Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Oct 25, 2010

PreHoliday Mode!!Less than 24hrs

Wahh kurang dari 24jam saya n family n family huby akn terbang ke sebuah destinasi yang kami namakan destinasi percutian..

Hihihih
Saja je nak surprisekan kan..
Sebenarnya, holiday kali ni saya sgt excited sebab 1st time bawak aqil kesayangan saya pergi bercuti n kalau diizinkan Allah akan mengelilingi Pulau..
Wahh bestnye..mesti dia pun sangat teruja sebab dia sangat sukekan yang adventurous nih (based on my opinion..ibu yang melahirkan anaknya)

Yg penting saya nak tangkap gambar bebanyak walaupun dengan camera cabuk kami tu dan walaupun without any DSLR yg akan terlibat..yg penting family momentos sangat saya tagihkan..tak kisahla camera murah sekalipun…huhuhu…

Wahh..tak sabar pulak rasa..nak ilangkan semua stress yg ade di bumi KL ni dan inginkan kedamaian di bumi Langkawi.. (hahhh..dah tak surprise dah…)kikikik…




Airport ni la yg akn kami landing esok...

InsyaAllah akn menginap di sekitar Pantai Cenang

Ni org kata bagi helang makan
Dayang Bunting's Lake... (i was there last 2 years_hunnymoon)




Dayang Bunting again




See what peoples saw?




Photobucket

Entri Sakit hati *maaf kepada yg tak sesuai utk mendengar luahan hati saya ini*

Di pagi isnin yang hening ni kesabaran saya diuji!!
Saya bengang!!
Arghh sampai migrain saya dibuatnye…
Ntahla..pagi ni saya terpaksa MEMBEBEL. Terpaksa!!kalau tak,saya akan sakit hati tahap dewa..

Hurmm..
Meh saya cerita sikit…
Semalam kan hujan…
N of coz saya punya lantai kt garaj tu kotor sebab ntah motor sape ntah yg keluar masuk n langgar lecak kt umah neighbor saya tu..(sy geram yg teramat sebab saya tak suka tgk kotor motor n busuk musuk)
Fyi: saya duk umah mak saya dari sabtu until ahad mlm..(bila balik tgk,lantai kotoq tak hengat)
Tp saya dah boleh bajet dah motor sapa yang mengotorkan garaj umah saya tu..(walaupun ade 3motor yang tersadai)

Pagi ni saya pun SMS la ORG tu,
“tolong buang sampah n cuci lantai depan..ang yg buat kotoq ang kena bertanggungjawab..jgn malas”tenQ
Sekali tu mamat tu reply
“bila masa wat kotoq plak?ari ni keluaq awai nk serah qeja, sok nk cuti, tak dan”tq
Saya tolong menjelaskan keadaan lagi.
“tak kisahla..janji moto ang yg buat kotoq, ang jgn bg alasan!mlm kang pn bole buat janji ang kena rajin”
Sekali tu dia bole balas pulak mcm ni
“kat cni ada 3 biji motola..bkn sebiji ja..tolong jgn menunding jari sblh pihak..tq”
Kepala hotak dia!!Ape lagi tahap kemarahan saya naik la dengan dahsyatnya…sambil terketar-ketar menahan marah saya reply
“Ang jgn bg bnyk alasan!ingt org bodo xbole pk?ang yg selalu kuaq masuk time ujan smlm sapa lg yg lalu lecak tu?sapa?mizi ada sikit ja kesan lecak, moto jep langsung tak kuaq 3hr dah,sapa lg kalo bukan moto ang?jgn bikin org panas pagi2 ni..taknak buat sudah!ang boleh buat suka hati jela kt umah tu”
Terus dia tak reply langsung!!hati saya panas!!!

Semalam saya balik dr rumah mak saya, around pukul 11mlm..tgk moto mamat tu takdak..(time tu hujan)..pukul 12 lebih depa balik n of cos dia yg lalu lecak tu!!takdak sapa lagi..depa semua tak keluaq dah lepas mlm tadi…Saya geram yg teramat!!!siyes sampai saya terus sakit kepala dengan tiba2…

Dah half story baru nak cerita sapa mamat yg saya marahkan sangat tu?
Mamat tu sepupu huby saya..
Dia dah menumpang kt umah kami sejak kami kahwin lagi..
Dia tu kerja dengan company FIL sy..
Kiranya satu tempat kerja dengan huby sy…
Tapi kdg2 sy hangin gak dengan dia..
Sebab hampir tiga tahun duduk dengan kami, dia dah mula berkira kalo suruh buat satu2 kerja tu..
Naik tocang!!
Perasan diri tu hebat
Padahal dia tak tau, kalao saya dah tak tahan dengan dia, dia tak tahu ke saya akan terminate dia sesuka hati saya..tanpa belas kesian!!(nasib baik saya masih ada belas dengan dia sebab kenangkan pak tam n maktam kami yg baik tak macam anak depa yg sorang ni)
Kalo saya terminate dia, dia tak piker ke kt mana dia nak tinggal dengan menyewa 100 sebulan?dengan astro, mkn percuma (kalo time saya masak), basuh kain baju percuma?tak fikir?
Arghhh lagi migraine kalo saya citer pasal mamat yg tak panjang akal ni..

*maaf dengan bahasa kasar saya!sebab saya dah tak tahan*


Photobucket

Oct 22, 2010

Muhasabah Diri di Hari Jumaat yg mulia-Tanda-tanda Isteri/suami Nusyuz (derhaka)..

Setiap perkahwinan pastinya mengimpikan sebuah perkahwinan yang indah dan bahagia..Tetapi bilamana sesetengah perkara yang tidak diduga berlaku dan berlakunye perbalahan di antara suami/Isteri maka beberapa tanda Nusyuz pastikan akan terjadi..sekadar renungan bersama...

"Dalam hal ini, terkadang isteri bersikap agresif sehingga meninggi suara, membantah dan melawan kehendak suaminya tanpa sebab munasabah mengikut hukum syarak.

Perkara ini disebut sebagai nusyuz yang juga boleh dikategorikan sebagai derhaka.


Apabila ia berlaku, gugurlah hak isteri untuk mendapatkan nafkah sehinggalah dia bertaubat."





(Ya Allah.... peliharalah perilaku ku dan tingkahlaku ku semasa hidup bersama suami. Dan Kau jauhkanla sifat Nusyuz (yang mungkin ada di dlm diri ku) supaya aku akan terus disayangi dan dicintai hingga akhir hayat


Bagaimanapun, hukuman nusyuz tidaklah sewenang-wenangnya terletak pada su


ami tetapi ia hendaklah dirujuk ke mahkamah supaya pihak wanita mendapat pembelaan dan tidak teraniaya.

Dalam pada itu, apabila menyebut nusyuz, ia kerap diletakkan kepada wanita semata-mata. Sebenarnya, nusyuz dibahagikan kepada dua iaitu nusyuz isteri dan nusyuz suami.


Di antara sebab berlakunya nusyuz pada pihak isteri ialah:



~Apabila disuruh menutup aurat dia enggan berbuat demikian.

~Enggan tinggal serumah dengan suami.

~Keluar rumah tanpa keizinan suami.

~Enggan menunaikan kewajipan sebagai seorang Islam, seperti mendirikan solat dan sebagainya.





~Menjauhkan diri daripada suami.

~Enggan memenuhi kemahuan suami kecuali yang ditegah dan tidak mencurahkan sepenuh kasih sayang kepada suami.





~Tidak memelihara kehormatan.

~Tidak menjaga amanah suami.

~Tidak merahsiakan perhubungan suami isteri.

Di antara sebab berlakunya nusyuz di pihak suami pula ialah:

~Mengabaikan tanggungjawab dalam pemberian nafkah.

~Mengabaikan penyediaan tempat tinggal yang sesuai.



~Tidak memberikan perlindungan yang sewajarnya terhadap rumah tangga, isteri dan anak-anak.

~Tidak memberikan nafkah kepada anak.

~Tidak bertanggungjawab terhadap kesihatan isteri dan anak-anak.

~Tidak memberi sepenuh kasih sayang terhadap anak dan isteri.



~Melupakan tanggungjawab sebagai pemimpin kepada isteri bagi mendapatkan keredaan Allah.

~Mengabaikan pelajaran dan didikan akhlak anak selaras dengan kehendak Islam.

~Tidak memelihara kehormatan isteri.

~Tidak memberi nafkah batin kepada isteri.

~Apabila suami berkahwin lebih dari satu ia tidak berlaku adil.





Setiap yang akan berlaku pasti ada tanda-tandanya, begitu juga dengan nusyuz di mana ada tiga tahap.

~Tahap pertama (amara’), contohnya jika dulu isteri menjawab dengan suara yang lembut, “Yang, “Ya bang” kini jawapan itu berubah kasar. Jika dulu isteri menyambut kepulangan suami di muka pintu atau segera dibukakan pintu pagar tapi kini tidak lagi.

~Pada tahap kedua (shiqa’) pula, situasi berlaku apabila suami atau isteri diibaratkan seperti anjing dan kucing.

Mereka sering kali bergaduh dan tidak boleh bertentang mata, manakala tingkah laku juga bertukar menjadi kasar, contohnya menghempas pintu atau apabila dipanggil tidak menjawab.

Apabila berada pada tahap ini tindakan yang bijak haruslah diambil jika tidak ia amat berbahaya. Ibarat api dalam sekam.

~Pada tahap ketiga (dara’) pula amat serius kerana membabitkan keganasan.

Dalam keadaan berkenaan, tindakan undang-undang boleh diambil mengikut Kanun Keseksaan

sumber_http://ustaznaim.blogspot.com/2009/06/tanda-tanda-suami-dan-isteri-yang.html


Photobucket

Oct 20, 2010

Pregnancy~Delivery~Confinement..(u've been tagged!!)

Ahahaha..Juz want to share with those who have got this unforgettable experienced (and of cos It remains as our memorable momentos!!)...so please Mommies sila ringan2kan ur mind utk berkongsi dgn kite2 ni...Sooooo...U've Been tagged!!!who???here we 're:

Kak Yasminhamid
Eray
Elyana
"kalau bole, nak tag semua..hihihi..tapi takut tak suke..so sesape yg nak share pn dialu-alukan eh.."
P/s:nnti bg link kalau dah buat post pasal ni ye ibu2..Mama2..Mommy2...Ummi...
1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?Yup! I’m still a student during that time n Not Really bersedia at a first place.

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?Nope. It’s more to fulfill my late Mother in law's wills. (3 months earlier than we’d planned)fyi: my MIL just died after 2 days from our majlis.

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?Shocked, Happy, Confuse.

4. HOW OLD WERE YOU?23 and 11 months

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?• When all kiddies look like me most than usual
• When I got bad headache..loya-loya and all stuffs..(its makes me like dying)

6. WHO DID YOU TELL FIRST?My Closest Sister.. (hurmm …Huby is not around at that time and cant wait to express my feelings actually) haha..

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?Yepaa..Of Course I really wanted to know!!

8. DUE DATE?21st Aug 2009

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?29th Aug 2009

10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?3.01kgs

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?During the first 3months... yes. n it was horrible. huhu

12. WHAT DID YOU CRAVE?Nothing much. Juz craving Kerabu mangga soooo badly!!hahaha…

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?My youngest Sis in law..(hurmm jahat kan!!But after deliver it turns back to normal) no more irritated one.

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?It’s a boy!!

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?Nope, we wanted to have a boy for our eldest child.

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?I gained 13kgs... and now I’d lose 15kgs after deliveries.

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?Nope!!Not Planned any..

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?I Never planned but my PIL too excited to have one and Alhamdulillah got something meriah for our baby shower. (Theme: Blue in a garden)

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?Low Blood Pressure and his uri too ke bawah…

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?Hospital Serdang

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?1 hour before deliver and 2 hours after deliveries (have to wait for hospital attendance, SANGAT lembap ok!)...

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?Of Course My huby accompanied by his closest fren (kojek)

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?Huby, 1Dr, 2Nurses

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?Natural

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?Nope.

26. HAVE YOU RECORD YOUR BABY ARRIVAL?nOPE!tak Sempat pun bcoz everything happened juz in a short time!!(in fact,due to his lungs Problem,huby cannot do anything)

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?Aqil Jauhari Bin Mohd Jeffry

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?He’s 1 year and 2months!!


*Hugs and Kisses*
Photobucket

Oct 19, 2010

Craving:Purple Wedges

Craving??ahahah...mcm pregnant 2nd child je kan..eheheh..takde pun...cume sy sgt obses dgn kasut/wedges/pump shoes n anything yg bernama kasut!!huhuhu...(kalau bukan shoe rack sy tu kecik,dh lama tiap2 bulan sy akn menshopping kasut je.)...uhuhuh..currently sy amt selesa memakai wedges n i got almost 5wedges in my collection...wahhh obsessed ok!!


smlm kan...


saya,huby n aqil pegila jalan2 di Uptown...(fav place actually..cokia gilerr)ahahah lantakla nk kata ape pun yg penting kt situ ada banyak baju2 n beg2 yg sy suke...lepas tawaf satu uptown tu (uuuppps lupe uptown mana,UPTOWN Danau KOta)..Huby n kami pun berpecah coz huby nk usha DVD...then saya n Aqil pn menguatkan azam utk menawafkan diri sekali lagik...(mud Aqil sangat ok!!wahhh sukenye saya!!baik sangat n sporting!!)




Sekali tu,selepas membeli beg (kaler purple)





saya pun terpandangkan sepasang kasut yg diidamkan!!wahhh cantekknye..bnyk choiceee...heeee...saya pun memulakan operasi memilih dan mencube...(Reaksi Aqil:hurmmm sangat sukela bile menjejak tanah..tanah ker??menjejak jalan tar..sampaikan dia nak susun semua kasut yg ade kt situ kt ats tarr jugak!!MAKNANYA dia nak jatuhkan suma kasut yg ade kt atas meja tu ke bwh)saya ni sampai berpeluh-peluh sbb terpaksa try n tgk si budak kecik tu sekali..last2 abg si tukang jual tu yg tolong jaga Aqil smentara saya mencube...Hasilnya.....




taraaaa...hihihihi

cantekk tak??thanks kepada yg memuji..yg tak pun,thanks jugak!!!kikiki...yg penting ade satu kebetulan cerita kasut ni..kebetulan apakah???


ingat tak entri saya sebelum ni??for those yg tak ingat tu,meh saya tolong remindkan klik sini


ehehehe

sama tak??lebih kurang kan..at least saya takdela terkilan sangat tak dapat kasut yg cantik mcm tu..n yg paling penting harga sangat la differ dr org yg jual kt online ni...Mmg berbaloi-baloi saya pg Uptown mlm tadi...ehihihih..

Footnote:alhamdulillah..My Aqil Jauhari sudah kembali sihat seperti biasa dan mahu minum susu...tak susah untuk tido malam..tak merengek-rengek dah..n semlaam adalah mlm ygpaling senang untuk menidurkan dia..(masih didalam kereta smntara tunggu for his dady pilih DVD..saya main-main dgn dia..main dengar2 lagu kt hp..sekali tu dia nk kepak hp saya tu..saya tak bagila..then terus dia SLOW n seterusnya layu..n terus layu dibawah ketiak saya...dan tertido dengan sendirinya..wah bahagianya rasa...Aqil sudah mahu tido tanpa nenen yet...Thank you so much darls...

Oct 18, 2010

Sana Sini merasai SAKIT yang hampir sama...

juz back from blogwalking..n of course la ke blog-blog parents yg ade anak-anak kecil sebaya atau lebih kurang umurnya dengan Aqil kan...huhuhu...n juz found out dat...

ramai baby-baby yg tgh sakit...simptoms lebih kurang sama dgn aqil....cranky nye pn sama..n sgt kesian pada mereka...
so kepada ibu(s)..Mommy(ies)...Mama(s) yg punya anak yang tidak sihat sama seperti Aqil...
  • bersabar la banyak2...
  • Pastikan anak kita mempunyai rehat yang cukup..
  • Lebihkan masa utk melayan their cranky...
  • pastikan mereka minum air masak dengan banyaknye...
  • Pengambilan ubt yg on time...
  • for those yg still BG susu EBM pada baby, banyak-banyakkan BF-ing ur babies coz our milk got more zat than FM...

Semoga anak(2) kita akan kembali sihat in a short time dan sentiasa berada di bawah lindunganNya..InsyaALLAH...

Cough~Flu Part 2

uwaaaaa...Sunday yg sgt perit bg Mommy n Aqil...Mommy dah terjebak jugak dlm penyakit yg aqil hadapi...
Tentang Semalam...
Mommy...
Mula Sakit tekak yang amat sangat...batuk n idung tersumbat..rasa sgt tidak selesa...
Aqil....
Masih tidak sihat...langsung tak boleh terima susu atau air kosong dan sepanjang malam (sabtu mlm ahad) tido dengan rengekan dan kekeringan...
Makan nasi pun taknak..nasib nk mkn biskut..walaupun sikit...huhuhu...Flu still ade...
Ahad malam Isnin..
Balik dari IJN (visit Tok Teh Aqil,Masukkan bateri dlm jantung~scary je kan)...singgah Kg Br..makan...(Aqil mengamuk dan mengamuk coz nk tido)..mkn cepat2 n balik...On d way balik tu, sangat mencabar kesabaran Mommy bila Aqil nk tido tp taknak minum susu formula.."mommy dah takde susu la Aqil..lgipun Luka tetap ada sbb setiap kali Aqil isap,setiap kali itula luka kembali berdarah..(condition Aqil: Menangis sambil menjerit-jerit...) Terpaksa telan kesakitan dan keperitan, bagi jugak BF walaupun susu mmg dh takde..nk bagi dia diam n bhnti menangis dan terus tido...

Sampai area Kinrara terus cari farmasi coz nk beli ubt yg dinyatakan oleh Dr Faizal (ank Tok Teh)..tapi suma pharmacist dh balik..then pg jugakla clinic..(aqil tengah tido)..bila doc letak je stetoskop kt bdn dia. terus terjaga dan menangis (maybe sejuk sgt kut)..then doc said:
  • Paru2 dia takde masalah..cume ade bunyi skit sbb ade kahak dekat kerongkong die..so since die selsema dh seminggu,saya bg ubt antibiotik n ubt demam tu buat standby..
  • kalo dia tak ok lg dlm dua tiga hari lagi, dtg sini..kite buat further checkup..tengss doc..

Ubt2an nya adalah:

  1. Antibiotik
  2. Ubt Batuk
  3. Ubt selsema
  4. Ubt demam
  5. ors (tuk bg tenaga-since dia kurang minum n mkn)

Malam Tadi..

As Usual..Aqil akn menjerit-jerit n mengamuk bile nk tido disebabkan tekak yg ade problem then dia tak boleh terima susu botol lgsung!!what to do??(sangat runsing semalam sbb tak tau nk buat ape dah..tambah pulak Mommy pun tak berapa sihat)Almost sejam menangis2 cmtu,bw aqil duduk kt depan..buai2 dia ats sofa..dia pun terlena..(sbb letih menangis plus kesan ubt)..daddy angkat masuk bilik..tutup air-cond,pasang kipas (1 kelajuan je)..then Aqil pun tido setelah berhempas pulas untuk tido..(kesian sangat tgk dia!!Mommy sampai menangis sbb tak dpt nk comfort kn dia using BF-ing activity)arghh..susahnye bila dah bercerai susu...

Dan sepanjang mlm tadi adela dlm dua tiga kali je dia bangun..itupun taknak susu..(saya letak dua botol dia kt side table..satu isi susu satu isi air masak..)dia bangun merengek2 n capai botol isi air masak tu..Maybe terlalu haus!!dia baring sampai isap botol yg isi air masak tu,tak sampai dua minit terus terlena blk..keshiannye ank mommy ni...Begitula keadaan dia sepanjang mlm yang hny memerlukan air masak saje...

Hopefully by today, aqil akan fastly recover from his disease..sbb mommy dh tak tahan nk tgk penderitaan dia yg tak sudah-sudah since last few days..Ank Mommy kuat kan sayang...*hugs n kisses*

Photobucket

Oct 15, 2010

Cough~Flu

AGaknya sekarang ni mmg musim kot...Aqil Jauhari saya sedang dilanda batuk dan selsema..On n Off..hurmmm sy noticed Aqil quite senang la nk dapat semua penyakit yg selalu serang kanak-kanak..padahal,kami-kami takde pun yg kena penyakit2 mcm ni..(execept for his bibik)...hurmmberjangkit mungkin..

Dan semalam...
Buat kesekian kalinya, Aqil susah nak tido n every 30mins dia akn bangun..merengek dan mengamuk..arghhh...sedihnya..tak dapat tido nyenyakk..huarghhhh...sampaikan die geramm saya mamai2 layan dia,dan dia landing sesuka hati dia je..sekali tu dia landing..nak tau jadi ape??

huhuhu...dia landing ats muka saya san hantukkan kepala dia yg botak dan bulat tu kt dagu saya yg tak berapa nak runcing ni...hihihi..dan ape lagi..sekali lagi gusi saya berdarah dan bibir saya pecah..saya pn jeritla "Auwwwww!!!sakitlaaa...."terus dia diam merengak dan seakan merajuk...uwaaa kesian plak tgk dia..."meh sini sayang..sorry k"..dia pn dtg dekat saya dan baring bwh ketiak saya balik..(comfort zone for him)...hikhikhik...

Malang sekali,time dia merengek dan mengamuk tu, his daddy not around...(pg main keta Drift)..so saya la yg bertanggungjawab sepenuhnya ke atas rengekan dan keamukkan aqil...

Dan yang paling mengherankan saya..Bila his daddy balik (around 4am) tetiba dia dah tak merengek dan mengamuk..siap nk bersembang lagi dengan daddy kesayangan dia tu..(arghhh saya gerammm..) dan sampai ke pagi..dia dah tak mengamuk dan merengek since his daddy dia balik sampai saya nak pegi kerja...(Aqil saja nak buli Mommy yerr...) takpela Aqil,thousands thanks coz create a sweet 'horrible' nite for Mommy...*hugs n kisses*Photobucket

Oct 14, 2010

14 bulan yang indah

officially...

Saya dan Aqil dah pun bercerai susu di waktu umurnya 1tahun dua bulan...Masih terasa sedih sebab impian saya untuk menyusukan aqil sampai umur dua tahun tidak kesampaian...

Depressions...

sedih...

terkilan...

semuanya ada..tapi apa nak buat,terpaksa terima yang air susu saya telah tiada disebabkan kejadian yang tak disangka..(kelukaan yang menyakitkan)..lepas tu terus semakin berkurangan dan terus TIADA...uwaaaa.. sedihnyaaa...

Aqil's condition...
Tak susah untuk ajar dia supaya minum susu botol apabila bersama Mommy dia (before this, Aqil TIDAK Pernah or TAKNAK minum FM selain EBM bila dia bersama saya)

Bila saya hadapi kesukaran dan kesusahan utk menyusukan dia, dia seakan faham dan menerima FM dengan agak senang hati even at 1st seakan pelik untuk menerima...

14 Bulan Yang INDAH...
  • True n close relation between Aqil n ME...Hubungan dan ikatan yg sgt RAPAT...
  • Kasih sayang sentiasa bertambah dan Naluri tidak mahu dipisahkan terlalu menebal...
  • Mommy tidak perlu menghadapi masalah untuk menguruskan badan after deliver because BF-ing activity helps Mommy much!!
  • Aqil membesar dengan sempurna dan SIHAT
  • Tidak menyusahkan Mommy untuk mengangkut FM storage bila travel kemana sahaja
  • Tidak membuatkan Mommy rasa mengantuk untk bangun setiap malam untuk buat susu untuk Aqil..
  • EBM more tasteful than FM
  • More n more n 1000more reasons why I Love SUSU IBU DAMN MUCH!!!

To Aqil Jauhari Saya...
~Even kita TIDAK berkongsi Rasa yang sama lagi, tapi Mommy nak Aqil tahu, Mommy sangat sayangkan Aqil dan tidak sanggup berpisah dengan Aqil walau sesaat...Mujur, aqil masih memerlukan mommy untuk teman aqil tidur..Mujur jugak aqil masih ingin tido di atas lengan mommy dan memeluk Mommy...MOmmy Sayang AQIL JAUHARI Mommy Sangat2...

Photobucket

Oct 12, 2010

Rumah Saya dah di cat baru...

Aitttt...

Weee...

Heeeee....

Isy apesal galak sangat nih??hahahah...Actually dah lama saya nak cat 'rumah' saya ni sebegini rupe..tapi waktu tak mengizinkan..dan hari ni Alhamdulillah..Masih ade masa untuk belajar dan belajar...huhhuhu..

Cantik Cat baru ni??Heheheh...Hopefully semua suka...kikikiki...Actually dah lama sebenarnya saya nak letak gambar besar-besar kt Heading blog saya ni..tengok org lain dapat buat, saya rasa saya nak buat jugak...hihihihi..

Semalam saya pun tanyala rakan blog saya, Eray
"Eray, camana nak buat heading picture cam Eray buat tu?"
"sekali tu Eray dengan senang hati mengajar saya"

Wahhhh..Bestnyeee dah dapat buat!!hihihi..At 1st Heading pic saya tu sgt kecik..saya pn pelik camana nk buat jadi besar..sekali tu saya pn decidela nk buat 3column pnya type...Nak tahu tak???

Saya habiskan masa untuk buat 3column tu hampir 3jam lamanya..muahahaha..sangat tidak patut ok!!hihihi..nasib baik keje mmg tak bnyk..so saya dpt concentrate tuk renovate "rumah" sy ni...kt Sini saya nk share kt mana sy belajar buat 3column tu..kwn2 suma bleh click kt sini yer..

3Column

(tapi sebenarnya tak berapa nk jadi gk saya buat..Sebab tak jadi 3column pn!!cuma space jadi besar..takpe nnti saya belajar lagi)hihihi...

Pastu Tukar font kt sini

Nak tukar ape lagi kawan2??sumenye ade kt sini..tryla..really work it!!

So..saya dh semakin bersemangat untuk ber blog!!wink!!!wink!!!

Oct 11, 2010

Weekend yg super duper hectic!!Wowwww...




hikhikhik..Tajuk je mcm mengancam kan..tapi tak pun...huhuhu..Last weekend,saya spent time dgn bintang hati saya selama dua hari tanpa henti..48hrsTwoDays!!huhuhu..Seems like mcm sy tak penah buat kan sebelum ni??bukan tak penah buat cume dh lama je tak buat..hihihi...




Before this, kalo sy nk buat keje je (like mengemas or gosok baju) sy msti Aqil ke rumah bibik..tapi kali ni tak!!Seems Aqil dh besar..saya tak rasa perlu lgi untuk mengahntar dia kerumah bibik bile cuti time..Means BESAR bagi saya adalah macam ni..



Sebelum tu layan dulu moments Aqil bersama atuknyee



  • Akn bangun sekitar pukul 11pagi sambil tersengih-sengih kesukaan (tanda dia dh puas tido)


  • Boleh minum susu botol tanpa dipaksa


  • Boleh tido sendiri after memeluk lengan or tido bawah lengan Mommy tanpa Nenen yet


  • Tak Perlukan buai lagi even kt rumah bibik or rumah mak saya dia masih tido buai..Saya taknak ajar selamanya dia dibuai


  • Sudah memahami ape yg org cakap (cth:Mommy: Aqil..Lets get Daddy up!come! Dia pun dgn terkedek-kedeknya berjalan dn menuju ke arah bilik kami dan menepuk-nepuk badan daddy dia..OR Mommy: Aqil, take ur drink atau Aqil amik baju ni suruh Daddy pakaikan..Dia pun kutip bj n seluar tu pegi kt Daddy dia n suruh pakaikan) How clever He is rite??(huhuhu..Mommy die terperasan sekejap)

Aqil n Atuk again!!

Oleh sebab itula..saya rasa saya tak perlu lagi untuk hantar Aqil kemana-mana tanpa sebab..sebab saya sayangkan moments kami bersama...Saya SAYANGKAN Aqil Jauhari saya!!!Walaupun Weekend saya akan menjadi tunggang langgang..Ape yg penting Mommy Loveeee Aqil so Muchhhh





Notes:Saya agak terkilan kerana terlalu mengikut perasaan sampaikan saya 'ter' marah bintang hati saya tanpa saya mahu!!Arghhh Sedih sgt bile teringat waktu tu..rasa macam nak lempang-lempang je saya ni..uhuhuh... Malam Sabtu: Dah nak tido dh actually..saya tengah basuh botol susu dia kt bilik air, tetiba dia pn ikout masuk toilet sekali..Abis basah seluar dia...lepas tu bile saya suruh dia keluar, dia taknak!!saya tutup pintu bilik air tu..Tetiba..Dia nangis!sekejap je..hurm pelik!!rupanya dia pegi celup tangan dia kt toilet bowl!!Warghhh..hiyaaakkkk..piappp..ape lagi..sambil jerit dengan KUATTT saya puk tangan dia n badan dia sekali...eeeeiiiii rasa mcam KEJAM sgt!!Arghh sedih...Sorry SAyang..Mommy tak sengaja...REACTION Aqil:Takde perasaan..dengan selambe keluar dari bilik saya n pandang saya kejap2..kesian dia...

Oct 8, 2010

Becerai susu...Sedihnyee..Cant imagine my days without BF-ing aqil..

Since Last two weeks B***** sy dah buat hal...P*t**n* saya merekah dan menghasilkan luka yang sangat menyakitkan (siap berdarah at both sides)..uwaaa..sedih n merana sekejap bila it takes time to recover..huhuhu...but usaha utk menyusukan Aqil masih diteruskan walau sakit ya amat!!

Tetiba...ade satu hari tu,saya tak tahan sangat sebab sangat sakit n bile Aqil rasa kurang susu,dia lagi isap dengan sangat kuat!!(sambil tarik2 p*t**n* sy)Arghh..lagila saya menjerit!!huaaa....then sy decide utk campurkan dgn susu formula (kecerdikan Aqil, bila masa-masa die bersama saya, jgn haraplah nak isap susu botol!!susu mommy dia jugak yg tetap menjadi idaman)..At 1st agk susah jugak(tapi tak sesusah dulu,maybe sbb dia dh besar n faham ape org cakap)..pastu lelama dia bole accept his Lactogen..Alhamdulillah..sementara tunggu my p*t**n* recover, aqil lebih banyak minum susu formula...and terjadilah sesuatu...

Akibat kejadian itu, susu sy semakin kurang sampai tak menunjukkan tanda-tanda utk kembali seperti dulu...uwaaaaaa.....Rasa sgt sedih...Adakah ini petanda yg saya dan Aqil akan bercerai susu secara tidak dirancang?? Oh tidakkk!!Saya sedih!!sangat sedih sebenarnya..sekarang ni tiap malam dia akn minm susu formula lebih banyak dari susu badan..Sedih!!setiap kali bagi dia minum susu botol, setiap kali tu saya akan pandang kt mata dia dan dia seakan faham kesedihan saya, dia akan usap mata saya pelahan2...Touching kan??huhuhu...

So dari sekarang saya kena siapkan diri saya dari segi mental & fizikal yg saya dan Aqil akan bercerai susu in a short time..sooner or later d time will come rite??so i've to accept it!!(cube utk menyedapkan hati sendiri)...huhuhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget