Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 28, 2010

Kenape saya K.u.R.u.S?

Lately ni saya sering diajukan persoalan "kenapa makin kurus?" " Aida nampak kurus la sekarang"..hurm kekadang saya pun letih nak jawab soalan kenapa saya kurus or makin kurus...


gambar ni diambil beberapa bulan sebelum saya mengandung.

saya bersyukur sangat sebab saya tak perlu melalui proses 'pengurusan' badan yang terlalu ekstrim seperti kebanyakan orang apabila selepas melahirkan anak.. 'Kekurusan' saya datang secara semula jadi dan mengikut fitrah..chewahh..takdela...sebelum saya mengandung normal weight saya adalah 53kg dan sewaktu due berat saya mencecah sehingga 65kg (saya mula risau, boleh ke aku kurus balik ni?)huhuhu..tapi alhamdulillah setelah selesai melalui proses berpantang, berat badan saya kembali ke 55kg (masih risau)...tapi saya tetap positif yang saya boleh kembali ke bentuk badan asal..insyaALLAH...

sewaktu 6 months pregnancy


gambar ni diambil beberapa jam sebelum saya selamat melahirkan Aqil Jauhari

Esok genap Aqil 10bulan..dan berat badan saya terkini adalah 51kg..terdapat beberapa tips yang saya boleh kongsikan bersama kamoo semua...

1) Makanan ketika berpantang hendaklah diambil secara betul dan dititikberatkan (akan saya kongsikan pengambilan pemakanan ketika berpantang di entri akan datang)
2) Saya menggunakan set bersalin Tropical Herbs dimana saya sangat yakin produk ini sangat bagus dan berkesan terutamanya untuk penjagaan kesihatan dan kelangsingan badan buat ibu-ibu.
3) 6 Bulan pertama saya telah menyusukan Aqil secara ekslusif tanpa susu formula dan benarlah susu ibu banyak kebaikannya terutama untuk bayi dan ibu.(sehingga sekarang saya masih menyusukan Aqil seberapa banyak yang mampu untuknya)
4) Saya tidak mengambil air sejuk atau ais sewaktu kehamilan dan 8bulan pertama bayi serta saya tidak mengamalkan air bergas untuk diminum (sehingga sekarang). Pengambilan ais akan mudah menyebabkan perut kita buncit atau menggeleber..
5) Menjaga dan memelihara anak untuk 7bulan pertama..Tips ini secara ekslusif saya kongsikan (tapi ia mengikut kesesuaian anda semua sebenarnya). Saya menjaga Aqil secara sendirian untuk 7bulan pertama. Anak Lelaki memang lasak!itu saya terpaksa akui..maka disebabkan kelasakannya lah saya semakin kurus sebab dia rajin 'mengemas'..so anda faham2 jela yer...heheheh


Gambar saya yang terkini...

WorLd CuP 2010...


Saya ni nak kata peminat bola..bolehla dikatakan jugak..dulu before kahwin, saya sangat support malaysian leegue and of course Negeri kelahiran saya akan selalu dilaungkan setiap kali Selangor lawan..kdg-kdg abah saya rajin bawak anak2nye ke stadium untuk menyaksikan perlawanan yang melibatkan Selangor.. (oh! i really miss that moment)
But Now after dah kahwin saya tak berkesempatan lagi nak tengok Selangor lawan (kalau ade pun Selangor lawan kedah dan saya serta suami akan duduk di bangku penyokong Kedah, Sedih sangat!) - Huby org kedah..huhuhu...and Huby jugak la yang ajar saya untuk tgk EPL and of course Manchester United yang akan disokong...heheheh...
Musim Piala Dunia 2010, at 1st saya sangat menyokong pasukan yang datang dari benua Asia (esp Korea Selatan n Jepun) dan kemudian baru la pasukan Argentina (dulu kini dan selamanya) hehehe..and kadang-kadang tersokong England sebab huby penyokong setia pasukan England...
sekarang ni Piala Dunia 2010 sudah menjengah ke peringkat suku akhir...malangnya pasukan yang saya sokong telah pulang dan terkulai layu (England and Korea Selatan) except for Argentina (glory-glory for Argentinas) ..sedih Frust suma ada..tp itula adat bertanding..pastinya ada yang menang dan kalah..tetapi yang pasti pasukan German akan terus saya BENCI kerana saya memang TAK SUKA GERMAN!!say no to GERMAN!!!huh...

p/s:sangat kecewa tengok game malam tadi England Vs. German ...banyak keputusan yang tak masuk akal terjadi..tp saya tetap pasrah!!huhuhu..go for Argentinas, Japan, Spain!!!

Jun 24, 2010

Wedges yang ku idamkan....


hurmmm dah lama saya mencari kasut yang sesuai..dah merata mencari..esp kt area Puchong ni,Sunway, MidV..suma dh pegi tp xberkenan dihati la..lg satu terpaksa sesuaikan dengan keadaan yang mempunyai baby..takot tengah pakai tetiba terpelecok plk..kesian kt my baby..huhuhu...

then td saya search kt internet wedges yang terkini kt pasaran tetiba terjumpa la satu kasut ni yang dinamakan wedges (Saya baru tau yang jenis kasut ni wedges)...superb n sangat cantik!!!saya dah berang-angan la jugak nak beli online..tetiba dah sold out pulak..sedihnyeee....masih ade lagi ke kat luar sana???

Salam Perkenalan


Assalammualaikum...


Salam Ukhwah salam sejahtera pada suma blogger,visitor and lain-lain...Apa khabar kamoo semua..semoga semuanya berada dalam lingkungan dan rahmat dari Allah yang Esa...


1st and foremost sy pun tak pasti ape intention sebenar saya untuk buat blog..ape2pn credit to my old frens Halimatun Saadiah coz encouraged me to create a blog khusus untuk kamoo semua...ditambah pula kerja2 di opis ni yang membolehkan saya berblog sebentar..


harapan saya pada Bila Cinta ini semoga ia menjadi sebuah blog yang bermanfaat, berilmiah dan bermaklumat..insyaALLAH..sebarang perkongsian ilmu dari kamoo semua saya hargai dengan ribuan terima kasih...salam sayang dari saya dan mari kita memulakan blog ini...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget