Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 27, 2010

Lusa Birthday Aqil!!!

hikhikhik..

Sebenarnya sekarang saya tengah serabut sikit coz memikirkan majlis sambutan hari jadi Aqil yang akan diadakan pada esok..Esokk???kenapa esok??hihihih..

Yes Esok!! Iya 28 aug 2010..Esok sabtu lusa Ahad..tulat Isnin..Isnin saya kerja...Tak larat nak mengemas kalo buat hari ahad..easy to understand rite??(birthday Aqil 290810)

So sekarang preparation tuk esok sedang rancak berjalan..

  • Last week dah kemas rumah habis-habisan (skrg ni tinggal yg minor things je..mcm bilik..nk kena clear..takut guest nk smbhyg mghrib nnt tak selesa pulak)
  • last nite dh shopping kt Tesco,beli beras n all stuffs..and dh order kt abah pun segala mala ikan n udang n ayam..
  • listing for guests br sy finalised smlm..tak ramai pun...family both sides,neighbours n cousins yg dekat-dekat je n my bff..(itupun kalo depa ni smpat smpai)..
  • Sekarang..saya di pejabat..huby n his cousins kat rumah...Depa tengah mengemas-ngemas apa yg patut..(hopefully mereka bertindak mengikut arahan saya dr sini..~sounds like QC plk kan..takla..hasil perbincangan mlm td..n depa bersetuju)

Esok punye plan...

  • pagi-pagi...kena pg Kajang..amik suma ikan,ayam n udang kt abah coz abah ade bukak pasar...sekali dengan amik saya punya satu-satunya assistant..My lovely Aishah...hikhikhik..Puji kasi lebey sket..br dia semangat nk tolong sy..(all my other sisters cannot attend my majlis coz depa suma dah balik kg masing2-cuti panjang kan)
  • still kena pg Giant looking for fruitssss...n all the thingy related to this celebrtions..
  • Masak time!!InsyaALLAH akan ditolong oleh mak mentua sy..her bibik...adik sy..and sape-sape yg rajin menolong..(hopefully mood Aqil baik esok..takyah menyibuk sekali kt dapur)
  • 5pm, amik Cake..semlm saya dah tempah Cake Tom n Jerry..Hopefully They'll love it!!
  • 7pm majlis just started n it will ended on 10pm...

Doakan semoga Majlis Aqil Jauhari saya ni berjalan dengan lancar yer!!Salam Sayanggssss....

Aug 26, 2010

Pre Raya Part 1

Assalmualaikum All:

Eheeheehee...semenjak puasa ni saya makin malas plak nak menulis padahal bukannya banyak keja selalu pun...uhuhuh...ok-ok...Sekarang Mood Raya dah makin menebal kt dlm diri ni..hikhikhik...(nak-nak plak lagu raya dah mula berkumandang di radio-radio...yuhuuuuu syoknyeee)...eh...eh..eh nape saya excited sangat ni...hurmmm ade beberapa sebab kenapa sy sangat excited!!:
  1. Saya Akan beraya di KEDAH for the 1st time!!!! (excited nyaaa padahal dalam hati hanya ALLAH je yang tau...)
  2. Tahun lepas tak dapat raya!! (sebab masih berpantang)Uwaaaaa....
  3. 1st time raya bersama Aqil yang sudah pun menjangkau 1 tahun usianya...
  4. Dapat beli baju raya dengan berleluasanya..(yela tahun lepas beraya dengan kain batik n t-shirt je)uhuuuuu...
  5. Raya tahun ni dapat bagi duit raya dengan hasil titik peluh sendirik...(eheheeh)...

okla...Saya akan rungkaikan satu persatu yer secara ringkasnyeee...

Beraya Di Kedah kampung halaman suami terchentaaa...
Tahun 2010 adalah tahun pertama saya akan beraya di perantauan..(perantau la sangat)...Seumur hidup saya selama 25tahun, saya tak pernah beraya TANPA keluarga saya..Tak PERNAH ok!!huhuhu..So ade sedikit sayu di situ..sedihla sebenarnya nak beraya di kampung suami..sebab bukan saya tak besa dengan depa cuma still rasa kelainan bila buat pertama kalinya saya tidak dapat mencium tangan mak abah saya di pagi raya...uhuhuh..(rasa cam nak nangis sekarang jugakk)..dahla takde 3G kt Simpang 4!!Kalu tak, terubat sikit kesedihan...Kat bdr Aloq Staq mungkin ada....Tambah sedih bila kami beraya di Kedah hanya ditemani sepupu-sepupu dan mak-mak n pak-pak menakan suami je...Tok ngn Tok wan suami dah meninggal...ditambah pulak mak mentua saya juga dah meninggal dua tahun lepas...kalo arwah mak ada, takdela sedih sangat n nak berjalan ke mana-mana takdela janggal sangat coz ada orang tua bersama kami...uhuhhuhu..Sedihhhnyaa...camana ni...saya tak boleh nak pikir sangat suasana raya di Kedah nanti...

"Tahun lepas tak dapat raya!!"
uhuhuh...of cos la tak dapat raya kan bila anda masih di dalam itu pantang...Saya masih ingat lagi menu saya di pagi raya adalah roti kosong cicah air milo n tengahari makan nasi beriani kosong..hanya nasi semata...uhihihi...PERIT!!!Memang saya tobat kalo boleh taknak bersalin tyme puasa n raya...

"1st time dapat raya bersama Aqil"
Aqil...oh...Aqil...semangat raya saya datang kembali apabila mengenangkan buadak kecik botak ni...Semangat bile kite dah start mencari-cari baju melayu buatnya..Sibuk mencari songkok n Sampin..Ligat mencari T-shirt n jeansnya...HUh!!Sumanya la...mmg utk Aqil je saya dah perabih banyak rat jugakk...uhuhuh...Takpela...Demi Anak ku seorang...

"Dapat beli baju raya dengan berleluasanya"
Wahhh...Melampaunya Statement...ahahahah..ni semua gara-gara geram tak dapat pakai baju raya pada hari raya tahun lepas...hikhikhik..saya masih lagi ligat bershoppinng utk diri sendiri...sebab tinggal saya je yang belum complete lg...Double J saya dah cukup dah utk depa..Semalam pn baru je membeli belah di Padini for Daddy's shirt n Mommy's Shoes....SO ade beberapa barang lagi tak cukup utk saya..Jeans,Casual blouse n Tudung!!!

"Raya tahun ni dapat bagi duit raya dengan hasil titik peluh sendirik.."
yuhuuu...ni salah satu point yang saya sangat suka...Sejak saya berkahwin,baru tahun ni saya dapat merasa bagi duit raya hasil dari titik peluh saya sendirik...hikhikhik...tahun pertama berkahwin, saya masih lagi seorang student so huby sorang je la yang keluar duit bagi kat budak-budak...tahun lepas pun saya tak dapat bagi coz saya bhnti kerja 2bulan sebelum bersalin n duit dah habis tuk sambut baby..Tahun ini...InsyaALLAH saya akan keluarkan duit saya untuk bersedekah di hari Mulia nanti...hasil pekerjaan saya sebagai tutttt di company tutttt...Alhamdulillah....

OKies...kite jumpa di next entri ya semua... Salam sayangggg...

Aug 20, 2010

Mommy:diarrhea (Penyakit Yang sangat-sangat dielakkan)

Akhirnya Mommy terkena juge...sedih rasanya...Sakit tak terperi..ketenangan diragut..kenikmatan direntap..HUH!!
Jahat betul sape-sape peniaga Bazar Ramadhan yang terlalu mengejar keuntungan diatas penderitaan orang lain..(macamana saya bleh cakap begitu?) Iyala cuba bayang kan,saya bagi contoh k,Kuih Koci...Dalam Kuih ini terdapat inti kelapa yang dicampur dengan gula merah..(ermm nyummy..My fav Kueh actuallY)...Bile inti kuih ni tak habis on that day,they will reuse for the next day and of course it turns to BASI coz kelapa kan..mana bleh simpan lelama..Arghhh tension!!!
Saya terkena last few days and sampai sekarang perot saya still tak sedap even dah pegi klinik once n today more than 6 times saya ulang alik toilet...Lastly, nile dah asik kuar dari semalam n saya dah mula rasa lembik yang amat sangat n hampir2 nk amik half day (tp tak bleh coz smlm dh MC n my partner half day plk hr ni)..saya pn ikot nasihat Huby soh makan roti kosong n mkn ubt yg Doc bg smlm...
UWAaaaaaaaaa..Puasa sy hancus hr ni...(dr semlm sbnrnya sy cube bertahan..tknk buka!!!tp hr ni terpaksaaaa...)hopefully by tomorow saya dah bleh recover dr penyakit yg paling sy
Tak SUKAAA..

Aug 13, 2010

Cerita Ramadhan K.a.M.i.

Assalammualaikum...

Salam Ramadhan...bercerita tentang Ramadhan, sudah tentu banyak perbezaan berbanding ramadhan yang lepas...Ramadhan tahun ini, Kami ade Aqil...


Eheeheheeh..Ramadhan tahun lepas pun ade Aqil Jugak tapi tak sama dengan tahun ini...Ramadhan tahun lepas kami ade bermacam-macam perasaan yang ingin dikongsi...

Happy at first....

Happy sangat bile dapat tau 1st Ramadhan tahun lepas saya bakal menimang cahaya mata pertama...Masuk Je 1st Ramadhan perasaan dup dap dup dap ..cube Utk berpuasa pada satu Ramadhan..Alhamdulillah saya berjaya walaupun banyak dugaannya..(esp Time dah nak petang, makin tak duduk diam nye dia dalam perut ni waktu itu)..tapi..saya masih tak bersalin lagi sehingga Ramadhan ke8...

Bahagia...Ramadhan ke-8

Lahirnya Aqil ke dunia dengan sempurna sifatnya..Sempat diazankan oleh Daddynya...

Kerisauan..

Aqil Admitted to NICU ward...bercampur baur bile Hubby bagitau Aqil termakan najis sendiri dan keadaanya masih dipantau oleh Dr bertugas...

Sedih...Ramadhan ke 10
Aqil still in NICU Ward...masih tak berubah condition n still depends on ubat and oksigen over 50% supplies...Aqil Puasa..(susu Mommy dah Makin banyak diperah)...

Alhamdulillah sinar kebahagiaan mula ternampak..Ramadhan ke13
Aqil Boleh disusukan dan oxigent supplies less than 20%..sudah melepasi tahap kritikal...

Kegembiraan terpancar..Ramadhan ke15
Aqil mula dipindahkan ke bhgn Observation..nak pantau keadaannya..(not in intensive care unit anymore)..

Keletihan+kegembiraan..Ramadhan ke17
Daddy:berulang alik setiap hari tanpa jemu tanpa memikirkan menu ape untuk berbuka..tanpa mengejar waktu utk berbuka...tanpa mengenal erti putus asa bahawa anaknya mampu sembuh seperti org lain...
Mommy: Tanpa memikirkan masih lagi dalam tempoh berpantang..sentiasa kuat semangat untuk melawat anaknya setiap hari tanpa memikirkan lelah dan penat walaupun terpaksa berjalan dengan penuh perlahan dan hati-hati...menangis sendirian apabila pulang ke rumah..sentiasa merindui anak yang dilahirkan...tidur yang tidak pernah cukupdan nyenyak...
Aqil:baru mula mengenal ibu bapanya...Sudah pandai merengek dan minta disusukan dengan kerap...

Erti Kebahagiaan Sebenar... Ramadhan Ke20
Dr: Aqil..Kenapa nangis ni?tak payahlah nangis..awak dah nak boleh keluar dah ni...Senyum...Ok Puan, Aqil Jauhari dah boleh discharge hari ini..
Wah..bahagianya tak terkata..tak sabar nak keluar dari tempat yang menyimpan pelbagai perasaan yang tersimpan..terima Kasih Ya Allah kerana memeberikan Anugerah yang tidak terindah ini di bulan yang sangat mulia...

Ramadhan 1431H

Aqil Sekarang menghampiri umurnya 1 Tahun...

Sangat Lasak dan Aktif..(alhamdulillah)...

Kalau lauk semua terhidang di atas tikar pantas tangannya mencapai...

Waktu orang bersahur..Dia pun nak bersahur sekali..Sambil disuapkan Mommy makanan kedalam mulutnya...dia berjalan-jalan sementara nasi di dalam mulut habis dikunyah...dan akan diulang kembali untuk makan lagik..

Waktu orang sedang leka berbuka..dia akan berkeliaran ke dapur dan ke depan dan ke dapur lagi sambil memegang pinggan dan sudu plastik miliknya...

Itulah Aqil Jauhari Kami...Sekian....

Aug 11, 2010

Cute Baby Contest 2010




Assalammualaikum...



Ehehehhe..Contest Again...saya saja je nk masuk contest ni..takpe kan...uhuhuh..so ni ade sedikit info berkaitan contest ni..



Ia dianjurkan oleh Happy Baby Shop Klik Sini (yessss!!!akhirnya saya berjaya jugak buat link!!)




Contest Ni baru je bermula..so sesape yang nak join,still sempat lagik n pastikan anda memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan k..



so kt bawah ni ade banner contest ni..Kiutttt sgt!!! i Loikeee...




dan gambar kat bawah ni pulak ade la beberapa Gambar Aqil yang telah saya edit sikit supaya ade can nk menang...cewahhh..memain je..kalao tak menang pn takpe..saja syok-syok je..eheheh...



NO ID : HBS 0009

Nama Penuh Bayi : Aqil Jauhari Bin Mohd Jeffry

Nama Panggilan : Aqil

Umur Bayi: 11 Bulan

Jantina bayi: Lelaki

Nama Penuh Ibu: Nurul Aida Binti Hamil

Nama Pengirim: Nurul Aida Binti Hamil

Email Address: nurulaida.mj@gmail.com

Slogan: Saya Sukakan Happy Baby Shop kerana Ia blogshop yang menarik serta harga yang sgt berpatutan di samping koleksi pakaian yang superr gojess dan ia boleh dibeli dengan kos yang minima.

Kwn2 Blogger saya sile join contest ini yer!!!

Eray

Sue

MommyEcha

Atun

Mama Sha

ok DOnE!!

Aug 10, 2010

Ramadhan Bulan Keberkatan...

Assalammualaikum...

To ALL:
Selamat menjalani Ibadah Puasa Dari Kami sekeluarga...Salah dan Silap minta dimaafi dan Diampuni..Semoga Kita semua dapat menjalankan Ibadah ini dengan penuh keinsafan dan kesyukuran..


Puasa jgn ditinggal-tinggalkan..


Tarawikh jangan dilupa-lupakan...


Sedekah menjadi amalan...


Kelak nanti Aidilfitri dirai dengan penuh keberkatan...




Salam Ramadhan 1431H

Aug 9, 2010

cutiest stripe & Line Contest...

ehihihihihik...

sesaje je nk join contest ni..org kata ape?test market??ahahah (mcmla ank saya ni pompuan kan)..ehehhe..so here we are...contest ni dianjurkan oleh Mama Rifqy..comell je rasa nama contest ni..huhuhu..kt bawah ni adalah banner utk contest ni ye kawan-kawan..kalau sesape nak join sile pegi ke page Mama Rifqy k..(sy tak reti nk buat Link la...Sedey..)





ni gambar Aqil yg cube utk test market masuk contest ni..uhuhuhu...

INFO:

Name: Aqil Jauhari bin Mohd Jeffry

Age: 11 Months (29/08/2009)

Aug 5, 2010

Aqil's Story...

Assalammualaikum...

Hy..Dah lama rasanya saya tak buat entri pasal Aqil Jauhari saya tu...Quite a long time juge..Sibuk sangat kenduri and hal lain-lain sampaikan tak sempat nak bercerita tentang si kecil itu...huhuuhu...



Now Aqil...





Dah Pandai Jalan..
Di Waktu Umurnya menjangkau 11 Bulan..

Laju jalannya walaupon selalu jatuh juge...



Dah Pandai main...Asik nak main je keje dia...


Susah mau tidooo..especially di siang hari..Pening bibiknye nak jaga...uhuhuh

Diberi Gelaran 'Mat Sepah' oleh Bibik coz suke menyepahkan barang..(Rumah Saya tu tak usah la nak cakap_memang bersepah terokk)








August Juz Arrived...





It's His Birthday






Happy for him...








1 year Already on 29 Aug 2010...








One celebration for his birthday would be made and still not planned yet...








Hopefully he will get unforgettable memory on his 1st birthday...








Do really Hope for him...




Aug 3, 2010

Selesai Sudah Perfecto Wedding!!!

Salam All...

aiii..lama tak update kan..Sibuk sgt dengan kenduri and sudah tentu kepenatannya masih terasa...Tapi takpe yang penting PUAS and it was perfect compared to other two weddings before...story-mory about tis wedding wil not end in 2-3 days and for sure it still remain in our memory for a long-long time because it's too sweet to remember....hihihihi...Some stories will share here and let us start...

Friday (30 July 2010)
~Preparation for this wedding sangat rancak berjalan n tak senang duduk dibuatnye coz ade je yang rasanya tak lengkap lagik
~Along sibuk ke hulu ke hilir pasang langsir and kemas-kemas ape yang patut
~pemakaian inai buat pengantin was started and of course our wedding planner paling sibuk tolong pakaikan inai tersebut...
~around 1am (310710) baru je bermula siap-siapkan hantaran,,add on some fresh flowers and accessories...Hantaran was done by Mak, Akak Pija (wedding planner), along n Me...it looks very beautiful n alive...heheheh...Thanks Mija Piza for such an adorable ideas!!
~4am baru bleh tido after semua dah tak larat...huhuhu...

Saturday (31072010) Wedding Day!!
~pagi kul tujuh dah bangun..(arghhh ngantuk!!tido juz 3jam je)huhuhu...
~kemas-kemas lagik umah (final touch up) n buat preparation for solemnization ceremony on 11am..
~bride sedang dimekapkan..awl giler mak andam sampai..kul 8.30pagi dah terpacak depan pintu rumah after get some directions from em on how to reach our home..
~kul 10.30 ain n I pegi Giant..cari contact lense and some other stuff yang tak cukup lagik..
~11 pagi guest dah ramai..series ramai...huhuhuh..Groom pn dah sampai..tapi...Tok Kadi tak sampai lagik...lambatnye...SO kami-kami ni with the bride tangkap gambar la dulu kt dlm bilik pengantin...huhuhu..
~11.45..Tok kadi sampai..n tup-tup around 12.15 dengan sekali lafaz angah dah selamat dinikahkan..wahh cepat gler..dinikahkan oleh abah sendiri pulak tu..dahsattt...Congrates angah coz dah selamat jadi wife org...
~12-3..makan-makan time!!catering by auntie shima depan rumah..kami mmg taknak masak langsung!!(penat!!)hihihi...
~4ptg semua dah kelamkabut nak g dewan pulak..bride n groom dah pegi Putrajya dah..katanya nak buat Outdoor photography session..but terpaksa cancel coz its too hot!!tak cantik nak snap-snap pn...
~5ptg kami semua dah sampai di dewan except for 'org tua' kami..kami lepak-lepak di bilik VIP and tunggu turn utk dimekapkan oleh our wedding planner kami...her sentuhan was sooo beautiful n fabulous too...she makes us like 'Org lain'..cantekk!!thumbs up to Mija Piza again..she got so many skills in terms of art especially...
~6.30pm Bride telah mula dimekapkan...hurmmmm...lama nak make up ni...Mutiara services tengah setup dewan n pelamin pun sedang dipasang...
~8.00mlm makanan baru sampai!!gile lambat!!takleh blah..agak lembap mereka-mereka ni buat keja..hihihihi..(abah n mak dah start panic skit coz tetamu dah sampai makanan tak sempat dihidang kan lagi)
~8.30mlm tetamu dah start datang..makin lama makin ramai..makin lama makin ramai..huishh dahsyatt..
~9.00mlm.. pengantin nak mula berarak dan bersanding..fuhh cantekk gler angah!!series...dlm pada tu tetamu dan dewan semakin pack..que tuk amik makanan dah mula panjang...huhuhu...
~acara menepung tawar pun bermula...
~saya dah tak larat nak berdiri and senyum-senyum..suara dah makin takde tapi mak paksa gak saya duduk kat depan pintu kawankan dia sambut tetamu..along and saya yang jadi mangsa..nasib baik Aqil tengah tido...
~makan beradap bermula juga..kemudian sesi bergambar pulak..potong kek sumala..saya tak sempat cover story tentang pengantin n acara mereka kerana terlalu sibuk layan tetamu yang hadir...huhuhu...
~10.15pm tetamu dah beransur pulang n sesi bergambar tetap jugak berlangsung...saya n huby baru ade peluang nak mkn..tinggal baki je..kuih-kuih suma dh abis n bubur kacang pn tak sempat nk rasa..
~10.45pm kami dah bersiap-siap nk balik..the ceremony will be over in 15mins time...kemas-kemas and semua berangkat pulang selepas 11pm...
~sampai rumah kul 12am...simpan-simpan barang n kami terus bercakap-cakap tentang this wedding until 2.30am after story diceritakan kepada org kuat majlis ni..Yang..she cannot attend acara kt dewan coz terpaksa jaga atuk kami yg uzur dirumah..sedihnye...kesian kt yang kami...
~time to sleep dengan nyenyaknye..yahooo..bestnye...

Sunday (01082010)
~banyak berehat sebenarnya coz too exhausted sampaikan ade yang dah bangun pagi pas breakfast bleh tido balik akibat keletihan melampau..
~buka adiah by pengantin..banyak gak adiah depa dapat..
~kami-kami ni beransur pulang ke rumah masing-masing...berakhir sudah sebuah perkahwinan yang indah..


P/s:gambar-gambar will upload soon ya cyg-cyg semua..coz USB camera ilang..uwaaa..tension!!!hihihi..but dun worry will upload in a short time....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget