa cam dh serik nk bersalin kt Hosp Serdang...
Staff diorang ok cume rsnya tak cukup doktor kut kt dewan bersalin tu ..(kalo tak, takkanla Ibu mengandung ni terpaksa tunggu hampir lima jam semata-mata nak scan n sudahnya kena masuk wad) huhuhu...
Tapi have to admit, nurse diorang sgt baik n caring..cakap pn polite je..
cume yg tak tahan bile time seluk2 tu, yg ade hny doktor lelaki cina!!n again waktu after deliveries, Doktor lelaki yg buat ckecking ala-ala Pap Smear..(taknak lagi!!!malu!!!)

KPMC Puchong...In about 10-15 mins to reach here from home

So harapan kt KPMC nanti..nak request doktor perempuan n Islam...InsyaALLAH..
Dan terpaksa simpan duit dr sekarang..
Dah survey..(survey lagik!!)..kalo normal delivery dlm RM 1200++ -kena simpan duit- n with 2nights stay..
Kalo caeser in about RM 5000++..(wow!!!banyaknya...)hahahha...
So nak taknak tpksa simpan RM5000++ dr sekarang..(manala tau kan kemungkinan)

Dulu deliver kt Serdang pn consumed in about RM 1500 gak!!banyak kan..
(4nights stay+NICU Aqil+double bedded 1st class)
Semoga Impian jadi kenyataan...hikssss...


haaa..seterusnya...
Nak beli breast pump Medela mini Electric..
Cost in about RM 500++ kut!!
(hopefully price dia akn turun lg)

Medela Breastpump Mini Electric

Waktu bersalin kt Serdang dulu depa bagi la pinjam pump ni coz Aqil kena puasa 5 hari so susu dah bengkak so terpaksala diperah menggunakan benda alah ni..
rasa sgt worth it kalo bli medela ni sebab sgt senang guna n pressure sgt tinggi..
dlm sekejapan susu akn jadi penuh satu botol..fuhh mmg bagus alat ni..

Impian, nak fully breast feed n sampai 2years++ (insyaALLAH boleh kan)
Time dgn Aqil dulu juz 7months fully breastfeed n 1years n 2months je dpt bf-ing dia...
InsyaALLAH impian akn jadi kenyataan..
SIMPAN DUIT sekarang!!!!!!


Lain2 Impian..
Stroller Mc Claren (Rm 600++)
Babyjorn carrier (RM 600++)
Set Bersalin Tropical herbs (akn diteruskan pengambilan sama macam time bersalin aqil sbb bengkung dia sgt best!!) (RM 280)
dan lain-lain lagi...
SIMPAN Duit dari SEKARANG!!!!JOM!!

 
 Notes: Impian diatas Belum atau masih dalam perbincangan dgn Tuan Pengarah..belum diapprovekan lagi..hiksss...So akn terus berdoa agar semua impian tersebut akan menjadi kenyataan..InsyaALLAH...


Photobucket

Billssssssssssss........

Bills ooo billsss....

kami baru nak mula hidup sendiri secara TOTAL!!

hiksss..kami mmg dh lama kawen, cume baru je nak hidup sendiri..
before this mmg kami hidup sndiri cume ade certain2 bills tu bkn kami yg byr..FIL yg byr..maybe dia tak yakin sgt dgn anak dia kut!!isy tak la..kan kami duk rumah arwah MIL so before this FIL yg byr suma bills then bile kami plk yg duduk bills tu diteruskan juge pembayarannya...

dan bile kami akan pindah ke rumah lain...semuanya adalah di atas tanggungjawab sendiri!!
ok ada faham??

banyak kut!!ntahla...sekarang pn tiap2 bln byr bills almost RM500++..
setiap kali byr,setiap kali tu la huby mengeluh bnyk..
ni nk pindah rumah yg ade tujuh bijik air cond lagi la sakit nk bayor...hahahah..telankan aje bills tu suma..

Sekarang ni dlm proses untuk kemas pingganmangkuk yg kt dapur..n hopefully by this weekend kami akan start pindah...



Notes: haiiii cpt la pindah hendaknya...tak sanggup nak tengok rumah tu bersepah dgn teruk n habuk pn makin banyak..(takde hati dah nak duduk rumah tu)huuuuuuuuuuu.....
Photobucket

Nov 24, 2010

Aqil's condition

Alhamdulillah..
He's now in recovering stage from his viral fever..
but still have cough+flu n sumtime got hi-temperature..but still in under controll...

lupe nak citer..
hari Isnin hari tu..mommy tpksa amik half day coz waktu lunch tu MIL sy called..
"badan Aqil panas la da.."
"yeker makcik?haa okla..aida balik skrg jugak!!"
Sampai rumah,badan dia sikit panas n takmo letak nk dukung je..
area kul 2 tu mommy n daddy pon bwk aqil ke Klinik Kesihatan Petaling Bahagia..(dh malas nk g swasta coz tade perubahan and tak bg antibiotik instead)

tunggu tak lama pon coz tak ramai org..
cek temperature, hi fever as nurse said..
see the doctor..(indian-garang giler!!menyampah I-biasalah kerajaan)

"u mandi dia air panas ke air sejuk?"
"air sejuk"
terus tempelak..
"see!!pasal tu la batuk dia tak baik-baik!"
"u kena mandi dia air suam..jgn bg buah..jgn bagi sayur..jgn cium2 dia..faham tak?tu semua kuman!"
ek eleh doktor ni..kerek plak..
"sejuk-sejuk semua jgn bg ok!"

finish!!amik ubt kt farmasi n kami pon balik dgn hati yg sabar kerana melayan doktor yg arrogant tuh!!huhuhu..


as of now, Aqil is getting better n dah pandai sepah2 balik..yg tak tahan tu,setiap kali nk tido (since last two weeks, asik nk pegang boobs mommy je, pastu baru bleh tido..)arghh Mommy tak selesa la sayang..ni suma keje bibik..-kadang2 sy tak suka ape yg bibik ajar sebab kadang-kadang mengarut!!nak tegur, saya tak pandai nak tegur orang tua..so saya pon terpaksa diamkan n ajar anak saya dengan cara yg terbaik..


Photobucket

Cerita Hockey n Football!!

Alhamdulillah..
even terlewat 7mins je but still mampu menyaksikan kemenangan berharga Pasukan Malaysia menentang pasukan hoki India..Malaysians r proud of u guys!!All of u did a very gud job..Bila tgk match semalam rasanya team ni adalah yg terbaik saya pernah saksikan instaead of Mirnawan n S kuhan's team..they were such a wonderful players and i can say ALL of them!!

SO next mission is trying to get GOLD medal in finals which I'm still dun know when the match against Pakistan will be held..(info:Malaysia has never won gold/silver medal in Asian Games!!this is their 1st attempt n for sure semua orang nk tgk diorang menang kan!!Including me!!yes!!Indeed!!hikssss)

Lepas hoki..saya pun tgk semifinal Bola plak..
Korea Vs UAE..
N one thing for sure saya mestila sokong Korea..(influenced citer2 korea and if tgk World cup my 1st team is South Korean)..
Mmg Korea main bermati-matian..asik serang dan serang je..ade harapan nk menang ni..hiiii..
masuk masa tambahan pun stil O-O gk!!
sekali tu lagi satu minit nk abis game Korea tukar keeper..(kunun2 nk main tok Penalti la nanti!!)
Sekali tu..dlm beberapa saat nk abis gae..(saya ulang beberapa SAAT nk abis..)ntah macamna UAE counter sekali tu counter2..masuk GOLLLLLLLLLLLLLLL..ape lagi..kechiwaa la sy yg menengoknya...tgk all korean players sume menitiskan air mata..sedih la jugakkk..tgk keeper baru masuk tu lg kesian.huuuuu..
sape sangka kan nk masuk gol saat-saaat terakhir boleh gol dan dia cam tak berapa save sgt bola tu,lagila dia frust!!!
Takpela..adat pertandingan..Korean terpaksa la berpuas hati dengan bronze medal only..
so Finals are UAE Vs Jepun (nk sokong Jepun plk la) weeee...


Notes: Stay tuned for Malaysian Vs Pakistan in Final Hockey Asian Games!!Photobucket

Nov 23, 2010

Selamat Berjuang Skuad Hoki Negara!!!

Tepat 5.30 ptg ni
Skuad Hoki Negara akan berjuang menentang pasukan Hoki India..(wahhh India tuu)
hiksss..
it's ok!!we can challenge n d most important thing must confident  plus berjuang habis-habisan even India Sangat KUAT!!

uppp..for those still dun't knoe yet, our  Malaysian hockey team will fight with Indian hockey team in semi finals 4 Asian Games!!please do support them k!!
Google...


rite after 5.30pm, I will in a bit rushing (a bit jee daddy!!hee) to reach home as fast as I can..(but still if i'm not rushing pon, still have to used 10mins+5mins including amik aqil at Makcik's house) plus minus just missed in about 15mins of the game jee...It's ok la kan instead of tak dapat tgk langsung!!(i'm a big fan of hockey,football,badminton n other games which taking parts in asian games,commonwealth,olympic-rs rugi kalo tak dpt tgk Malaysian beraksi..huuuu)


so guys...dun missed out ya!!!Go Malaysian Go!!!


Notes: Actually, saya tak reti pon main hockey!!heeee..but sgt minat tgk even tak reti tp sy faham the way n the rules of the game!!so ok la kan!!hikssss....
Photobucket

Nov 22, 2010

Weekend K.a.M.i. Lumpuh!!!

Ahhh chumm...
ahhhchummm...
kohkohkoh..
koh..kohh..kohh..
(ini adalah current situation kami)
Kami diserang virus feverrrrrr....oh feverrrrkuuu...
balik dari kerja hari jumaat hari tu,tetiba mommy rasa cam tak sedap badan..asyik terbersin je n rasa tak selesa sangat..mlm tu ckp ngn daddy,daddy kata dia pun sama..tapi baru nak kene..(mommy dari opis lagi dah asik terbersin je)..malam tu,telan ubat batuk n selsema..terus tumbang tak ingat ape dah..(dengan harapan esok akan kembali sihat)- kesian aqil..mommy tak dapat layan dia mlm tu-

tetiba esoknya..
mommy n daddy langsung tak boleh bangun!!tak boleh bangun...rasa cam berat sangat kepala..n mommy have to bangun gak coz aqil kata pampers dia dh penuh!!dia nak mandi..dlm mamai2 tu,terpaksa mandikan dia n teman dia mkn roti..main2 kejap..pastu mommy dah tak tahan sangat..
mommy baring dlm bilik n ajak aqil main dlm bilik je..
sekali tu,dia pun tertido sekali mungkin sebab boring kut..takde orang nk main dgn dia..

dlm tengahari..luckily, his bs datang..
"aqil!!Aqil!!..tido ke?"
Dalam ketidaklaratan yg amat sangat..mommy pn pg bukak pintu n minta dia tolong bg aqil mkn n main dgn aqil kejap sbb mommy sangat2 tidak larat...
BS dia pn ok!!

dlm kul 3 aqil balik coz dia lapar susu..
pas minum susu..Aqil tido..syiann anak mommy ni sbb boleh tertido dgn mommy jugak..
tak lama tu,daddy ajak pg clinic sbb dia pn dah tak tahan sebab sakit satu badan..
bisa sangat rasanya...dengan kepala sangat berat rasanya..(tak bawak aqil pn sbb dia tgh tido dgn nyenyaknya)
jumpa doctor..
doctor kata..ade jangkitan kuman kt paru-paru mommy n ade bnyak kahak..
demam yg agak panas..
n dia bg ubt selsema,antibiotik,demam,batuk+kahak,ubt sakit tekak..
Same goes to daddy cume differ on selsema(coz daddy tak de flu) n takde kahak..

Balik..mkn n telan ubt..pas maghrib teros tido..both plak tu..
again..kesian aqil coz takde mommy n daddy nk teman dia sepanjang sabtu tu...
nasib baik kwn2 daddy ramai..boleh tolong tgk kan aqil..
ntah pukul berapa aqil masuk bilik ntah nk tido padahal kalo nk ikotkan belom time tido die..
tp mungkin dia boring sgt kut..huhuh...

Ahad..
daddy's condition wasn't gud enough...still in high temperature and yet still weak!!oh no daddy..come on!!be strong!!
mommy..ok...boleh bangun dah tp sengal2 badan tetap ade..batuk n selsema still ade cume dah tak demam dah kot..tenaga je takde sbb takde selera nk mkn..
Semalam pn tak mkn sgt..tak lalu..
Daddy sampai mlm pn asik tido je..
risao gak..tengokla hari ni kalo tak ok lg nk pg hosp kerajaan..amik darah kut..

n finally..
last nite..after aqil happy+active(dia sorang je aktif sgt)..n aqil demam jua..mlm plak tu..huhuhu..time suma clinic dh tutup, time farmasi hanya bukak sampai pukul 9 mlm je..huhuuh..
agak susah jugak nk tido smlm coz badan aqil sangat panas..
kejap2 cek..38.5/38.3/37.8/38.5 n finally was 38.8..no choice!have to sumbat montot aqil ngn peluru..(nasib baik ubt time kt clinic langkawi hari tu still ade walaupun pelurunya dah meletup..!!)

lepas je sumbat peluru,,alhamdulillah baru la semua boleh tido termasukla daddy..
tido dengan lena kesemuanya..
huhuhuhu..

setakat ni badan semuanya dah tak panas..Alhamdulillah cuma bisa2 still ada..so bersabarlah ye sayang2 semua!!
Daddy u've to be more jantan ok!!dun lembik2 anymore..(daddy aqil ni anak manja..maklumla anak sorang arwah mak dia so kalo dia sakit time dulu2,dilayan bagai raja..dgn mommy sorry eh!!mommy tak larat!!dengan mommy pn taksihat..ade aqil lagi..so cukupla layanan berpada-pada sahaja)



Notes: Niat murni kami nak meng pack barang weekend lepas tidak terlaksana bile dua hari penuh kesakitan..bile la keserabutan rumah tu akan reda??

Nov 19, 2010

Ubat Cacing???

Salam..
since hari raya hari tu makngah saya ada tanya..
"aqil ni kurus je tapi perut dia buncit"
"mmg dia kurus je mak ngah"
"bie ade bagi ubat cacing tak?"
"ubat cacing?kena bagi ke mak ngah?nak beli kt mana?"
"a'ah kena bagi..sbb budak-budak kan suka mengutip,so bnyak cacing dlm perut dia"
"ooo..kat farmasi ada jual tak?"
mak saya menyampuk"ade!dulu mak ade bagi korang mkn,tapi tak ingat la namanya"
mak ngah tanya lagi.."aqil ade tak nangis2 ke..sakit perut ke?"
"takde pon"

dan mlm tu,tetiba dia nangis2.. tgh mlm plak tu..so sy pn ckp ngn huby esok beli ubt cacing..lagipon perut aqil mengeras..

Mlm tadi..kami pon pegi la Guardian cari ubat cacing for aqil..
then jumpa champs brand n tablet pny type..cari yg fluid pny..tp takde..huhuuu..
sambil tu kitorang pn survey mknan yg bleh bg vit C tk Aqil since his flu n cough did not recover yet plus all medicines was finished!!
our choice must be Scott Emulsion..orange flavour..try bli yg small bottle pnya coz afraid if Aqil cannot accept its taste..

Dlm keta..Aqil bleh mengamuk nk mkn ubt cacing tu..dia ingat gula2 ke ape..tak sempat nak baca,tpksa gk bg..pastu baru tersenyum-senyum mcm kerang wangi..
For below 2years juz need 1 tablet only..in 6months time rasanya...
but..its has side effect after mkn that tablet..
will vomits/diarrhea ..and if it persits,have to see the doctor..


dan apabila bangun pagi..
Mommy sudah berwangi-waangian serta ayu berbaju kurung keler pink..
Apabila mommy mula mendukung aqil..
tiba-tiba...
Aqil boleh muntah dengan banyaknya....
"uwekkkkk.."
Aqilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll...
Mommy sudah lambat tau...nak hantar aqil lagi...waaa..
terpaksa tukar baju n mandikan si kecik tu dlm kelambatan juga..
sudahnya,saya tak pakai baju kurung pon!!berkemeja sudahh...

Punch card saya tidak menunjukkan red kaler..
lambat dua minit je..rilekla bosss...hihihihi...

Photobucket


Notes:we juz gave Scott Emulsion to aqil at last nite rite after we reached home..Alhamdulillah..he'll lovin it..heeee...for his own gud!!

Nov 18, 2010

Photoshoot!!!here are the pics!!!

Salam..
Ini adalah gambar sya berphotoshoot time deepavali hari tu..
for those yg nk tengok,sila la yer..
yg taknak tengok pn takpe..

So Layanz!!!!












Notes:ade part 2 tau!!so stay tuned!!heeee....


Photobucket

Aqil's Story...~He's smarter than his age~

Salam All..


Let Mommy starts
its about past three months story..



dah lama sebenarnya nak cerita tapi kekangan masa agak membataskan segalanya..



12months:

jalan dah tak jatuh-jatuh dah..

maintain je..

heee...

he's a fast learner!!so jgn ajar yg bukan2 ok!!



13months:

dah boleh menerima arahan..

"kalo orang suruh tutup pintu,dia akan tutup pintu"

kemarahan orang akan di balas dengan cheeky smile n orang takkan marah dia lagi..

pandai amik hati orang..

pandai jugak 'buat ' orang..

kekadang gigitla,cubit la,nak cabut hidung orang la n macam-macam yg menyakitkan..



14months

boleh menerima arahan dengan baik..(alhamdulillah)

Kalau Mommy suruh amik hp,dia akan pegi amik hp tu..

"aqil pegi suruh daddy bukakan botol air ni"

dengan sepantas kilat akan pegi kat daddy n tunjukkan botol air tersebut..

mulut semakin bising..(walaupun masih tidak mampu menuturkan sebarang perkataan)

tau kegunaan sesuatu barang tu..contoh: sikat utk sikat rambut..dia pun akan amik sikat tu n sikat rambut dia..(walau rambut dia hanya senipis cuma)



15months:

his first word~DAAAA DDYYYYY~ (wahh mommy sungguh kecik hati tau sayang!!)

kalau kereta dah berhenti di satu2 destination tu,Aqil akan cepat-cepat turun kt bawah seat n cari his crocs..kalau crocs tu ade dua pasang,Aqil akan cari pasangannya dan takkan pilih yg berlainan pasangan..(how clever he is rite!!Alhamdulillah)

Semakin bijak belajar n he's still a fast learner!!

Uncle kojek dia saja la ajar TUmbuk2 dgn sound effect dush..dush..dush..(sambil buat aksi tumbuk2 angin) n bila orang suruh dia buat,Aqil akan buat benda yg sama n berserta sound effect nya juga...huuuuu...


Aqil Jauhari Mohd Jeffry

Thanks to Allah coz gives us this precious gifts n precious moments ..MommyDaddy love Aqil so much with all our heart!!



Photobucket

Aidiladha 2010~Birthday celebration

Assalammualaikum

masih terasakah Aidiladha anda semua??


Alhamdulillah masih terasa kan..


Esp di Kedah~Kelantan n Terengganu...


Selamat Hari Raya Aidiladha Buat semua..


Saya dah kembali bekerja sebab cuti hny sehari..huhuhu

semalam Aidiladha kami agak meriah sebab dihiasi dengan kenduri Qurban by my PIL n agak sibuk jugak saya di sana sampai sekeping gambar pun tak sempat tangkap...
Dan saya mkn dengan banyaknyaaa...waaa nyummy..
Pagi mkn laksa..hurmm sedap!!
Tengahari mkn nasi minyak..(tak berapa sedap sangat!!terlalu masin)
Ptg mkn laksa lagi..penutup sebelum saya bergerak berhari raya di Kajang pula...

Hai!!Selamat Hari Raya Aidiladha!!Dr Mommy n Aqil!!

(jam baru menunjukkan ke pukul 10 pagi tapi aqil dah pun selamat bertukar dua pasang baju melayu..huhuhu-kalo tak bleh sedondon dgn mommy)

Di Kajang..

Semuanya sedang menantikan kedatangan tetamu untuk celebrate birthday Asyraff..(anak along saya!!)Wahh..kami sampai2 tgk dah ramai dah orang time tu..kami sampai dalam pukul 5.30 petang..tak lama kami sampai tu,cake sutting was started!!herewith pics of cutiest cake!!

Ben-10 Cake!!Cantik!!Cake dalam Taman lagik!!




Got Balloons too!!



Balloons are colourful!!!

Aqil with party hat!!(sekejap sgt bole letak atas kepala dia!!)sangat tidak suka..





Our Birthday Boy in grey Polo Shirt!!



Asyraff with Maklong Pija..



Angah n mak..



nampak cam takde orang kan??sebab orang suma berada di belakang camera!!hihihi...alhamdulillah asyraff selamat jugak potong kek walaupon mamanya sedang demam panas ketika itu...huhuhu..(get well soon Along!!)

Selepas acara Potong kek tu,ramai gak yg dtg selepas itu..sampai kitorang nak balik pon (10.30mlm) still ade orang datang lagi..(mak ngah kg baru n family)...

Sampai rumah around 11 mlm..tetiba mamat 3org (huby+his cousin+his friend) yg ikot kitorang kemana saja semalam,kelaparan!!

Diorang boleh terlupa nak mkn!!(asik main kad je!!mkn pn boleh lupa)..

Dah otw balik umah baru lah kata-kata seperti ini kedengaran:

"bie..mak masak kuah kacang eh tadi?"
"ala..abg lupa la nak mkn nasi impit n kuah kacang tadi..mak mentua aku masak kuah kacang mmg sedap!!rugi betul tak mkn tadi"

"eh..tadi kita nak mkn nasi impit terus lupa kan!" "a'ah..lupa terus!!"

"kita nak mkn apa ni?"

"kita amik makanan kt umah makcik la..mesti ada lagi"

"ada tu mmg la ada tapi skrg dh pukul 11,diorng mesti letih n dh tido"

"a'ahla..kita tengok zubir bukak ke tak"(kedai mkn kt law rumah kami)

Sekali tu Zubir pun raya jugak!sudahnya saya kata la camni..

"takpe la mkn je nasi dengan telur"
"takkan telur je?"
"kla..mkn la dgn serunding"
"haa ok gak tuh"

So sy dengan belas ihsan tu..masakla jugak sambal ikan bilis utk mereka semua selepas menggoreng telur mata kerbau..Makanla meraka dengan sekenyangnya..

Photobucket

Nov 16, 2010

Hukum Ibadah Qurban

Pada hari Rabu ni 17.11.2010 , umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha. Pada hari yang mulia ini kebanyakan masjid dan surau di Malaysia akan melakukan ibadah korban walau pun ada yang menundanya pada hari yang lain.

Tercatat dalam kitab-kitab muktabar, Ibadah korban adalah satu sunnah yang menggambarkan peristiwa pengorbanan Nabi Ibrahim yang diarahkan oleh Allah SWT untuk menyembelih anaknya.

Korban bermaksud menghampirkan diri atau mendekatkan diri kepada Allah S.W.T, dengan menyembelih binatang korban untuk disedekahkan dagingnya kepada golongan fakir miskin.
Hukum membuat ibadah korban itu adalah sunat muakkadah (sunat yang dituntut). Walau bagaimanapun ianya boleh menjadi wajib apabila dinazarkan.


Maka secara ringkasnya, korban itu terbahagi kepada 2:

1. Sunat muakkad (sunat yang dituntut) – Kepada orang yang mampu.
Ulama juga mengatakan ia adalah sunat bagi orang yang mampu. Makruh bagi orang yang mampu itu seandainya dia tidak melakukan korban. Walau bagaimanapun jika ditinggalkannya tanpa sebarang keuzuran, tidaklah dia berdosa dan tidak wajib dia mengqadhanya.

Sunat bagi orang yang berkorban itu memakan sebahagian daripadanya.

Sebagaimana firman Allah Ta’ala dalam Surah al-Haj ayat 28: Maksudnya :

“….Maka makanlah daripadanya dan beri makanlah kepada orang-orang yang sangat fakir. Wajib disedekahkan sebahagian daripada daging-daging korban sunat itu kepada golongan fakir dan miskin yang beragama Islam dalam keadaan mentah lagi basah (belum dimasak).

Adalah Afdhal jika yang empunya korban itu hanya mengambil sedikit daripada daging korban berkenaan manakala sebahagian besar daripadanya disedekahkan.

Biasanya amalan di Malaysia ini daging korban dibahagikan kepada 3 iaitu 1 bahagian kepada yang berkorban,
1 bahagian kepada fakir miskin dan 1 bahagian kepada yang bergotong royong mengerjakan lembu tersebut.

Jika daging korban itu ialah korban disebabkan wasiat dari seorang yang telah meninggal dunia, maka tidak boleh dimakan dagingnya oleh orang yang membuat korban untuknya dan tidak boleh dihadiahkan kepada orang kaya kecuali ada izinnya.

Haram menyedekah atau menghadiahkan daging korban kepada orang kafir walaupun sedikit. Tidak harus memindahkan daging qurban ke daerah lain sebagaimana dalam hukum zakat.

2. Korban wajib – Kepada orang yang bernazar

Bagi daging korban kerana sembelihan wajib seperti nazar maka hukumnya Wajib disedekahkan kesemuanya. Haram ke atas orang yang berkorban itu memakan daging tersebut. Jika telah dimakan daging itu maka Wajib diganti kadar yang dimakan itu tetapi tidak wajib dia menyembelih semula yang lain.

Haram ke atas orang yang yang melakukan ibadah korban atau warisnya menjual daging korban itu atau kulitnya atau bulunya atau sesuatu daripada binatang korban itu sebagaimana sabda Rasullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam : Maksudnya: “Siapa yang menjual kulit korban (udhiyyah) itu maka tiada dikira korban baginya.” (Hadis riwayat al-Hakim) Haram menjadikan kulit dan daging binatang korban itu sebagai upah kepada penyembelih, tetapi harus diberikan kepadanya dengan jalan sedekah atau hadiah.

Binatang Korban

Syarat-syarat binatang ternakan untuk ibadat korban adalah terdiri daripada binatang-binatang seperti unta, lembu, kambing atau kibas, yang umurnya dua tahun serta sihat dan tidak cacat.

Korban bagi seekor unta atau lembu adalah untuk tujuh orang, manakala kambing adalah untuk seorang

Sumber:Qurban

Notes:alhamdulillah..terjawab segala persoalan saya di entri sebelum ni...

Photobucket

Salam Aidiladha 1430h...

Bile la masa dan ketikanya diri saya akan wujud diantara berjuta umat islam di mekah??



Asslammualaikum..

Salam Aidiladha buat semua rakan blogger sekalian..
Alhamdulillah tahun ni dapat jugak kite melakukan ibadah Qurban..
Tahun ni Aqil jauhari ade amik bahagian untuk ibadah qurban tahun ni..(amik bahagian??)

hikss....
jgn salah faham yer..tahun ni atuk puchong die dengan sukahati mengsponsor untuk buat ibadah Qurban buat cucu kesayangannya...(saya pn tak berapa tahu sangat bile depa kata kita semua wajib melakukan ibadah qurban/aqiqah buat anak mereka-wajib bg yg berkemampuan(yg aqiqah tu sy tau la tangungjawab as a parents))

Alhamdulillah..tahun lepas kami dah pun selamat buat ibadah aqiqah buat aqil jauhari kami di Kedah..

tahun ni kami tak blk kedah pun sebab selepas solat sunat hari raya esok,FIL sy ade buat kenduri sempena ibadah Qurban Aqil...(so for those yg ade kt area Puchong or sekitarnya..jemputla dtg yer)heeee...
dan esok juge selepas kenduri di Umah FIL saya,kami anak beranak akan bergerak pulang ke Kajang pula..(tak pernah langsung sambut raya haji kt kajang!!sejak kawen!!huh..)

Mungkin balik sana nk dekat ptg sikit kot sebab ade acara kt sana di sebelah malamnya..(acara ape?)

Celebrate birthday anak along sya..Asyraff Azhan a.k.a Abg long aqil...

Wahh sgt tak sabar nk clebrate n pasang impian juge supaya birthday Aqil yg ke dua nak sambut kt Kjg juga!!(sbb kt kjg lg meriah compared with kt Puchong)huhuh...

itu adalah sebahagian perancangan dan bingkisan laluan Aidiladha kami..Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha dari Kami sekeluarga...
Photobucket

Nov 15, 2010

Ahad K.a.M.i di IKEA

Salam..
Selamat Petang kawan-kawan semua..
Semalam kan kami pg IKEA..wahh best n semangat je rasa bile pepagi ahad dah breakfast kt TTDI n seterusnya ke IKEA..
Belom jam menunjukkan pukul 12 tghari tp parking almost full house kt IKEA+Ikano...
Tp yg pasti kami tetap dpt parking jugak!!
atlast...hihihi....


(uppsss pada yang tak tau tu..kami dlm proses nk pindah rumah..so ade la certain tempat yg perlu di make over so that it will looks super duper glamm gitu..ahahahah)


Ni adela beberapa aksi gedix mommy!!hikss!!

Budak yg almost nk tido dh..(padahal br je sampai IKEA)..penangan ubt selsema...

Dah nak tido dah..sikit lg jer terlentokk..(time ni daddy tgh cari stroller or trolley kecik so that takdela berat sgt nk dukung budak tecik ni)


Fuhh idaman kot!!simple but nice!!All in RM 2700.00 (giler worth it!!)



Rak-rak yg boleh difikirkan tuk dibeli..




Rak gantung n lekat..(mmg nk beli la nnti)





Nice frame!!






Wahh kerusi empukk!!antara contoh2 sofa yg akan dibeli nnti for our 2nd living hall..



Rak lagi...(special made coz bleh letak gambar pape je kt cermin tu)




BUdak yg terlena tak ingat ape dah..



Rak TV ni mmg DAddy kata boleh beli..



Nipun worth it kalo nk beli..murah jeee.. RM 369.00




Rasa cam nak beli satu la rak ni..(sgt inovative shape nya)





Aqil dah bangun n taknak dok dlm stroller..nak tolak stroller sndrik lg best...

Notes:hikhikhiksss..kami tak beli pape pun!!juz survey n amik konsep yg ade!!bile dah dapat duit sekepuk!!baru boleh beli n shopping di IKEA~Westcourt n Cavenzi n other suitable furniture places!!(tandatanya:bile nak dapat duit sekepuk itu)hiksss...
tp best pe..walaupon tak beli pape tp sgt enjoy bile weekend kami diisi dengan aktiviti kekeluargaan...hihihihi...
Bile kami nak pindah??lambat lagi kot!!plg awal mgkin awl bln depan..InsyaALLAH..tapi dah tak sabar sangat nk pindah!!huhuhu..-sampaikan rumah sekarang bersepah tak ingat pn buat derkk je..hikkkksss...
n again!!sume org pandang MOmmy dgn pandangan yg sukar utk ditafsirkan..huksss..mgkin diorg jeles dgn reben mommy kut!!besaq sgt!!ahahaha..pastu bile tolak stroller aqil,diorg lg pelik..tgk daddy yg mcm budak 17thn,lg tambah pelik..
arghh..biarkan aje!!yg penting kami bahagia...










Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget